KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI TOPÇU KARABÜK'E GELECEK

BAKAN TOPÇU

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu'nun 30 Ekim Cuma günü Karabük'e geleceğini bildirdi.

Aksoy, yaptığı açıklamada, Bakan Topçu'nun Cuma günü Karabük'e geleceğini ifade ederek, Safranbolu'da da incelemelerde bulunacağını söyledi.

Topçu'nun Safranbolu'da tarihi alanlarda inceleme yapacağını belirten Aksoy, restorasyon çalışmalarında Bakan Topçu'dan destek isteyeceklerini kaydetti.

Son günlerde kamuoyunda Safranbolu'da gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarında devletin ve belediyenin destek vermediği yönünde söylemler olduğunu vurgulayan Aksoy, "Kültür ve Turizm Bakanlığımız Safranbolu'daki özellikle şahıslara ait olan binaların restorasyonları hususunda iki türlü destekte bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi restorasyonu gereken binaların projelerine diğeri ise onarım desteği verilmektedir. Onarım desteği de 140 bin TL'ye kadar verilmekte ve bu destekler hibe şeklinde gerçekleşmektedir.

Hibe desteği de her yıl en az 20-25 dolayında binaya verilmektedir. Bunun dışında TOKİ tarafından da Safranbolu'da yapılacak olan başvurulara süre, maddi tutar veya herhangi bir kısıtlama olmaksızın başvuran özel şahıs binaları, tecilli binalar ve koruma kurulundan onaylı projesi olduğu takdirde yine 140 bin liraya kadar 0,4 faiz oranıyla 10 yılda geri ödemeli kredi desteği verilmektedir.

Bu haliyle Safranbolu'da restorasyonunu yapmak isteyen herkesi kapsayacak restorasyon destekleri hükümetimiz tarafından zaten verilmektedir. Üstüne üstlük bu desteklerin, yapılacak sigortayla hiçbir alakası yoktur. Bunları birbirleriyle karıştırmak tamamen yanlıştır. Sigorta işleri ayrı restorasyon işleri tamamen ayrı bir iştir" dedi.