CEMİYET

TOKİ tarafından emekliler için yapılacak konutlarla ilgili siyasetçiler tarafından yapılan açıklamalar polemik konusu olurken, Ak Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Emekliler Derneği Karabük Şube Başkanı Celal Bulut'u ziyaret etti ve konuyla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.

Kahveci bunun seçim yatırımı olarak kamuoyuna empoze edilmeye çalışıldığını belirterek “Seçim olmasaydı da biz Emekliler Cemiyetiyle de bunu yapacaktık. Seçim 2019 da olsaydı biz gene bu projeyi başlatacaktık. Bunun seçim yatırımıyla hiçbir ilgisi yok. Bu konuda biliyorsunuz ilk açıklamayı başbakanımız yapmıştı. Emeklilerimize TOKİ kanalıyla ucuz konut yapacağız diyerek rakamı da 200 bin konut demişti.” dedi.

SEÇİM YATIRIMI DEĞİL

TOKİ tarafından emeklilere düşük taksitlerle yapılacak konutlar için Eylül ayında talepler toplanırken, toplamda 7 binin üzerinde başvuru alınmıştı. Süreç devam ederken, konuyla ilgili yapılan bazı açıklamalar kamuoyunda polemik konusu oldu.

Konutların tamamen seçim yatırımı olduğunu ileri süren Belediye Başkanı Rafet Vergili, açıklamaları ile bu yönde kafalarda soru işareti oluştururken, AK Parti Karabük milletvekili Osman Kahveci arsa arayışının sürdüğünü, konutların yapılacağını ve bunun asla seçim yatırımı olmadığını söyledi.

Türkiye Emekliler Derneği Karabük Şubesi ziyaretinde konuşan Kahveci, şunları söyledi:

"Bugün il başkanımızla birlikte Karabük’ümüzün en güçlü en önemli sivil toplum örgütlerinden birisi olan Emekliler Cemiyetimizi ziyaret ediyoruz. Başkandan zaten geçmişten gelen çok yakın dostluğumuz var, aynı köylüyüz. Dolayısıyla da benim Emekliler Cemiyeti başkanı Celal Bulut'u şu an Karabük Milletvekili olarak hem bir dostu, hem de aynı köylüm olarak ziyaret ettim.

Kamuoyunda da bazı konuları beraber başlattığımız, özellikle emeklilerimize TOKİ kanalıyla konut yapılmasıyla ilgili kamuoyunda da bu konu güncelliğini koruyor, birçok sorularda soruluyor, doğru yanlış bilgilerde var. Belki bu vesileyle de o konuda da bir kez daha açıklama yaparız diye, İl Başkanımızla böyle bir ziyareti tekrar yaptık.

Biliyorsunuz bir seçim süreci yaşıyoruz. Seçime 20 gün gibi az bir zaman kaldı. Aday arkadaşlarımız bir koldan çalışıyorlar. Bildiğiniz gibi  bu dönemde aday değilim. Partimiz arkadaşlarımızı aday gösterdiler. Ancak ben adaymış gibi partimizin, SKM’mizin verdiği program dahilinde  il başkanımızla birlikte sivil toplum örgütlerimizi ziyaret ediyoruz. Onların dileklerini taleplerini temennilerini alıyoruz. Onların partimizin açıkladığı seçim beyannamesiyle ilgili açıklamamızı istediği konular varsa onları da açıklamak suretiyle siyasi çalışmalarımızı bu şekilde birkaç kanaldan sürdürüyoruz. Hedefimiz Ak Partinin Türkiye’de tek başına iktidarıdır. Çünkü 7 Haziran seçimlerinin meydana getirdiği siyasi istikrarsızlığın ülkemize, Karabük'ümüze de nelere mal olduğunu çok yakinen şahit olduk. Özellikle ekonomik sıkıntılar hat safhada, terör olayları öyle.  Bir de bölgemizde gelişen olaylar var, Suriye gibi. Bölgemiz ateş çemberi gibi.  Türkiye'nin acilen güçlü bir tek başına iktidara ihtiyacı var.  Bunun için tek başına iktidara yakın parti Ak Parti, zaten kıl payı iktidarı kaybetmiştir. İnşallah 1 Kasım seçimlerine çok daha güçlü vatandaşımızın 7 Haziranda göstermiş olduğu tepkiyi de anlayarak iyi yorumlayarak, kendimizi de biraz daha toparlayarak,  Haydi Bismillah diyerek Karabük’de 2-0 ve Türkiye’de de Ak Parti’yi de tek başına iktidar yapacağız.

KAHVECİ OSMAN AK PARTİ

Bu çerçevede bizde üzerimize düşeni yapıyoruz. Bugünde Emekliler Cemiyetindeyiz. Emeklilerimize verilen haklarla ilgili dün genel Başkan yardımcımız açıklama yaptı. Özellikle TOKİ konutlarıyla ilgili benim beraber başlattığımız konularla ilgili sanıyorum yanlış bir anlama var. Bu konutu TOKİ yapacak. TOKİ’nin bu konuda ki herhangi bir kısıtlaması olmadı. TOKİ 'yeter ki siz yer bulun' hatta bürokrasiden de tanıdığım arkadaşım bana 'size sınır yok, siz yeter ki bize uygun arsaları bulun' dedi. 'Hele de arsalar hazine arazisi olup da, bedava olursa bizim emeklilerimizden arsa bedeli almadığımız zaman iş daha ucuz olur' dedi. Şimdi birkaç kanaldan Safranbolu dahil Karabük’ün çevrelerinden defterdarlık kanalıyla konut yapmaya uygun hazine alanlarını aramaya devam ediyoruz. Bulduğumuz 3 tane arazi vardı, bu arazileri TOKİ'ye bildirdik. TOKİ’nin ekibi geldi bu arazilerde incelemeler yaptı. Bu arazilerden bir iki tanesini uygun gördü ve proje çalışmalarını başlattı.

Şöyle sanılmasın, efendim biz 3 bin 5 bin tane konutu yapacağız, hepsi bir yerde olacak. Yani bir yerde 500 konutluk yer bulabilirsek 500 konutluk, 1000 konutluk yer bulursak o şekilde olacak. Karabük’ün, Safranbolu’nun birkaç yerine dağıtacağız bunu. Yani şu sanılmasın; Karabük'te 5 bin, 6 bin konutluk yapacak bir yeri bulmamız mümkün değil. Böyle bir şeyde beklemiyoruz zaten. Biz etap etap nerede bulursak 300- 500 konutluk ta olsa TOKİ gelip planlamasını yapacak, etütlerini yapacak ve hemen başlanacak.

Bunun için TOKİ herhangi bir bütçesini hazineden, şuradan buradan kaynak aktarılacak sıkıntısı olmadığını söyledi . 'Yeri bulun, en kısa sürede biz projelendirir ve inşaata başlarız. Bunun için kimsede herhangi bir kurumdan parasal veya herhangi bir talimat beklemiyoruz, yeter ki yeri bulun' dedi. Bizde bunun takipçisiyiz. Bir kaç kanaldan yer aramaya devam ediyoruz. Bulduğumuz yerde de en kısa zamanda inşatlar başlayacak. Şuanda bulunan Soğuksuda Soğantarlası dediğimiz yer var, buralarda konutlar yapılacağı için zemin etütleri arazinin meyline falanda bakılıyor,  orada 50 dönümlük yeri buldular, beğendiler şuanda onu projelendirme çalışmaları başladı. Safranbolu’da arkadaşlar birkaç arsa söylediler onlara da bakacağız 5000 Evlerin o taraflarda arsalara bakacağız. Karabük’ün ve Safranbolu’nun haritasını önümüze yatırdık, uygun arsalar nereleri varsa oralarda toplu konut yapılacak. Seçim olmasa da  Emekliler Cemiyetiyle de bunu yapacaktık. Seçim 2019 da olsaydı, biz gene bu projeyi başlatacaktık. Bunun seçim yatırımıyla hiçbir ilgisi yok. Bu konuda biliyorsunuz ilk açıklamayı başbakanımız yapmıştı.

Emeklilerimize TOKİ kanalıyla ucuz konut yapacağız diyerek rakamı da 200 bin konut demişti. Hatırlayın Karabük’te başbakanımız bunu söylemişti, ondan sonra tabi arasına seçim süreçleri falan girdi, bazı yerlerde emekliler cemiyeti kanalıyla TOKİ'ye bu tür taleplerin geldiğini, çalışma başlatıldığını bizde duymuştuk. Bizde bunu başlatalım diyorduk. Bir gün beni Celal Bey aradı, bu işi konuşmuştuk, bu işe ne zaman başlayalım, buna bir start verelim diye aradığı zaman dedim ki, 'ben sana haber vereceğim'

TOKİ İMAR DEĞİŞİKLİĞİ YAPABİLİR

Milletvekili Osman Kahveci konuşmalarına şöyle devam etti;

"TOKİ Başkanını aradım, randevu aldık, Timurçin beyle gittik, detayını öğrendik ve oradan aldığımız bilgiler çerçevesinde 'bize arsalarınızı bulun, gelin' dedi. Bunun seçim yatırımıyla hiçbir ilgisi yok. Tabii ki bu konutlar belediye hudutlarında yapılacak. Belediyenin buraya getireceği hizmetler olacak. Ama TOKİ’nin imar mevzuatı yönünden belediyede herhangi bir değişiklik yapmadan da orada ki düzenlemeyi kendi mevzuatına göre yapabiliyor. Çünkü geçmişte de bazı sıkıntılar olduğu için, mesela bir belediye karşı çıktı. TOKİ’nin konut yapmasına dolayısıyla da TOKİ kanunen yetkilendirildi. Bir ilde TOKİ imar değişikliği yapabiliyor, imar değişikliğinde belediyeye ihtiyacı yok. Ancak bu konutlara getirilecek alt yapı açısından yolu, suyu diğer alt yapıları yönünden belediyeyle bu süreçte elbette ki belediyeyle ilgili temas kurulacak destek istenecek.

Bazen altyapıları TOKİ kendisi de yapabiliyor oda işin bir başka boyutu. Tabi altyapıları belediyenin yapması maliyetleri de etkileyebilir. Bu süreçte konutların yapıma başlaması ve bitme süreci içerisinde oraların iskana açılması sürecinde elbette ki yerel yönetimlerle işbirliği yapmak durumda. Arkadaşlar yerin değeri yok, çünkü yer hazine tarafından bedava tahsis ediliyor. Burada inşaat maliyeti söz konusu. Yani düz mantıkla düşünürsek, Soğuksuda yapılacak bir inşaatla, Kayabaşın'da veya 5000 Evlerde yapılacak inşaatın maliyeti birbirlerini çok etkilemez. Onun için bölgeler arasında ki farklı mahalleler arasında olması ciddi bir maliyet farkı getireceğini düşünmüyorum. TOKİ’nin şöyle bir usulü var; Bir yerde talep çok olursa, oradaki konutlar o talebi karşılayamazsa TOKİ kura çekiyor. Safranbolu’da da aynı oldu Cevizkentte'de. Noter huzurunda kura çekip bu sorunu böyle aşıyorlar. Bizde bu sorunu herkes belirli bir yerde isterse, orada da konut yetersizse mecburen kuraya başvurulacak.

TOKİ’nin geldiği yerlerde inşaat sektörüyle ilgili zaman zaman sıkıntıların olduğu doğru. Ancak özel sektörle TOKİ'nin yaptığı arasında gerçekten hiçbir özel sektör şuanda emeklilerimize TOKİ kanalıyla verilen fiyatla özel sektörün böyle bir konut yapması veya böyle bir ödemeye razı olması çok mümkün görünmüyor. Çünkü emekliler dar gelirli hiçbir özel sektör 20 yıl vadeyle 250 TL taksitle konutu verebileceğini sanmıyorum. Eğer öyle bir özel sektör varsa onlarda aynı şartlarda  yapabilirler ama TOKİ'nin şartları ve ödeme kolaylığını özel sektörün karşılayabileceğini düşünmüyorum. Zaten karşılayabilseydi emeklilerimiz özel sektörden alırlardı. Kimse TOKİ için konut yapacak diye beklemezdi.

Ödeme imkanı olan zaten özel sektörden konut alıyorlar. Bizim dediğimiz özel sektörden veya ayda TOKİ’nin diğer imkanları da vardı mesela 10 yıllık ayda 700 800 1000 Lira ödeme kolaylığı olan kişiler zaten konutlarını aldılar. Bizim dediğimiz bakın dar gelirli bakın biz belki onu atladık yani biz konutlarımızı sadece emeklilere yapmıyoruz. Dar gelirlilere de yani TOKİ'nin kuralı emeklilere ve dar gelirlilere evi olmayanlara. Asgari ücretle çalışan dar gelirliler var bu kişinin ayda 250 300 Lira taksitle ev alabilme imkanı var. Zaten o kadar kira veriyor. Onun için bizim bu TOKİ kanalıyla yapacağımız konutların bir kısmının da dar gelirlilerin kontenjanına ayıracağız."

BİZ VERDİĞİMİZ SÖZLERİ TUTTUK

Ziyarette konuşan İl Başkanı Saylar ise Ak Partinin şimdiye kadar verdiği tüm sözleri tuttuğunu, bu konutların Karabük’e yapılacağını kimsenin tereddüt etmesini belirtti.

Saylar “Celal beyle bu TOKİ projesine gidildiğinde, olayı şöyle yorumlamamız gerekiyor; Ak Partinin 2002 'den 2011 yılına kadar sayın vekillerimizin dönemi de dahil olmak üzere kamuoyuna yatırım sözü olarak verdiğimiz bir tane projeyi yapmadığımız yok. Yani verdiğimiz her sözü tutmuşuz. Burda da TOKİ ile  alakalı vermiş olduğumuz sözü bizim sözümüz söz olduğu için bu projede Karabük'e gelir ve bu proje Karabük'e yapılır.

Daha dün Cevizlidere’yi konuşuyordu, yapılır yapılmaz, Soğuksuyu konuşuyordu, belirli insanlar yapılır yapılamaz diye ama şimdi bunların hepsini yaptığımızı gördünüz. Karabük'e bir sürü yatırımda her zaman söylerler, bunu yapamaz dedikleri her türlü yatırımı yaptık. Yani bizim verdiğimiz sözlerin hepsinin söz olduğunu, senet olduğunu Karabük halkı biliyor ve bizim bu sözleri gerçekleştirdiğimizde onlarda görüyor. Bir diğer konu da emeklilerimizle ilgili 1200 lira seyyanen bir zam, 100 liraya tekabül eder aylık ama bundan önceki seçimde sayın vekillerimizin başbakana olan katkılarından sonra 100 lira bundan önceki dönemde zam verildi, belirli bir aralıkta olanlara. Birde şimdi bu zam verildiğinde emeklilerimiz 200 lira almış oldu.

Burada kaçırdığınız bir şey daha var, hem SSK hem de Bağ-Kur emeklilerinin çalışanlarının kesintilerinin de ortadan kaldırılmış olduğu. Bunu da koyduğumuz zaman belli emekli kesimindekilerin nereden bakarsanız bugün bir Bağ-Kur emeklisi çalışıyorsa kesintisi nereden baksanız 240 -250 liraya yakın bir farkı var. Bunu ödemeyecek bir yandan 200 lirasını hesap ettiğimizde emekli kardeşlerimizin ağabeylerimizin maaş beyanı bir orana erişiyor. Yani biz bu anlamda da seçimden sonra da verdiğimiz bu sözü de Ak Partinin uygulayacağı ve gerçekleştireceğinden de herkes emin olsun” dedi.

7 BİN ÖN KAYIT VAR

Son olarak söz alan Emekliler Derneği Karabük Şube Başkanı Celal Bulut ise, konuşmasında projenin merak edilen konulara açıklık getirdi.

Bulut “Son olarak hayırlı bir projeye başladık. Ben buna Hayırlı Proje diyorum. Evi olmayan dul, yetimlere ev yaptırabilene, buna vesile olanlardan Allah razı olsun. Bu insanlar, bunlara dua edecektir ve öldükten sonrada bu amel defteri kapanmayacaktır, o insanlar dua edecektir. Bugün hepimiz söyleriz değil mi, Dünyada mekan, ahirette iman. Eğer bu dünyada bu insanlara bir mekan kazandırabiliyorsak, bundan büyük bahtiyarlık, bundan güzel bir şey yok.

Ben 6 senedir buradayım. Türkiye’de hep ilkleri yapmanın gayreti içinde olduk. İşte böyle güzel yer aldık Türkiye’de ilk defa Metro Turizm de emeklilerimize indirim yaptırdık, hastanede indirim yaptırdık, hatıra ormanı yaptırdık, emeklilerimizi Çanakkale’ye getirdik, arkasından sayın vali emeklilerinin yanında olan bir insan, huzurlarınızda teşekkür ediyorum, emeklimize fidan dağıttık güzel şeyler yaptık. En sonunda bu TOKİ olayı ile ilgili emekliye ev yaptıralım olayı gündeme geldi. Bu fikrimi ben Osman beye söyledim ve yine bu fikrimi Belediye Başkanına söyledim, ramazan ayında. Bu fikrimi valimize de söyledim son olarak.

Hatta Belediye Başkanı da 'ben emlak müdürüne söyleyeyim, bir baksın' dedi. Arkasından Valime gittim, valim ertesi gün defterdarı, çevre şehircilik il müdürünü, orman işletme müdürünü çağırdı, 'başkan bir şey diyor bakın' dedi ve arkadaşlar bu yazıyı 12.08.2015 tarihinde valime verdim, vali bunu TOKİ'ye gönderdi. Bakın burada bilgi olarak Belediye Başkanı, Çevre Şehircilik Müdürlüğü, Defterdarlık, Orman İşletme Müdürlüğüne bu bilgileri verdim. Arkasından sayın milletvekilim bu işi biliyordu, bizi TOKİ başkanına getirdi, İl başkanımla beraber. Arkadaşlar TOKİ nedir başbakanlığa bağlı bir kurumdur." diye konuştu.

"YER BULUN YAPALIM" DEDİ.

Emekliler Derneği Şube Başkanı Celal Bulut konuyla ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü;

"Eğer Karabük’te emekliye bir şey yaptıracaksak TOKİ’ye, ben kiminle gideceğim, arkadaşlar soruyorum size. TOKİ Başbakanlığa bağlı, mevcut bir hükümet var, mevcut bir iktidar var, sayın milletvekilimizle gideceğiz tabi, sayın il başkanımla gideceğiz. Gittik TOKİ başkanına, sayın milletvekilimizin söylediği gibi 'yer bulun yapalım' dedi. Hatta şunu da söyledi; 'ne kadar yapabilirsiniz' dedi, bende efendim 2000 - 2500 olur mu, bilemiyorum ki dedim, açtı ekrandan yerleri gösterdi, Karabük haritasına baktı 'ucu açık' dedi.

Geldik bu müjdeyi Karabük’te söyledik. Sayın valimize bilgi verdik, belediye başkanına söyledik, TOKİ’ye gittik ve hatta Belediye Başkanından yerin ismini söylemek istemiyorum, sayın vekilim de biliyor o günde içimizde tesadüf olan bir gazeteci arkadaşımızda vardı Rafet bey'in yanında, orada 'bende değil, bende olsa veririm' dedi. 'Niye vermeyeyim' dedi, 'bende yardımcı olayım' dedi."

bulut celal karabük"BU İŞİ KİM YAPARSA EMEKLİNİN HEM DUASINI, HEM OYUNU ALIR"

Bulut "Arkadaşlar bu işten CHP’nin o zamanki il başkanı Erdoğan beyin de bilgisi var. Herkes bu işe yardımcı olsun dedik. Bu emeklinin içinde her partiden insan var. Allah razı olsun, iş sonunda bir yerlere geldi. Bu işe Mehmet Ali Şahin bey sahip çıktı. Ben bu işi seçimlerden sonra hızlandıracağım dedi. Sizin haberiniz yok TOKİ'den arkadaşlar geldi, yerlere baktılar ve bu işi etap etap yapalım, bir yerde bu işi başlatma kararı aldılar, projelerini hazırlıyorlar. Bakın ben bu güne kadar bunu size söylemedim. Bu işte arkadaşlar, bu insanların duasını almak istiyoruz. Kim bu insanların duasını alırsa, hem duasını hem oyunu alır.

Bir insan dua ediyorsa, herhalde kuru kuru dua etmez. Bir seçim atmosferine girdik. Bir şeye açıklık getirelim, demin il başkanım da söyledi, TOKİ’dedi ki; 'hanımının ve kendinin üzerinde evi olmayacak, Karabük'te 1 sene ikamet edecek' buraya talep alırken, herkese ben bunu söyledim. Benim derdim burada kayıt etmek değil, bu insanların duasını almak. Bugün 7 bin üzerinde talep var, birileri diyor ki sen 7 bin kişiden paramı aldın. Ya onlar benim üyem benim 10 bin üyem var.

Ben buraya 3 binin üzerinde yeni kayıt yaptım, buradan da müsaade edin de bir aidat alayım. Burası vakıf falan mı,  burada insanlar çalıştırıyoruz, burada kırtasiye masrafı oluyor, bu derneğin çalıştığını sizler de biliyorsunuz. Bu derneğe üye olanların aidatlarının % 55 i bu şubeye geliyor. Rafet beyin dediğini ben çok dinlemedim ama edindiğim bilgiye göre bir gün sonra verdiği açıklamayı, bir gün sonra değiştiriyor. Biz kimsenin rakibi değiliz, burası emekliler derneği, burada her partiden üye var, bu ev projesinden faydalanacak olanlar sadece Ak partililer değil, buraya üye olan evi olmayan MHP’li de, CHP’ li de, Saadet Partili de istifade edecek.

Biz partisine falan bakmıyoruz ama bu insanlara kim hizmet ediyorsa, bu insanlar onlara dua eder, gerektiğinde duasını da verir, oyunu da verir. Onun için Karabük'te herkes aklını başına alsın. Bu işi siyaset malzemesi, siyaset polemiği yapmalarına ben üzülüyorum. 7 bin ön kayıt var, üye yapmadım çünkü buraya müracaat edip te, kayıt olanlar zaten benim eski üyem. Onlardan bir şey almıyoruz sadece müracaatlarını aldık. Bu 7 bin ön başvurunun eğer TOKİ  kesin bir şekilde 'evi olanların, yararlanamayacak' derse, bunun en az 3500-4000'i gitti. Bunun söylüyoruz, geri kalanında şartları var” diye konuştu.