Karabük Üniversitesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Karabük Valiliği Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Karabük Üniversitesi Kadın Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Kadem Gençlik Kulübü iş birliğinde Safranbolu’da bir dizi etkinlik düzenlendi.

Tüm şehit anneleri ve kadınlar adına resim sergisi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri, Safranbolu İMKB Güzel Sanatlar Lisesi 11. ve 12. sınıf öğrencileri tarafından şehit annelerinin acılarını paylaşmak ve şehir yaşamından uzak Anadolu’daki kadınları insanlara hatırlatmak amacıyla iki konsept olarak hazırlanan kadın temalı resim sergisinin açılışı ile başladı. 50’ye yakın eserin yer aldığı sergi sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

“Emek varsa Kadın var” adlı program

Serginin ardından Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Konferans Salonu’nda yapılan “Emek varsa Kadın var” adlı programın açılışına Vali Yardımcısı Abdülhalim Can, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Galip Sökmen, KOSGEB Karabük Müdürü Serhat Saygın, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü İsmail Yıldırım, Afrin şehidi Astsubay Kıdemli Çavuş Ömer Bilal Akpınar’ın annesi Ülker Akpınar, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrencileri katıldı.

Programın açılışında konuşan Vali Yardımcısı Abdülhalim Can, bir toplumun uygarlık yolunda sarf ettiği çabaların o toplumun kadına gösterdiği değerle eş değer olduğunu dile getirdi. Vali Yardımcısı Can “Başta hükumetimiz olmak üzere devletimiz, kadınlarımızın sosyal, ekonomik ve iş hayatında içinde bulunduğu durumlarla ilgili çok güzel işlere imza attı. Artık kadınlarımız toplumun her alanında ve devletimiz onların her zaman yanında. Başta şehit annelerimizin olmak üzere tüm kadınların kadınlar gününü kutlarım.” diye konuştu.

Programda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Güneş ise “Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü tebrik ediyorum. Efendimiz Hz. Muhammed’in veda hutbesini, kadınların ve erkeklerin yeniden okumasını, tekrar anlamalarını ve o anlam doğrultusunda hayatlarını şekillendirmesi ve sorumluluklarını bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizim için kadın sadece 8 Mart günü ile hatırlanan değil aslında her gün hatırlanan birisidir. ” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Galip Sökmen ise konuşmasında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak programın düzenlenmesinden dolayı memnuniyetini dile getirdi.

‘Toprağa Can Veren Kadınlar’

Programda konuşmacı olarak yer alan Yazar Belkıs İbrahimhakkıoğlu, “Toprağa Can Verenler Kadınlar” konulu konuşmasında kadınların ince ruhu ve yapıcı karakteriyle hayata can verdiğini belirterek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Bizim gerek İslam öncesi gerek İslam ile şereflendiğimiz zamanların destanlarında kadınlarımız çok güzel tarif edilmişlerdir.

Bizim mitolojimizde aydınlatıcı, hayat verici özellikleriyle kadını ışık ve toprakla özdeşleşmiştir. Bütün anlatılarımızda alperen özelliği kadınlarımızda da vardır. Bizim kadınlarımız yiğit, sadık, dürüst, misafirperver ve toprak kadar mütevazidir. Batı mitolojisi ise sürekli kadınları bir cinsiyet objesi olarak resmeder ve bu cinsiyetini kullanır.  Biz tarihimizi, kültürümüzü ne kadar iyi bilirsek kadınlarımızın ne kadar yukarıda olduğunu görürüz.”

Halk müziği ve şiir dinletisi

Konuşmaların ardından Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Türk Sanat Müziği Korosu tarafından halk müziği dinletisi ve ardından KADEM Gençlik Kulübü Başkanı Seyit Ali Özkan tarafından “Bir Kadın Gittiğinde” adlı şiir dinletisi sunuldu.

Programın sonunda Afrin şehidi Astsubay Kıdemli Çavuş Ömer Bilal Akpınar’ın annesi Ülker Akpınar ve Girişimci Fatma Yılmaz’a tüm kadınlar ve şehit ailelerine ithafen çiçek takdim edildi. Şehit annesi Ülker Akpınar, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde tüm annelerden, bütün kardeşlerimden evlatlarını şuurlu yetiştirmelerini ve bu vatana sahip çıkmalarını canı gönülden diliyorum.” diye konuştu.