Karabük Valiliği, İl Göç İdaresi Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Karabük Üniversitesi ve Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği iş birliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar günü kapsamında “Göç ve Kadın” adlı program düzenlendi.

Karabük Üniversitesinde 8 Mart Dünya Kadınlar günü kapsamında “Göç ve Kadın” adlı program düzenlendi. Programda göçün kadınlar üzerindeki etkileri anlatıldı.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonunda düzenlenen konferansa Vali Fuat Gürel ve Eşi Özlem Aras Gürel, Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Vali Yardımcısı İsmail Bayata, Eskipazar Kaymakamı Mehmet Yasin Erkan, Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Uzun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Galip Sökmen, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü İsmail Yıldırım, İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Akif Değirmenci, protokol üyeleri, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Etkinlikten önce Teknoloji Fakültesi Fuaye Alanı’nda ressam Ömer Erdem, Iraklı Wisam Hittawi ve Afganistanlı Najeebullah Meherzad’ın çizdiği resimlerden oluşan ‘Göç ve Kadın’ temalı serginin açılışı yapıldı.

Programda konuşan Vali Fuat Gürel, ülkemizde 3 milyon 600’e yakın Suriyeli vatandaşın misafir edildiğini belirterek, “Iraklı, Afganistanlı, Pakistanlı gibi geniş coğrafyadan bir çok kişiyi ülkemizde şu anda misafir etmeye devam ediyoruz. Bu kadar göçün altından kalkmak kolay değil ama devletimizin gücü ve aynı zamanda milletimizin misafirperverliğiyle bunun üstesinden gelmeye gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda ilimizde de yabancı ülkelerden gelip buralara yerleşen 8 binin üzerinde misafirimiz var. Bu süreç içerisinde hiçbir misafir ettiğimiz kardeşimiz ile yerli insanımız arasında bir sorun yaşamadık. Gelen misafirimizi hak ettiği şekilde ağırlamaya, şehrimizde barındırmaya güzel günlere taşımaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Savaşların ve göçün psikolojik, sosyal, ekonomik ve fiziksel boyutlarıyla en çok kadınları etkilediğini de belirten Vali Gürel, toplumları asıl ayakta tutanların kadınlar olduğunu söyledi.

Karabük Valiliği İl Göç İdaresi Müdürü Mehmet Akif Değirmenci ise ülkemize gelen yabancıların sosyal uyum sağlayabilmeleri için çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, “Onların iyi kötü her zaman yanlarında olmak için insanüstü bir performansla faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Bizim görevimiz sadece ilimizdeki yabancıların sayısını tespit edip, kayıt altına alarak kimlik sahibi olmalarını sağlamak değildir. Göç ederek zaten büyük bir mağduriyet yaşayan sığınmacıların, eksik veya hatalı yaklaşımlar nedeniyle bir kez daha mağdur olmamalarını sağlamaktır.” şeklinde konuştu.

Göç nedeniyle sığınmacı olan kadınların sorumluluklarının ağır olduğunun altını çizen Değirmenci, “Parçalanmış yuvasını ayak tutmaya çalışan, çocuklarının gelişimini düşünen birer eş, birer anne olan kadınların sırtına bir de sığınmacılık yükü yüklenmiştir. Bizler, işimiz düzgün yapmadığımız takdirde, kadın sığınmacılar açısından işlerin daha da kötüye gideceğiz çok açıktır.” diye konuştu.

Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Karabük Temsilciliği’nin destekleriyle kurulan Umudun Kadınları Komitesi’nden Nagham Al-Agele de mülteci kadın hikayesi konulu bir konuşma yaparak, “4 buçuk yıl boyunca eşim olmadan çocuklarımın sorumluluğunu üstlenmek zorunda kaldım. Onlara hem anne hem baba oldum. Aksesuar yapıp makyaj malzemesi sattım. Hem kendime hem de insanlara her ne durumda olursa olsun ayaklarımın üzerinde durduğumu kanıtlamaya çalıştım.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından katılımcılara ” 11. Kapadokya Kadın Buluşmaları” ve “Komşu Kadın Bohçası” adlı videolar izletildi ve ardından panele geçildi.

“Göç ve Kadın” konulu panel

Panelde; yerelde ve uluslararası alanda olumsuz etkilerini hisseden kadınların sosyal, kültürel, ekonomik ve psikolojik nedenleriyle toplumsal yaşamı nasıl etkilediği anlatıldı.

Panele Karabük Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülay Günay moderatörlüğünde Karabük Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Kadın Biriminden Sorumlu Müdür Yardımcısı Sezgin Küçüktepe, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Güçlenme Uzmanı Gül Erdost ve Birleşmiş Milletler Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kadının Güçlendirilmesi Biriminden Iris Bjorg Kristjansdottir konuşmacı olarak katıldı.

Panelin moderatörü Prof. Dr. Gülay Günay, günümüzde 250 milyondan fazla insanın göç ettiğini ifade ederek bu sayının yarısını kadınların oluşturduğunu dile getirdi. Kadınların göç süresince yaşadıkları en büyük sorunun toplumsal cinsiyet rol dağılımındaki olumsuzluktan kaynaklandığını belirten Günay, “Bu nedenle de göç eden tüm bireylerin içerisindeki en olumsuz koşullara sahip olan ve bu olumsuz koşullardan en fazla etkilenenlerin başında kadınlarımız gelmektedir.” dedi.

Uzman Gül Erdost ise konuşmasında göç sürecinde güçlendirme yaklaşımını ele aldı. Türkiye’deki sığınmacıların yüzde 70’inden fazlasının kadın olduğunu ifade eden Erdost, güçlendirme eğitimleri ile kadının farkındalığını artırmak için ortam yaratarak öz güvenini destekleyici programlar sunduklarını söyledi.

Müdür Yardımcısı Sezgin Küçüktepe ise Türkiye ve Karabük’te göçün getirdiği olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması için çalışmalar yapıldığını belirterek, “Valiliğimiz koordinasyonunda kamu kurumlarımız tarafından göç edenlerin kayıt alınmasıyla başlayan bu süreçler barınma, sağlık, ekonomi, eğitim, sosyal hizmet uygulamaları başta olmak üzere bir çok uygulamayla kendini göstermekte.” diye konuştu.

Yaklaşık 15 senedir mülteci yardım alanında çalıştığını dile getiren Iris Bjorg Kristjansdottir, “Çatışmalar ve insani krizler kadınları ve erkekleri farklı şekilde etkiliyor. Dünyadaki yaklaşık insani yardım ihtiyacı hisseden yaklaşık 135 milyonun kişinin ¾’ünden fazlası kadın ve çocuklardan oluşuyor. Savaşlarda kadınların silah olarak kullanıldığını görüyoruz. Mülteci kadınların 1/5’inin cinsel şiddete maruz kaldığı anlaşılmakta.” şeklinde konuştu.