KARDEMİR A.Ş, SAHİBİ OLDUĞU TAŞ OCAKLARINI ADETA PEŞKEŞ ÇEİYOR

KARDEMİR YILLIK 5 MİLYON TL GELİR YERİNE 250 BİN TL GELİRİ TERCİH EDİYOR

MALI DENİZ KARDEMİR

KARDEMİR A.Ş uzun yıllardır sahibi olduğu ve Cumayanı ile Yenice’deki taş ocaklarını adeta bedavaya el altından kiraya verdi iddiası, yine soru işaretleri oluşturdu.

KARDEMİR A.Ş, çok uzun yıllardır demir çelik üretimi için cevherde kullandığı Dolamit ve Kalker malzemesini elde ettiği Cumayanı ve Yenice’deki taşocaklarını son yıllarda istenilen kalitede malzeme kalmadığından kullanmıyordu.

KARDEMİR’in Cumayanı mevkiinde bulunan Kalker taş ocağı ile Yenice’de bulunan Dolamit taşocağını kullanmadığından dolayı Onur-San Şirketine bağlı olan Cumayanı Madencilik şirketine işletmeciliğini verdi.

KARDEMİR, YILLIK 5 MİLYON TL YERİNE 250 BİN TL GELİRİ TERCİH EDİYOR

KARDEMİR'in piyasadan teklif almadan, doğrudan Cumayanı Madenciliğe taş ocaklarının işletmeciliğini çok ucuz fiyata verdiği iddia ediliyor. Piyasa şartlarına göre üretimde ton başına ortalama 2.5 TL redevans ücreti alması gerekirken, Cumayanı’ndaki taş ocağından ton başına 25 kuruş, Yenice’deki taş ocağından ise hiç ücret almadan işletmeciliğini bir başka firmaya veren KARDEMİR A.Ş’nin bu tasarruflarına bir anlam verilemiyor. Yine edinilen bilgilere göre, her iki taş ocağının toplamda yıllık ortalama 2 Milyon Ton üretim yaptığı ifade ediliyor.

KARDEMİR A.Ş, piyasa fiyatlarına göre redevans ücretlendirmesi yoluna gitmiş olsaydı, yıllık 2 Milyon ton üretimden ton başına 2.5 TL alır ve yine işletmeye yıllık 5 Milyon TL gibi bir gelir elde edebilirdi görüşü hakim. Oysa ki, sadece tek bir taşocağından 25 Kuruş/Ton redevans ücreti karşılığında işletmeye verilen iki taşocağından şimdi yıllık 250 Bin TL gibi bir gelirin elde edileceği belirtiliyor.

2015 Yılının ilk dokuz ayında 211 Milyon TL zarar açıklayan KARDEMİR A.Ş’nin kaynaklarını bu şekilde rantabl kullanmamasına da bir anlam verilemiyor.