KARDEMİR A.Ş’DEN ÇUBUK DEMİR ALAN FİRMALAR NEDEN MİLYONLARCA LİRA ZARAR ETTİRİLDİKLERİNİ SORUYORLAR

KARDEMİR YÖNETİMİNDE BULUNAN ŞİRKETLER YILLARDIR SİPARİŞLERİNİ KÜTÜK VEYA ÇUBUK DEMİRE ÇEVİRİRLERKEN, KENDİ SİPARİŞLERİNİ NEDEN ÇEVİRMEDİKLERİNİ SORGULUYORLAR

kardemir

KARDEMİR A.Ş Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmış ve haddehanede ki tav fırını bakımı nedeniyle inşaat demiri (çubuk demir) ön alım yapan müşterilerinin sipariş teslimi için üretimin 20 gün sonra başlayacağını ilan etmişti.

KARDEMİR Geçtiğimiz ay 80 Bin tona yakın inşaat demiri, 250 Bin Tona yakında mamul olarak adlandırılan kütük demir ön satışlarını yapmış ve o süreç içinde 1.650 TL/Ton olan fiyatlar kısa bir sürede 1.400 TL/Tona kadar gerilemişti.

KARDEMİR’den tonu 1.650 TL’den inşaat demiri ön alımı yapan demir tüccarları ve firmalar, fiyatların düşüşü sırasında siparişlerin 20 gün gecikeceği açıklaması karşısında daha fazla zarar etmemek için kendilerine kütük demiri olarak teslim yapılmasını istemişlerdi. KARDEMİR Yöneticileri müşterilerinin bu yazılı taleplerine sessiz kalmış ve teslimatın kütük demir olarak yapılması için siparişleri çevirmemişlerdi.

Daha sonra “Müşteri memnuniyeti” diyerek alınan çek ve teminat mektuplarının vadesinin 20 gün uzatıldığını açıklayan KARDEMİR Yönetimine, 80 Bin tonda toplamda yaklaşık 15 Milyon TL zarar eden firmaların isyanı bitmiyor.

Uzun yıllardır KARDEMİR’in yönetiminde bulunan ve 10 yılı aşkındır kendi siparişlerini sürekli çeviren Yolbulan, Çelsantaş ve Çağ Çelik şirketleri bu uygulamaları yüzünden ‘Haksız rekabet’ suçlamaları ile yargı karşısına bile çıkmışlardı.

KARDEMİR YÖNETİMİ, 10 YILDIR SİPARİŞLERİNİ HEP ÇEVİRDİLER

KARDEMİR Yönetiminde bulunan Yolbulan, Çelsantaş ve Çağ Çelik şirketleri 10 yıldır ön alım yaptıkları Profil demir siparişlerini kütük demir veya çubuk demir teslimi olarak sürekli çevirmişlerdi.

Bu uygulamaları yüzünden dönemin KAPTAN D.Ç Satış müdürü Murat Orhan tarafından ‘Haksız rekabet’ suçlaması ile yargıya taşınmış ve yerel mahkeme de sonuçlanan dava hala Yargıtay’da temyiz aşamasını bekliyor.

MURAT ORHAN “DÖNEMİN GENEL MÜDÜRÜ VE SATIŞ MÜDÜRÜ YARGI KARŞISINDA DEMEK YALAN SÖYLEDİLER”

Demir tüccarları geçtiğimiz günlerde inşaat demiri siparişlerinin gecikmesi ile ön alım yaptıkları malın kendilerine kütük demir olarak teslim edilmesi taleplerinin yerine getirilmediğini hatırlatan Murat Orhan şu açıklamada bulundu.

“KARDEMİR Yönetimini o dönem oluşturan Yolbulan, Çelsantaş ve Çağ Çelik şirketlerinin sahipleri 10 yılı aşkın profil demiri siparişlerini ticari karlılıklarına göre ya çubuk yada kütük demir olarak çevirmişlerdi. Bu uygulamanın bir haksız rekabet olduğu yönünde yargı mücadelemizi başlatmıştık. Hatta KARDEMİR satışında çalışan Ahmet Türkkan isimli bir memur, sipariş çevirme uygulamasını sürekli yaptıkları yönünde tanık olarak ifade bile vermişti.

m.orhan-1Yine bir duruşma sırasında KARDEMİR’in o dönemki Genel Müdürü Fadıl Demirel ve Satış Müdürü Reyhan Özkara sipariş çevirme uygulamasını sadece yönetimde bulunanlara değil, isteyen her müşterilerine yaptıkları yönünde ifade vermişlerdi. Bu ifadeleri, mahkeme tutanaklarında mevcuttur Bunların adalete bile yalan söyledikleri şimdi örnekleri ile ortaya çıkıyor. Fazla yorum yapmak istemiyorum ve şu mübarek Ramazan ayında insanların milyonlarca lira zarar etmesine neden olanları, adalete yalan söyleyenleri Allah’a havale ediyorum. Zaten biz adalet mücadelemizi veriyoruz.

Buradan demir tüccarı arkadaşlarıma yine hatırlatıyorum ön alım hakkı ve çevirme işlemleri ile haklarınızın çiğnendiğini düşünüyorsanız, hakkınızı aramanın yeri Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve T.C. Mahkemeleridir.”

DEMİR TÜCCARLARI “MAĞDURİYETİMİZ GİDERİLENE KADAR BU İŞİN SONUNU BIRAKMAYACAĞIZ”

İnşaat demirini zamanında teslim alamayan ve siparişlerinin kütük demir olarak çevrilmesini isteyen,  fakat talepleri yerine getirilmediği için milyonlarca lira zarar ettirilen demir tüccarları şimdi bu işin takipçisi olacaklarını belirtiyorlar.

Uzun yıllar KARDEMİR Yönetimini oluşturan şirket sahipleri, ticari karlılıklarına göre sürekli sipariş mallarını çevirdiklerine de dikkat çekerek “KARDEMİR A.Ş Yönetimindeki bazı kişiler paralarına para katarken, bizleri milyonlarca lira zarara uğrattılar. Mağduriyetimiz giderilinceye kadar bunun peşini bırakmayacağız.” Diyorlar.