Safranbolu İlçe Milli Eğitimde Şube Müdürü Yavuz Aydın’ın geçen sene müdürlükte çalışan üç ayrı bayan memura sözlü tacizde bulunduğu ile ilgili açılan soruşturmanın, bayan memurların şikayetçi olmamaları nedeniyle soruşturmanın kapandığı öğrenildi.

Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde, şube müdürü iken çeşitli zamanlarda bayan memurlara sözlü tacizde bulunduğu iddiası le hakkında açılan soruşturmanın, sözlü tacize uğradıklarını ifadelerinde beyan etmelerine rağmen, evliliklerinde problem olacağı korkusu ile şikayetçi olmadıklarından soruşturmanın kapatıldığı öğrenildi.

Bolu’da da öğretmenlik döneminde de öğrenci dövmekten sicilinde cezası olduğu belirtilen Safranbolu İlçe Milli Eğitimde Şube Müdürü Yavuz Aydın’ın bayan memurlara sözlü taciz yaptığı ifadelerde belirtilirken, soruşturmanın kapatılması ve hakkında böyle bir soruşturma açılan kişinin hala görevinde kalması “vay be..!” dedirtecek cinsten.

BAYAN MEMURLAR SÖZLÜ TACİZE UĞRADIKLARINI BEYAN ETMİŞLER

Karabük Net Haber’in ele geçirdiği soruşturma belgelerine göre sözlü tacize uğrayan bayan memurların ifadeleri bir hayli ilginç.

İşte soruşturma sırasında sözlü tacize uğradıklarını iddia eden bayan memurların ifadelerinden bazıları;

“Benim Kadrom Safranbolu ………   Lisesindedir. Ben Ocak 2015- Ağustos 2017 tarihleri arasında Safranbolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünde Kaymakamlık onayı ile görevlendirme memur olarak çalıştım.

Şu an tarihini çok net hatırlamasam da tahminen bir, bir buçuk yıl önce, ben insan kaynakları bölümde görev yapıyordum. Taşımalı eğitimde görev yapan Şef ……….  sağlık raporlu olması nedeniyle, yerine Şef ……….. geçici olarak görevlendirmesi yapıldı. Beni de geçici olarak o bölüme memur olarak görevlendirdiler. Bu nedenle halen İlçe Şube Müdürü olarak görev yapan ve o zaman taşımalı işlemlerine bakan Şube Müdürü Yavuz AYDIN’a evrak imzalatmak için odasına gittim. Odasında yalnızdı, götürdüğüm evrakı imzaladıktan sonra bana “ Nerelisin?” dedi. Bende kendisine “ doğma büyüme İstanbullu olduğumu, eşimin ……… ‘lı olduğu, baba tarafından aslen Kafkas Azeri kökenli olduğumu, söyledim. Sonra bana “Azeri kadınları güzelliğini kullanır, sen de kullanıyor musun?” dedi. Bende bunun üzerine “Ne demeye çalışıyorsunuz?” dedim. Yüzüme baktı cevap vermedi. Bende bunun üzerine odadan çıktım. Bu durumu hiç kimseyle paylaşmadım.

Aradan 7-8 ay sonra öğlen arasında yemek yerken …….. Hanım, ………. Hanım, ……… Hanım, ……….. Hanım ve ……… Hanım’ın bulunduğu bir ortamda Şube Müdürü Yavuz AYDIN’ın muhabbeti geçti. ……… Hanım kendisine de adı geçen şube müdürünün olumsuz tavır ve hareketleri olduğunu söyledi. Ama bu olumsuz tavır ve hareketlerin ne olduğunu açıklamadı. Ben de bunun üzerine ilgili ile aramda geçen olayı orada bulunanlarla paylaştım. Orada bulunanlar bu durumu Müdür Bey ile paylaşmam gerektiğini söylediler. Bir sonrası gün İlçe Müdürüne yaşadığım olayı anlattım. O da bana bu durumu ilgili makamlarla konuşacağını söyledi. Şube müdürü ile yaşadığım bu olumsuz yaşantıdan başka bir olayım yaşantım olmadı.  Benim bu durumu üzün süre saklamamın nedeni evli olmam, eşimin kıskanç ve takıntılı olmasıdır. Eşimin olayı öğrenmesi durumunda ailevi sıkıntılar yaşayacağım ortadadır. Bu nedenle ilgiliden şikayetçi olmam söz konusu değildir.”

“Şu an tarihini çok net hatırlamasam da 2016’ın sonbaharında benim çalıştığım bölüm olan ………. bölümünün de Şube Müdürü olan Yavuz Aydın’ın odasına evrak götürmek için girdiğimde bana “saçlarınızda bir değişiklik yapmışsınız çok hoş görünüyorsunuz” başka bir gün “hırkanızın rengi çok güzel rengi sizi açmış” gibi söylemlerde bulundu. Bu söylemleri karşısında kendisine teşekkür etmiş olsam da bu söylemleri söyleyiş tarzından rahatsızlık duydum. 

Şu an tarihini çok net hatırlamasam da 2017 ilkbaharında öğlen arasında yemek yerken ben, ………. Hanım, ………. Hanım, ………. Hanım, ………. Hanım ve ………. Hanım’ın bulunduğu bir ortamda Şube Müdürü Yavuz AYDIN’ın muhabbeti geçti. Bende bunun üzerine adı geçen şube müdürünün yukarıda belirttiğim olumsuz söylemlerini orada bulunanlarla paylaştım. ………. Hanımda aynı ortamda ilgilinin kendisine “Azeri kadınları güzelliğini kullanır, sen de kullanıyor musun?” dediğini bizle paylaştı. Yine aynı şekilde ………. Hanımda ilgili şube müdürü ile ilgili yaşadığı olumsuz durumu anlattı ama şu an ne anlattığını çok net hatırlamıyorum. Bu durum ilgilinin kendisinden öğrenile bilinir. Bunun üzerine orada bulunanlar bu durumu Müdür Bey ile paylaşmamız gerektiğini söylediler Yine tarihini çok net olmasa da bu durumu İlçe Müdürü ile paylaştım.  O da bana  “tamam ………. Hanım ben bu durumla ilgileneceğim” dedi. İlçe Müdürü ile olayı paylaştıktan sonra ilgili şube müdürü ile başka olumsuz bir olayım/yaşantım olmadı. Benim ilgiliden herhangi bir şikâyetim yok.

“Ben …………… bölümünde çalışıyorum. Şu an tarihini çok net hatırlamasam da 2016 sonbaharı 2017 kış döneminde Şube Müdürü olan Yavuz Aydın bana hitaben “çok hoş görünüyorsun, uyumlu giyiyorsun” gibi söylemlerde bulundu. Bende kendisine “teşekkür ederim” dedim. Bu söylemleri karşısında kendisine teşekkür etmiş olsam da bu söylemi söyleyiş tarzından rahatsızlık duydum. Şu an tarihini çok net hatırlamasam da 2017 ilkbaharında öğlen arasında yemek yerken ben, ……………  Hanım,  …………… Hanım, …………… Hanım, …………… Hanım ve …………… Hanım’ın bulunduğu bir ortamda Şube Müdürü Yavuz AYDIN’ın muhabbeti geçti. Bende bunun üzerine adı geçen şube müdürünün yukarıda belirttiğim olumsuz söylemlerini orada bulunanlarla paylaştım. …………… Hanımda aynı ortamda ilgilinin kendisine “Azeri kadınları güzelliğini kullanır, sen de kullanıyor musun?” dediğini bizle paylaştı. Yine aynı şekilde …………… Hanım’da ilgilinin kendisine “saçlarınızda bir değişiklik yapmışsınız çok hoş görünüyorsunuz” başka bir gün “hırkanızın rengi çok güzel rengi sizi açmış” gibi söylemlerde bulunduğunu bize anlattı. Bunun üzerine orada bulunanlar bu durumu Müdür Bey ile paylaşmamız gerektiğini söylediler. Yine tarihini çok net olmasa da bu durumu İlçe Müdürü ile paylaştım.  O da bana “tamam …………… Hanım ben bu durumla ilgileneceğim” dedi. İlçe Müdürü ile olayı paylaştıktan sonra ilgili şube müdürü ile başka olumsuz bir olayım/yaşantım olmadı. Benim ilgiliden herhangi bir şikayetim yok.”

ŞİKAYETÇİ OLMAYINCA SORUŞTURMA KAPANMIŞ

Sözlü tacize uğradıklarını soruşturma kapsamında verdikleri ifadeler ile belirtmelerine rağmen şikayetçi olmadıklarını belirtmeleri üzerine soruşturmayı yürüten biri bayan olan iki maarif müfettişinin kanaati bir hayli ilginç.

İşte soruşturmayı yürüten maarif müfettişlerinin, soruşturma sonucunda vardıkları kanaat ve sonuç şöyle;

“…Safranbolu İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü Yavuz AYDIN'ın kurumda görevli kadın personelden bazılarını belli aralıklarla sözlü olarak taciz ettiği, kurum içinde huzursuzluğa sebep olduğu” ile ilgili yapılan incelemede;

…………… ……………. , …………… …………….ve …………… …………….’in, Şube Müdürü Yavuz AYDIN ile  yaşadıklarını iddia ettikleri konuşmaları, 2017 yılı ilkbahar mevsimi içerisinde İlçe Milli Eğitim Müdürü ile paylaşmış olmalarına rağmen, İlçe Müdürü tarafından ilgili hakkında herhangi bir işlem başlatılmaması  ve olayın öğrenildiği tarihten yaklaşık 6 (altı) ay sonra 27/10/2017 tarihinde (Ek:1/4) şikayet konusu yapılması oldukça düşündürücüdür. 

Olayın öğrenildiği tarihten itibaren herhangi bir idari/disiplin işlemin başlatılmaması ve adı geçen bayan personellerin Şube Müdürü Yavuz AYDIN hakkında iddia edilen olaylar nedeniyle şikayetçi olmamaları nedeni ile “Safranbolu İlçe Millî Eğitim Şube Müdürü Yavuz AYDIN'ın kurumda görevli kadın personelden bazılarını belli aralıklarla sözlü olarak taciz ettiği, kurum içinde huzursuzluğa sebep olduğu” iddiaları ile ilgili olarak İlçe Şube Müdürü Yavuz AYDIN hakkında yapılacak yasal ve yönetsel bir işlemin olmadığı; Yönündeki kanaatimizi arz ederiz.