Dün yazdığımızKarabük’ün Zenginleri ve Geride Bıraktıkları” yazımız, kamuoyunda bir hayli okundu ve ilgi gördü.

Yazımızda her ne kadar çok doğru teşhis ve tespitlerde bulunduğumuz belirtilse de de bazı önemli eksikliklerimizin olduğunu da inkar edemeyiz.

Toplumsal ve hassas bir konuyu ele aldığımızdan dolayı yazıda yaptığımız eksiklikler, yanlış anlaşılmalara mahal vermemesi için bu “Gerekli Açıklamayı” yayınlama zorunluluğu hissettik.

Yazımızda Karabüklü zenginlerin, diğer illerdeki varlıklı kişilere nazaran geride ne kadar toplum yararına eserler bıraktıkları idi.

Bazı Örnekler vermiştik…

Ve bazı kişiler ile aileleri de üzülerek eleştirmiştik.

Hakkın rahmetine kavuşan Mutullah Yolbulan’ın da geride kendi ismini yaşatacak bir eserinin bulunmadığını yazımızda paylaşmıştık.

İşin gerçeği, Mutullah Yolbulan ismini taşıyan Karabük’te bir okul, bir camii, bir huzur evi, kimsesizler bir barınma yurdu yok.

Fakat yazımızda Rahmetli Mutullah Yolbulan’a ve oğulları Sayın Mustafa Yolbulan ile Şadi Yolbulan başta olmak üzere, varislerine haksızlık yaptığımız bir özeleştirimiz olacaktır.

KARDEMİR A.Ş.’de 20 yıla yakın Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan rahmetli Mutullah Yolbulan’ın ve Allah uzun ömürler versin, Sayın Kamil Güleç’in gerek özelleştirme sürecinde, gerekse 2000’li yıllardaki global Demir Çelik krizindeki o buhranlı yıllarında KARDEMİR için verdikleri mücadeleyi inkar edemeyiz ve ettirmeyiz de.

Özellikle KARDEMİR’in mali kriz içinde olduğu çıkış yolları kapalı olan o 2000’li yıllarda kendi ticari hayatlarını risk ederek, taşın altına gövdelerini de koyduklarını inkar edemeyiz, ettirmeyiz.

Gelelim yazımızın içeriğindeki eksikliklere…

Rahmetli Mutullah Yolbulan’ın Karabük Üniversitesi külliyesindeki eski Fen Edebiyat Fakültesi, Şimdiki Tıp Fakültesi binasını bizzat Yolbulan’lar olarak yaptırdığını birçok kişi bilmez.

Düzce’de Gökşen Mustafa Yücel adına yaptırılan Lise’nin 2006 yılındaki açılışında dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, “Karabük’ün ağabeyisi Mutullah Yolbulan’da Karabük Üniversitesine Fakülte Binası yapacak” müjdesi vermişti ve hemen akabinde Yolbulan’lar olarak Fakülte inşaatına başlanmıştı.

O dönem rahmetli Mutullah Yolbulan'ın yaptırdığı Fen Edebiyat Fakültesi olarak açılışı yapılan bina şimdi Tıp Fakültesi olarak hizmet vermekte.

Öte yandan KARDEMİR A.Ş’nin Karabük Üniversitesinde yaptığı, Mühendislik Fakültesi, Yabancı Diller Meslek Yüksek Okulu, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Demir Çelik Enstitüsü binalarının yapım kararının altında da başta Rahmetli Mutullah Yolbulan ve Sayın Kamil Güleç’in imzaları ile büyük gayretleri vardır.

Karabük üniversitesine, KARDEMİR tarafından yaptırılan Fakülte binalarının kazandırılmasında bu iki ismi kimse inkar edemez… 

Sonuç olarak; bu eksikliğimizi giderip, Yolbulan ailesine kendi yazımızda yer veremediğimiz hakkını iade etme erdemliliğini göstermiş olalım.

Öte Yandan Karabük’ün amcası olan rahmetli Mutullah Yolbulan’ın doğduğu memleket her ne kadar Kayseri olsa da ebedi istiratgahı Karabük’tür ve Karabük’e verdiği katkılar unutulmamalı.

Oğulları Mustafa Yolbulan ile Şadi Yolbulan başta olmak üzere, kardeşi Ahmet Zeki Yolbulan ve oğulları Murat ile Burak Yolbulan’ın memleketlerinin de Karabük olduğunu kabul ederek, rahmetli Mutullah Yolbulan'a yakışır hizmetlerinin devam etmesini kamu adına bekliyoruz.

Bir çift sözümüz de Sayın Mustafa Yolbulan’a…

Sayın Mustafa Yolbulan, çok iyi eğitim almış, kendini iyi yetiştirmiş bir iş adamı ve en verimli çağında bulunuyor.

Her ne kadar kendileri İstanbul’da yaşasa da bir ayakları Karabük’te bulunuyor ve bulunacak ta.

Bu sebepledir ki, Sayın Mustafa Yolbulan’ın babasının izinden yürüyerek, Karabük’e büyük hizmetler vereceğine de inanıyoruz.

Ve diyoruz ki...

Yine de size ve rahmetli babanıza yakışır bir eseri yaptırmayı düşünün.

Mesela "Mutullah Yolbulan Karabük Kadın Sığınma Evi"

Son olarak geçtiğimiz yazımızda Diler Holding’in kurucusu rahmetli Mustafa Yazıcı’nın Yenimahalle’ye yaptırdığı Yazıcı Lisesi’ni de unutmayarak hayırla yad edelim.