Küresel salgın Korona Virüs ile mücadele nedeniyle toplu oturma yerleri olan birçok mekan kapanırken AVM’lerde bulunan çocuk oyun merkezleri, sinema salonları, bowling gibi oyun salonları da kapanmıştı.

Kapanan bu yerlerin 'kirası işleyecek mi, kısmen mi işleyecek?' daha belirsizliğini korurken, tüm gözler hükumetin yapacağı açıklamalara çevrildi.

AVM’lere giren çıkan vatandaşların oranı %80’lere kadar düşüş gösterirken, başta konfeksiyon, ayakkabı, market ve elektronik mağazalar gibi tüm iş yerlerinin de ciroları aynı oranda düşüş gösterdi. ‘Kapanan yerlerin kirası işleyecek mi?’ sorusu cevap beklerken, şimdi yeni bir tartışma daha AVM esnafları arasında konuşulmaya başlandı.

AVM’lerdeki iş yerlerinin kiraları ile AVM ortak alan gider masrafları ya ciro üzerinden belirli bir yüzde oranında alınıyor, ya da yıllık yapılan kira sözleşmesi ile aylık sabit alınıyor.

AVM’lerdeki iş yerlerinin satışlarında yaşanan düşüş nedeniyle günlük toplam satış oranı olan cirodan kira ödeyen iş yerlerinin cirosu düştüğü için AVM yönetimine verdiği kira da aynı oranda düşüş gösteriyor. Fakat yıl içinde aylık sabit kira ödeyen iş yerleri ise satış yapamamalarına rağmen belirlenen aylık kirasını ödüyor.

Ve AVM esnafları şimdi ciro üzerinden belirli bir oranda kira veren iş yerlerinin kira konusunda mağdur olmadığını ama sabit kira ödeyen iş yerlerinin ise kiralarını bile çıkartamayacak bir duruma geldiklerini belirtiyorlar.

AVM Esnafları “AVM’lerde kira oranları bir hayli yüksek ve birçok marka firma günlük yaptığı cironun belirli bir yüzde oranını kira olarak veriyor. Birçok esnaf ise yıl içinde aylık sabit kira ödüyor. Karabük’te her iki AVM’de de aylık sabit kira ödeyerek, ticaret yapan bir esnafın kirası, ortak alan gideri, personel gideri, elektrik ve diğer giderlerinin günlük ortalaması 500 TL ile 2 Bin TL arası değişiyor. Günlük giderini bile artık çıkartamayan esnaf ama aylık aynı kirasını veriyor. Ciro üzerinden kira ödeyen firmalar ise günlük ne ciro yaptıysa, onun oranını veriyor. Bu süreç sabit kira ödeyen AVM esnafını ciddi zora soktu ve uzun süre böyle dayanamaz.” Şeklinde görüş beyan ediyorlar.