Geçtiğimiz 4 gün içerisinde sobalardan kaynaklı karbonmonoksit zehirlenmeleri 4 can aldı.

SOBA ZEHİRLENMELERİ

Geçtiğimiz Çarşamba günü Fevzi Çakmak Mahallesi Gediz Sokak’ta evinde karbonmonoksitten zehirlenen Ramazan Ağyar (45), eşi Selma (44) ve çocuğu Tayfun Ağyar (14) Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılmıştı.Baba Ağyar, hastanede yapılan tüm müdahaleye rağmen hayatını kaybetmiş ve eşi Selma Ağyar ise aynı hastanede dün akşamüstü hayatını kaybetmişti.

Öte yandan, sağlık durumu kötüye gittiği için Ankara Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edilen çocukları Tayfun Ağyar’ın ise hayati tehlikesinin devam ettiği biliniyor.

Bugün sabah saatlerinde elimize ulaşan bilgilerle Safranbolu'da 70 yaşındaki Hatice Ballıoğlu ile eşi 82 yaşındaki Ahmet Şevket Ballıoğlu, evde sobadan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hayatını kaybettiği öğrenilmişti.

Peki kış mevsiminin henüz başındayken bilmemiz gereken "Soba kullanırken dikkat edilmesi gereken hususlar" nelerdir?

ZEHİRLENME BELİRTİLERİZehirlenmeye sebep olan karbonmonoksit renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı zehirli bir gazdır. Vücuda solunum yolu ile girer ve doğrudan kana geçerek oksijen alımını engellemek suretiyle zehirlenme ve ölüme neden olur. Karbonmonoksit gazı ısıtma ve ısınma amacıyla kullanılan her tür soba ve ocakta yanma sırasında oluşur.


Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla; kapalı ve iyi havalandırılmayan ortamlarda, açık ocaklar, bacası iyi çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni ile meydana gelir. Karbon monoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa süre içerisinde tıbbi müdahale yapılmazsa, zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir.




  • Kullanılan her türlü ısıtma cihazının kalite belgesine sahip olup olmadığına, garantilerine ve garanti sürelerine dikkat edilmeli.

  • Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı.

  • Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli.

  • Sönmekte olan sobaya asla tutuşması güç yakıtlar konulmamalı, yakıt yavaş yavaş ilave edilmeli, yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmamalı.

  • İyi ısınmayan ve alttan yakılan kömür sobalarında karbon monoksit zehirlenmesi riski artacağından soba tutuşturulurken yakıtın üstten yanması sağlanmalı.

  • Özellikle alçak basınçlı lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse alçak basınçlı havalarda soba yakılmamalı, yakılması zorunlu ise gece yatarken mutlaka tam olarak söndürülmeli.

  • Soba borularının birbiriyle birleştirilmesinde hava ve baca gazı sızdırmazlığı sağlanmalı.

  • Sobanın bulunduğu yer sürekli havalandırılmalı.

  • Bacalar standartlara uygun ve yalıtımlı olmalı, düzenli olarak temizletilmeli.

  • Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının çatının en üst noktasından 1m. daha yüksekte olması sağlanmalı ve baca şapkası mutlaka takılmalı.