Kış mevsiminin yaklaşması ile nezle, soğuk algınlığı, grip, farenjit, larenjit, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının sıklığının arttığını görüyoruz.

Grip ve soğuk algınlığı, kış aylarında başımıza gelmesini istemediğimiz hastalıkların başında geliyor. Peki, bu hastalıklardan korunmak için ne yapılmalı?

Bu sorunun cevabını Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. M. Kâmil Turan verdi. Kış aylarında hastalıklardan korunmak için alınacak önlemleri Külliye Karabük’e değerlendiren Turan, hastalıklara karşı daha dirençli olabilmek için taze meyve ve sebzeyle birlikte bol miktarda su tüketilmesi gerektiğini belirtirken, tarhana çorbasına da dikkat çekti.

Hava değişimine bağlı olarak soğuk havada yaşayabilen mikropların aktif hale geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. M. Kâmil Turan; “Hava ısınır ya da soğursa bizim genetik yapımız havanın ısındığı veya soğuduğu dönemde metabolizma hızımızı artırıp azaltamaya çalışarak bizi gelecek mevsime göre adapte eder ve bu evrede vücut direnci düşük olur. Direnç düşük olduğu için mikroorganizmalar solunum yolu ile bizi hasta eder.” dedi.

Bağışıklık sistemlerinin ve savunma mekanizmalarının hava değişiminden olumsuz etkilendiğini dile getiren Turan, “Havaların soğumasıyla vücut direnci düşmeye başlıyor. Bu durum, bağışıklığın zayıflamasına ve hastalıklara karşı vücudun güçsüz kalmasına neden oluyor.” diye konuştu.