Uluslararası öğrenci sayısı 83 farklı ülkeden 6 bin 619’a ulaşan Karabük Üniversitesinde, “Büyükelçiler Forumu” yapıldı. Karabük Üniversitesinde en fazla öğrencisi bulunan ülkelerin büyükelçilerinin katıldığı forumda, uluslararası öğrencilerin durumları ele alınarak, Türkiye’ye ve Karabük Üniversitesine uluslararası öğrencilere sunulan imkanlar dolayısıyla teşekkür edildi.

Karabük Üniversitesinde, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yürütülen “Ortadoğu’da Akademik Mirası Koruma Projesi” kapsamında, “Yükseköğretimde Uluslararasılaşma ve Mülteci Öğrenciler” konulu forum gerçekleştirildi. Programın öğleden sonraki kısmında ise Karabük Üniversitesinde en fazla öğrencisi bulunan ülkelerin büyükelçilerinin katılımlarıyla “Büyükelçiler Forumu” yapıldı. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin’in moderatörlüğünde düzenlenen forumda, Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Somali’nin Ankara Büyükelçisi Jama Abdullahi Mohamed, Çad’ın yeni Ankara Büyükelçisi Adoum Dangai Nokour Guet ve Azerbaycan Büyükelçiliği Eğitim Müşavari Necibe Nesibova yer aldı.

Türkmenistan Büyükelçisi: Karabük Üniversitesinde 533 Türkmenistanlı öğrencinin olması bizleri gururlandırıyor

Panelde ilk konuşmacı olarak söz alan Türkmenistan’ın Ankara Büyükelçisi İşankuli Amanlıyev, Karabük Üniversitesinde güzel bir etkinlik düzenlendiğini belirterek, “Bizi böyle bir etkinlikte bir araya getirdiği için rektör beye teşekkür ederiz.” dedi. Türkmenistan’da eğitim sisteminin gelişmesinin toplum için çok önemli olduğunu ifade eden Büyükelçi Amanlıyev, ” Türkiye Cumhuriyeti ile biz dost iki ülkeyiz. Karabük Üniversitesinde 533 Türkmenistanlı öğrencinin olması bizleri gururlandırıyor. Öğrencilerimizin Türkiye’ye eğitim için gelmelerindeki amaç; burada kaliteli bir tahsil almaları ve ülkemize vasıflı birer eleman olarak geri dönmeleridir.” diye konuştu.

Somali Büyükelçisi: Binlerce Afrikalı öğrenci eğitim görmek için Türkiye’ye geliyor

Panelde söz alan Somali’nin Ankara Büyükelçisi Jama Abdullahi Mohamed, Safranbolu’ya ilk kez geldiğini söyleyerek, “Safranbolu’yu gezdim, çok güzel izlenimler edindim. Bu şehirdeki kültürel miras bizi çok etkiledi, hatta esnafla oturup çay içtik.” dedi.

İngiliz kolonileşmesine karşı Türkiye ile beraber karşı durduklarını ifade eden Büyükelçi Mohamed, Türkiye ile Somali’nin geçmişi olduğunu kaydetti.

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Somali’ye gerçekleştirdiği ziyarete de değinen Büyükelçi Mohamed, “Recep Tayyip Erdoğan’ın bizi ziyaret etmesi çok anlamlıydı. Çünkü Somali çok zor durumlardan geçti. Bu ziyaret Somali’nin tarihini değiştirdi. 2011 yılında Somali Türkiye’den aldığı yardımlarla, işlevsel duruma geçti.” diye konuştu.

Son olarak Türkiye’deki Somalili öğrenciler hakkında değerlendirmelerde bulunan Büyükelçi Mohamed şunları söyledi:

“Türkiye’de 3 binden fazla öğrencimiz var. Somalili öğrencilerimizin en çok bulunduğu ülke sıralamasında Türkiye 2. sırada. Binlerce Afrikalı öğrenci eğitim görmek için Türkiye’ye geliyor. Türkiye’de bu eğitimi alan öğrenciler, geri döndüklerinde bakan oluyorlar, orduda görev alıyorlar. Belki de bu Somalili öğrenciler ileride Somali’de Türkçe konuşacaklar. Biz aynı kültür, aynı inanca sahibiz. Bu yüzden geri dönen öğrenciler yabancılık çekmediklerini belirtiyorlar. Türkiye’de kendilerini evlerinde gibi hissediyorlar. Türkiye’deki Somalili öğrenciler çok etkin, çok aktif ve sosyal oluyor. Hatta geçen yıl Bursa’da futbol turnuvası gerçekleştirdik. Bu turnuvayı Karabük takımı kazandı. Türk takımları Somalili öğrencileri aralarına aldılar ve turnuva yaptılar.”

Çad Büyükelçisi: Buraya sırf teşekkür etmek için çok istekli geldim

Panelin bir diğer konuşmacısı Çad’ın Ankara Büyükelçisi Adoum Dangai Nokour Guet, bu programa katılmanın kendisi için güzel bir fırsat olduğunu belirterek teşekkür etti. “Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz 13. yüzyıldan beri var” diyen Büyükelçi Guet, Türkiye ile Çad ilişkilerinin giderek daha da güçlendiğini ifade ederek, bu ilişkilerin 2010’da Çad Büyükelçiliği’nin Ankara’da açılmasıyla başladığını söyledi. Büyükelçi Guet, bu ilişkilerin en iyi göstergesinin Karabük Üniversitesinde yüzlerce Çadlı öğrencinin olması olduğunu ifade etti.

Çadlı öğrencilerin Türkiye ile Çad ilişkilerini güçlendirdiğini belirten Büyükelçi Guet şunları söyledi;

“Bu ilişkileri Çad ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının daha da güçlendirdiğini düşünüyorum. 2017 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan Çad’a ziyarete geldi. Bu ziyarette çok sayıda anlaşmalar imzalandı. Buraya sırf teşekkür etmek için çok istekli geldim. Her iki ülkenin de kazanmasını istiyorum. Çad için yapılan her şey için ve Çadlı öğrencilere gösterdiğiniz ilgiden dolayı çok teşekkür ederiz. Teşekkürlerimi Türkiye’ye ediyorum. Fakat özellikle Karabük Üniversitesine teşekkür ediyorum.”

Azerbaycan Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri: Biz tek millet iki devletiz

Panelde yer alan son konuşmacı Azerbaycan Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Necibe Nesibova, Rektör Prof. Dr. Refik Polat’a teşekkür ederek, bu tür programların daha çok yapılmasını talep etti.
“Ayrıca programın kardeş ülkenin cennet mekanı Karabük’te olması ayrı bir güzellik.” diyen Nesibova, “Yalnızca bizim öğrencilerimiz Türkiye’ye gelmiyor, Türkiye’den de bizim ülkemize gelen birçok öğrenci var. Çünkü biz tek millet iki devletiz.” ifadelerini kullandı.

Önceleri Türkiye’ye gelmeyi hayal bile edemediklerini vurgulayan Nesibova, şunları söyledi:

“Fakat bu kapılar açıldıktan sonra öğrencilerimiz Türkiye’ye gelmeye başladı. Bu bizim için çok değerli. Türkiye’den öğrenciler geliyor, ülkemizde bakan, milletvekili oluyorlar. Biz bunlardan gurur duyuyoruz. Çünkü biz eğitime çok düşkün bir milletiz. Biz Türkiye ile kardeş ülkeyiz. Dilimiz, dinimiz, kültürümüz bir.”

Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonu’nda düzenlenen panele, YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan ve Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ile birlikte çok sayıda rektör, diplomat, ateşe ile Karabük Üniversitesi uluslararası öğrencileri katıldı.