Safranbolu’nun Bağlar Bölgesi Kentsel Sit ve Etkileme Geçiş Alanları içinde tarih ve kültürün bir parçası olan sulama arkları projesi onaylandı.

Bağlar bölgesinin kimliksel değerlerinden olan yeşil karakterin korunması ve tarihsel sürekliliğin sağlanması amacıyla zaman içinde çeşitli nedenlerle yapısal değişiklik ve deformasyonlar gözlenen geleneksel sulama arklarının korunmasını ve tarihindeki özgün işlevini sürdürmesini sağlamak amacıyla sulama arkları tekrar hayata geçiriliyor.

Safranbolu Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü teknik personeli tarafından etaplar halinde hazırlanan sulama arkları uygulama projesinde, ilk etabı olan önce temizliklerinin, bozulan veya yok olan kısımlarının onarımlarının yapılmasını içeren proje, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse “Önceki yıllarda başlayan ancak ilerlemeyen bu önemli projenin benim dönemimde projelendirilmesi ve Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından takdirle onaylanması çok kıymetli. Bağlar bölgesinde geleneksel kültürün ve tarihin ayrılmaz bir parçası olan su arklarını aslına uygun bir şekilde onaracağız. Çeşitli nedenlerle işlevini yitirmiş olan su arklarının bölgeye yeniden kazandırılması ve Bağlar bölgesinin yeşil karakterini korumasına destek verecek bu projenin hayata geçirilmesi için elimizden geleni büyük bir titizlik ve özveri ile yapacağız.

Sulama arklarının, tarihe tanıklık etmiş değerli Safranbolulu büyüklerimizin bilgi ve destekleri ile sokak sokak tespitleri yapıldı ve kayıt altına alınarak envanter çalışmaları da tamamlandı. Şimdi bir sonraki etap olan temizlikleri de yapılacak ve ardından aşama aşama eksik olan kısımları tamamlanarak bütünlük oluşturacak hale getirilecek. Birçok etaptan oluşan projemizde hassasiyetle ilerleyeceğiz” dedi.