KARDEMİR A.Ş’nin 1 Kasım 2017 tarihinde gerçekleştirdiği seçimli genel kurulunda belirlenen ve seçilen, SPK'yı temsilen dört bağımsız yönetim kurulu üyesinin arasından Ömer Faruk Öz, 15 Kasım'da yapılan ilk yönetim kurulu toplantısında KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı seçilmişti.

KARDEMİR A.Ş Yönetimini uzun yıllardır oluşturan ve hakim hissedar olan Yolbulan ve Güleç ailelerinin arasında o süreçte yaşanan bazı anlaşmazlıklar bir çok ayrıntısı ile kamuoyuna yansımıştı.

Yönetimi oluşturan hakim hissedar ailelerinin arasında yaşanan uyum sorunu süreci devam ederken yapılan genel kurulda, her iki ailenin istediği isimler bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak belirlenmemiş ve hükümet kanadı Ömer Faruk Öz, Şamil Ayrım, Mehmet Erdoğan ve Bülent Gedikli isimlerini belirlemişti.

Genel kuruldan iki hafta sonra yapılan ve görev bölümünün belirleneceği ilk yönetim kurulu toplantısında bağımsız üye Ömer Faruk Öz, o dönemin Başbakanı Binali Yıldırım’ın talimatı ile KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan adayı olduğu iddiası gündeme gelmiş ve her iki aile bu söylem üzerine başkanlık için aday çıkarmamıştı.

O günlerde kamuoyuna yansıyan bazı söylemlere göre, Ömer Faruk Öz’ün Yönetimi oluşturan üyelere “Sayın Başbakanımızın talimatı ile KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan adayıyım” dediği iddiaları gündeme gelmişti. Öz’ün bu beyanı ile KARDEMİR A.Ş’ye Yönetim Kurulu Başkanı seçildiği de yine kamuoyuna yansımıştı.

Ömer Faruk Öz’ün iddia edilen bu söylemlerinin ardından böyle bir şeyin söz konusu olmadığı, dönemin Başbakanı ve şimdiki TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın böyle bir talimatının kesinlikle olmadığı konuşuluyor.

ÖZ, GERÇEKTEN ALGI MI OLUŞTURDU?

Ömer Faruk Öz’ün “Başbakan Binali Yıldırım’ın talimatı ile KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu Başkan adayıyım” dediği iddiaları, bu zamana kadar yalanlanmamış ve böyle bir talimatın olup olmadığı ise hiç araştırılmamıştı.

Şimdi ise Ankara kaynaklı gelen bilgilere göre Binali Yıldırım’ın böyle bir gelişmeden haberdar olmadığı konuşuluyor. “Ömer Faruk Öz, acaba algı mı oluşturdu?” sorusu şimdi ciddi anlamda cevap bekliyor.

KARABÜK’ÜN SİYASİ İRADESİ ARAŞTIRACAK MI?

Karabük’ün siyasi iradesini oluşturan bölgenin siyaset büyüğü ve devlet adamı başta Mehmet Ali Şahin olmak üzere, İl Başkanı Av. İsmail Altınöz’ün, AK Partili Milletvekilleri Niyazi Güneş ile Cumhur Ünal’ın bu konuyu araştırarak, gerçeği ortaya koyması Karabük kamuoyunda bir beklenti haline dönüştü.

DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ RAHATSIZ

Büyük oranda güvene dayalı bir ticaret sistemi içinde olan demir çelik sektörü, acaba gerçek dışı böyle bir algı içinde KARDEMİR A.Ş’nin yönetildiği ile ilgili rahatsızlığını göstermeye başladı.
Sektör içinde “KARDEMİR A.Ş. gibi ülkenin sayılı ağır sanayi şirketine acaba böyle gerçek dışı bir algı ile mi Yönetim Kurulu Başkanı atandı? Bunun kesinlikle araştırılması ve gerçek neyse ortaya konması gerekiyor” şeklinde görüş beyan edenler var.

CUMHURBAŞKANI UYARMIŞTI

Öte yandan bu ve benzeri iddialarla örtüşür şekilde, geçtiğimiz Kasım ayında AK Parti grup toplantısında partililere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nerede işinin altından kalkamayan, nerede tembellik yapan biri varsa hemen şu tarz ifadelerle sıyrılmaya çalışıyor; "Beyefendi böyle istiyor, Cumhurbaşkanımız, Külliye böyle istiyor." Ömrümde görmediğim insanların tavsiyesine kadar her konuda kullanıldığı anlaşılıyor. Peki bunu ispatı var mı, ağzımdan çıkan böyle bir söz var mı? Yok.” şeklinde konuşarak, siyaset ve devlet kademelerinin üst kısmından emir verilmiş gibi algı oluşturulmasına dikkat çekmişti.

KARDEMİR A.Ş.'DEN AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Ömer Faruk Öz'ün Başbakan'ın sözde talimatı ile yönetim kurulu başkanlığına gelmesi ve kamuoyunda konuşulan "Böyle bir talimat yok" iddiaları karşında KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Öz başta olmak üzere ilgililerin konu ile ilgili açıklama yaparak, sektördeki rahatsızlığı ve güven kaybını ortadan kaldırarak soru işaretlerini gidermesi bekleniyor.