Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak için verdiği mücadele 8 Mart 1857 yılında başlar.

O gün New York’ta 40.000 kadın dokuma işçisinin daha iyi çalışma koşulları istemleriyle yaptıkları genel grev her zaman ki gibi polisin saldırısıyla sonuçlanmış, kapatıldıkları fabrikada çıkan yangında, kadınların kaçmamaları için konan barikatları aşamayan 129 kadın işçi yangında can vermiştir.

Bu olaydan 53 yıl sonra Danimarka’nın Kopenhag  kentinde toplanan 2. Enternasyonel’e bağlı Sosyalist kadınlar 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olmasını öneriye sunmuş ve oy birliği ile  kabul etmiştir.

Kadınların haklarının kazanılması , iyileştirilmesi ,kapitalist sömürüye başkaldırmak ve dünya barışının korunması için 1921 yılından itibaren 8 Mart’lar “ DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ “ olarak kutlanmaya başlandı.

8 Mart kadının, örgütlenme ve eşit yaşam hakkı için mücadele günlerinin simgesidir.

8 Mart’ta  tüm dünyada kadın haklarından, onların ne kadar fedakar, cefakar ve kutsal olduğundan bahsedilir.

Kadın olmak,ayrımcılıkla,şiddetle, acıyla, tacizle, tecavüzle ve ölümle iç içe yaşamak demektir. Türkiye’nin bir çok yerinde kadına  şiddet hala meşru görülüyor. Berdel ,başlık parası,töre ve namus cinayetleri devam ediyor. Kısacası 21. Yüzyılda kadının hala adı yok.

Unutmamalıyız ki : “KADINLARIN MÜCADELESİ TÜM EZİLENLERİN MÜCADELESİDİR.”

Kadın olmak;

-Birçok ülkede, doğarken hayata yenik başlamaktır.

-İkinci sınıf vatandaş muamelesi görmektir.

-Binlerce kadının eğitimden yoksun olmasıdır.

-“ NAMUS”kavramı yüzünden sürekli baskı görmesidir.

-Doğurganlığı ona mecburiyet olarak dayatmaktır.

-Fuhuşa zorlanması ya da bunun için için satılmasıdır.

-Tecavüze uğrayıp yine katledilen olmaktır.

Kadınlar ,istismar edildiklerinin, kendi kişiliklerinin ve emeklerinin, değerlerinin farkına varmalılar.

Onun için diyoruz ki biz kadınlar olarak toplumdaki yerimizi alalım,kadınları erkeklerden farklı kabul eden,eşit kabul etmeyenlerin karşısında dim dik ve gururla duralım.

Kadınların şiddete maruz kalmadıkları, ekonomik,toplumsal ve sosyal alanda etkinliklerini daha da arttırdıkları,hukuksal ve kamusal alanda eşit,toplumda daha çok söz sahibi ve güçlü oldukları bir dünya dileğiyle tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Kutlu olsun.