Karabük Çevre Derneği başkanı Bünyamin Coşkun yaptığı açıklamada,"5 Hazirandan başlayan içinde bulunduğumuz hafta Dünya Çevre Haftasıdır.

24 Haziran seçimleri Münasebetiyle milletvekilleri adaylarımız Karabük halkından oy isterken çevre sorunlarından bahsetmiyor"dedi.

Çevre ve hava kirliliği Karabük’ün en büyük sorunlarından biridir. Çevre ve hava kirliliğinin Karabük'ün en önemli sorunlarından olduğunu belirten Coşkun yaptığı açıklamada,"Sağlıklı bir ortamda yaşamak için bu soruna çözüm bulmalı, millet vekili adaylarımız bu konudaki düşüncelerini halka açıklamalıdır.

Karabük’ün çevre sorunlarından başlıcaları şunlardır.

1-Karabük organize bölgesin organize bölgesinde arıtma tesisi yoktur. Buradaki fabrikalar ve Marzinc atık sularını belediye kanalizasyonuna deşarj etmektedir. Kardemir arıtma tesisleri de yetersiz kalmaktadır.

Araç çayı yeşil renkte akarken Kardemir’in atık sularının deşarj edildiği soğanlı çayı siyah akmaktadır. İşletmelerin faaliyetleri neticesinde oluşan atık suyun özellikleri kirlilik parametreleri çevreye zarar verebilecek niteliktedir.

2-Kardemir DÇ üretimi 650 bin tondan 3 milyon tona çıkmıştır. Kardemir’in üretimi çoğaldıkça çevreye verdiği zarar hava kirliliği de çoğalmaktadır.

Devletten hantal bir yapı devralan Kardemir bugüne dek tamamlayamamıştır. Yetkililerin açıkladığına göre 2018 sonuna kadar sonuna kadar çevre yatırımları tamamlanacaktır. Sınır değerleri üzerindeki miktarlarda kirlilik parametreleri insanlar ve hayvanlar açısından tedavisi zor hastalıklar ortaya çıkmasına üreme yeteneğinin körelmesine, hayvan ve bitkilerin doğal özelliklerinin değişmesine neden olabilecek niteliklere sahiptir.

3-Kardemir ve tüm sanayi tesislerimizin GSM (gayri sıhhi müessese raporu) alarak AB standartlarına uygun üretim yapmalarını, insan sağlına ve çevreye daha saygılı olmayı istiyoruz

4-Çevre Bakan yardımcımız Karabüklü olmasına rağmen yıllardır katı atık bertaraf tesisi yapımı yılan hikayesine dönmüştür. Dünya miras kenti Safranbolu’nun da içinde olduğu Karabük ilinde katı atık bertaraf tesisi kurulmaması utanç verici bir durumdur.

5-Karabük çevre yolunun olmaması trafik sıkışıklığına ve vasıtaların çıkardığı egzoz gazlarından dolayı hava kirliliğine sebep olmaktadır. Karabük çevre yolu ve belediyenin Karabük –çevrik köprü arasındaki raylı taşıma sistemi projeleri yapılarak Karabük trafik sıkışıklığından ve vasıtaların meydana getirdiği hava kirliliğinden kurtarılmalıdır.

6-Derneğimiz tarafından 2007 yılında pilot bölge Şirinevler mahallesinde valilik ve Belediyenin de iştirakinde yapılan AB çevre yönetimince desteklenen evsel atıkların geri dönüşüm projesi tüm Karabük’te uygulanmalıdır.

Unutmayın ne kadar ürettiğiniz ne kadar kazandığınız değil nasıl ürettiğiniz önemlidir. Çevreye, insan sağlığına önem vermeyenler aynı gök kubbenin altında yaşıyoruz aynı havayı teneffüs ediyoruz"dedi.