Karabük ve Safranboluda Kafeler ile Restorantların tamamı işyerlerini Pazartesi günü, bir günlüğüne kapatma kararı aldı.

İşyeri sahipleri son dönemlerde sigara içme yasağı kapsamında gerçekleştirilen denetimlerin ve dolayısıyla kapatma kararının bu eylemin ana nedenlerinden olduğu vurguluyorlar.

CAFE SAHİPLERİNİN ORTAK AÇIKLAMASI

100. Yılda cafe ve restoran sahipleri bir araya gelerek, aldıkları bu kararla ilgili de ortak bir açıklama yayınladılar. İşletme sahiplerinin ortak açıklaması şöyle;

"Bizler, tüm modern dünya ülkelerinde olduğu gibi yaş cinsiyet, sınıfsal ve kültürel farklılık gözetmeden, bireylerin birbiri ile buluştuğu, iletişim kurduğu, sosyalleşme olgusunun gerçekleştiği, gündelik stresli yaşamdan kaçış yeri olan hizmet sektörü işyerleri sahibi olarak aşağıda belirtilecek nedenlerden dolayı 1 günlüğüne işyerlerimizi kapatma kararı almış bulunmaktayız.

Öncelikle bizler, Karabük ve Safranbolu ekonomisinde çoğu öğrenci olmakla birlikte, binlerce istihdam sağlamaktayız. Son dönemlerde gün içersinde defalarca tekrarlanan müşterilerimizin de tepkisini çeken denetimler kapatma kararımızın ana nedenlerindendir. Babacan tavırlı memurlar haricinde sayıca az olan bir kısım devlet memurları hizmet sektörü esnafına zanlı gibi davranmaktadır. İşyerlerine girişlerde kibar olmaktan çok öte koşarak işyerlerimize girilmekte ve müşterilerimiz korkutulmaktadır.

Polis vaziyeti ve selahiyeti kanunu ilgili maddeleri gereğince kolluk tecrübesine ve içinde bulunan durumdan edindiği izlenime dayanan makul bir sebebin bulunması durumunda kimlik kontrolü yapılacağı bildirildiği halde, siz değerli müşterilerimizin tamamının kimliklerinin toplanılarak saatlerce süren kanun ve yönetmeliklere aykırı GBT uygulamaları yapılmaktadır.

Tüm Türkiye'de ilgili kamu personeli tarafından yönetmelikler yorumlanırken kenarları açık ve tente sistemi altında işletmelerin sigara içilmesine müsaade edilirken, her yönü açık sigara balkonunda dahi sigara içirtilip içirtilmeyeceği konusunda işletmelerimize her gelen denetimci farklı görüş bildirerek, mağduriyetlere neden olmaktadır. Öte Yandan Sigara içilebilen balkonlarda bile sigara içilmesine ceza yazılması, hatta geçtigimiz günlerde Safranbolu'da bazı isyerlerine geçici iş yeri kapatma cezası uygulanmıştır.

Şehrimizde işsizlik, hava kirliliği, trafik ve ekonomik sorunlar olmak üzere çok ciddi sorunlar varken, ilk sıranın kafeler ve hizmet sektörü olarak gösterilmesini kabul etmiyoruz. Millet olarak geçirdiğimiz birlik ve beraberliğimizin en üst düzeyde olması gereken bu zor günlerde ceza yazabilmek için müşterilerimizin içerisinde çöplerimizin kanuna aykırı aranmasına kadar varan davranışları haketmiyoruz.

Seçim zamanı oy istemek için gelen ve başka zaman uğramayan sayın milletvekillerinin, siyasilerin, sorunlarımızı aktaramadığımız il idarecilerimizin iş yerlerimizi ziyaret edip sorunlarımızı dinleyeceği umuduyla sesimizi duyurabilmek için alınan 1 günlük işyeri kapatma kararı nedeni ile mağduriyet yaratmış isek tüm halkımızdan ve müşterilerimizden özür dileriz."