Dünya Miras Listesinde yer alan tarihi ve turistik ilçe Safranbolu Belediyesinin başına geçen belki ilk bayan Başkanıdır Elif Köse.

Seçimler bitti.

Belediye Başkanlığı görevini iki aydır yürütüyor Safranbolu'nun güler yüzlü kadını.

İki ay içindeki ilk icraatları çok tartışıldı ve halen tartışılıyor.

İmar Müdürü değişikliği tartışması.

Eski çarşıda ses sistemli yüksek volumlü canlı müzik yasağı

Yol kenarlarında ücretli otopark uygulamasına tekrar başlanması

Ve…

Erkek kardeşini özel kalem müdürü yapması.

Elif Başkanının bu tasarrufları tartışılıyor…

Haklı bulanlar

Haksız bulanlar

Eleştirenler

Ve daha nicesi…

Fakat acizane Elif Başkana tavsiyemiz, bu kararlarını halka anlatmaya çalışmalı ve kendini ifade etmeye uğraşmalıdır.

İmar müdürlüğü değişikliğine değinmek istemiyoruz, çünkü teknik bir konu ve yanılma payımız olabilir.

Eski çarşıda ses sistemli canlı müzik uygulamasını yasaklayan Elif başkana, bir taraftan çok sayıda eleştiri gelirken, yine bir o kadar da takdir aldı.

Fakat Başkan Köse keşke yüksek sesin oluşturduğu rahatsızlıktan dolayı uygulamaya koyduğu yasaktan önce eski çarşı esnafı ile bir istişare toplantısı yapsaydı.

Hani “Safranbolu’yu beraber yöneteceğiz” lafı da askıda kalmazdı.

“Ben yaptım oldu, kimseye anlatma zorunluluğum yok” zihniyeti, siyasetçinin politik hayatını kısa soluklu hale getiren bir hastalıktır.

Safranbolu, Kıranköy merkezde yol kenarlarında ücretli otopark uygulaması bir taraftan doğru ama uygulamanın alınma ve başlatılma tarzı biraz absürt geliyor bizlere.

Bir Belediye Başkanı, Belediye meclisini yılda en fazla üç kez olağanüstü toplantıya çağırabilir. O da doğal afetler, büyük çaplı yangınlar, savaş durumu gibi haller genellikle göz önüne alınır.

Ama Sayın Başkan Elif Köse, “hadi yol kenarlarına ücretli otopark uygulaması başlatalım ve hemen yapalım” deyip, sanki Safranbolu Belediyesi iflasın eşiğine gelmiş ve acilen otopark paraları ile rahatlayacakmış gibi bir algı oluşturdu, belediye meclisinin olağanüstü toplantıya çağrılması.

Fakat Ramazan Bayramına girmeden uygulamayı başlatalım ve trafiği rahatlatalım düşüncesinin ön planda olduğunu anlatamadı halka.

Elif Başkan aslında yol kenarlarında ücretli otopark uygulamasında iyi niyetini gerçekten ortaya koydu.

Nereden mi..?

“Park sorunu had safhada yaşanıyor, sabah otosunu park eden akşama kadar kaldırmıyor ve bu nedenle ücretli otopark uygulamasına başladık” diyen Elif başkan, ilk yarım saati ücretsiz yapıyor.

Mesela bu uygulama Karabük'te 10 dakika…

Yani vatandaşa deniliyor ki; “Ey vatandaş arabanı Kıranköy merkezde bir yere park ettiğin zaman 30 dakika da işini gör. Alışveriş mi yapacaksın, banka da bir işin mi var, bir görüşmen mi var, velhasıl her neyse 30 dakika içinde bu işini gör ve arabanı kaldır, para ödeme. Ama işin daha mı uzun, yada keyfiyetten mi bekleyeceksin, o zaman 31. Dakikada 5 TL ücret yansır ve bir saat sonra da 2.5 TL olur. Bu uygulama saat başı ikişer buçuk TL üstüne koyarak ücretlendirilir.”

Safranbolu'daki bugün, yarın hayata geçirilecek olan ücretli otopark uygulamasında önemli bir handikap var, o da ilk 30 dakikanın ücretsiz olması.

Vatandaş arabasını park edecek, görevli gelecek fiş kesecek.

Vay efendim 30 dakika dolmadı, 30 dakika doldu tartışmaları kavgalara dönüşecek.

Ücretsiz ilk 30 dakikanın tespiti için bir ara uygulama belirlenirse, bu handikap da ortadan kalkmış olur ve eminim ki Karabük kadar otopark ücreti ödemez vatandaşlar Safranbolu’da.

Çünkü 30 dakika da birçok işini halledebilir insan…

Gelelim, Safranbolu'nun sempatik yüzü Elif Başkanın erkek kardeşi Zafer Köse’yi özel kalem müdürü yapmasına.

Elif Köse halen daha bu konuyla ilgili bir açıklama yapmadı ve konuyla ilgili yayınlanan haberi yalanlamadı.

Evet, bu kararı ile toplumun büyük bir kesiminden tepki alan Elif başkan zor duruma düştü ve gelen tepkilere göğüs germeye çalışıyor.

Aslında Elif Başkan, kardeşini özel kalem müdürü yapmakla bence doğru bir karar aldı.

Nasıl mı…?

Elif Köse çocuk sahibi bir anne ama bekar bir kadın.

Dünya da kadın olarak yaşamak çok zor.

Hele hele Türkiye’de bir kadın olarak yaşamak daha da zor.

Her hareketine, her adımına ve her şeyine dikkat etmek zorundadır kadın ülkemizde.

Elif Köse artık UNESCO Tarafından Dünya Miras Listesine alınmış, Tarihi Kentler Birliği Üyesi olan Safranbolu'nun Belediye Başkanı.

Bir belediye başkanı, görevi gereği sık sık Ankara’da, başka illerde ve hatta yurt dışı seyahatler de bulunmak zorundadır.

Hele hele Safranbolu Belediye Başkanının, Tarihi kentler birliği toplantılarına katılmak üzere Dünya'nın hangi ülkesine gideceği belli değil.

Safranbolu’da yeri gelecek gece yarılarına kadar işinin başında olacaksın.

Belediye Başkanı olarak toplumun sürekli içinde bulunacaksın.

Yani diyeceğim o ki…

Seçimlerde hakkında olur olmaz laflar edilirken, rahatsızlık duyan Elif Köse

Her an yanı başında olması gereken ve çalışma ekibindeki en yakın kişi olan Özel Kalem Müdürünü erkek kardeşi olarak belirlemesi onu çok ama çok rahatlatacaktır.

Olası dedikoduların, söylemlerin önünü şimdiden kesecektir bu karar.

Akşamın ilerleyen saatlerinde Safranbolu'nun bir kafesinde oturmuş sohbet ediyorsun, kadınsın ve hele hele belediye başkanısın. Tabi ki birçok cahil cühelanın yılan dillerine hedef olursun. Ama erkek kardeşin, kapı gibi yanındaysa, ayrı bir güvende ve rahatlıktasın.

Belediye Başkanı olmasaydı, sıradan bir vatandaş olsaydı "Kimin ne düşündüğü değil, benim ne düşündüğüm önemli" diyebilirdi ama o artık halkın oylarına talip bir siyasetçi ve kimin ne düşündüğü, onun için önemli.

Ya Elif Başkan….

Bunları düşündüğünü biliyorum ama neden halka bir şeyleri anlatma ihtiyacı duymuyorsun, neden sana oy verenlere kendini ifade etmeye çalışmıyorsun?

Senin handikabın da bu…