-    KARABÜK MİLLETVEKİLİ OSMAN KAHVECİ'DEN, KARABÜK’ÜN YENİCE İLÇESİNE IHLAMUR PAKETLEME VE KURUTMA FABRİKASI KURULACAK AÇIKLAMASI

20121225AW000351_02Karabük’ün Yenice ilçesine Ihlamur Paketleme ve Kurutma Fabrikası kurulacak.

AK Parti Karabük Milletvekili Osman Kahveci beraberinde; Orman Genel Müdürülüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Dairesi Başkanı Fuat Şanal, Orman Köy İlişkileri Dairesi Başkanı Mahmut Aydın, Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Ünver, Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı, OR-KOOP Birlik Başkanı Sabri Özgün Yenice Orman İşletme Müdürü Şevket Eraslan Yenice-Zonguldak karayolunda bulunan Orman İşletme Müdürlüğüne ait atıl durumdaki araziyi inceledi.

Fabrikanın 4 dönümlük arazi üzerine kurulması planlanırken, Milletvekili Osman Kahveci, her şeyin hazır olduğunu, sadece bürokratik işlemler için zamana ihtiyaçları olduğunu kaydetti.

Osman Kahveci, “Bütçe görüşmeleri nedeniyle Karabük’e 10 gün gelemedik. Hem görmek istediğimiz köyümüz vardı hem de Yenice’de 3-4 aydır konuştuğumuz biraz daha olgunlaştırdığımız ıhlamur tesislerinin kurulma çalışmaları vardı. Yenice ormanlarının zenginliği herkes tarafından bilinmekte, bu zenginlik içerisinde bir ağaç türü var, kış mevsiminde çayında faydalandığımız ıhlamur ağacı. Yenice’de nerede ne kadar ıhlamur ağacı var, bunları hava fotoğraflarıyla belirledik. 16 bin hektarlık alanda serpili halde ıhlamur bulduk, Yenice ıhlamur ağaçlarının en yoğun olduğu alanlardan bir tanesi. Vatandaşlarımız bu ıhlamurları topluyor ve satıyorlar. ‘Bu tesis neden bizde olmasın’ diye başladık. ORKÖY ve ORKOP ile temas kurmak suretiyle, Yenice’deki kooperatiflerin bir araya geldiği üst kurulla birlikte Yenicelilerin ‘benim de fabrikam’ diyeceği çalışma başlattık. Görüşmelerden sonra karar oluştu ve bu fabrikanın buraya kurulması lazım. Kaynak sorunu da çözülünce fabrikanın yerini bulmaya çalıştık. İstedik ki, fabrikanın yeri de ana yol kenarında olsun. Kayadibi’nde orman teşkilatının terk etmiş olduğu 4 dönümlük arazi bulduk. Orada eski binalar vardı Ankara’dan gelen ekiple arazide inceleme yaptık. Arsa olarak bu yerin fabrika için en uygun yer olduğuna karar verdik ve şimdi bu yerin Yenice’ye devredilmesi kaldı. Orman Genel Müdürlüğü bu araziyi kullanmıyor, bu araziyi ‘bu tesis için verebilir mi?’ noktasına geldik. Arkadaşlar bunun çalışmasını yapıyorlar. Fabrikayı kurmak isteyen Yenice’deki kooperatiflerin, aynı zamanda arazide kendilerinin olacak. Hem onlara fabrika hem de arazi kazandıracağız” dedi.

Köylülerin yılda 2-3 ay çalışabildiğini belirten Kahveci, “Yamaç köyüne gittim ve köylülerle sohbet ettim. Köyde vatandaşlar bana ‘yılda 2-3 ay ormanda çalışıyoruz, diğer aylar işsiz kalıyoruz’ dediler. Bu fabrika orman üretiminin dışında köylülerimizin iş kapısı olacak. Yenice köylüler, zaman ormandan ağacı kesip, onu depoya taşıma gibi işçilik yapmasınlar. Yenice’de çok güzel ürünler var; Böğürtlen ve Kızılcık’ına kadar. Kuracağımız tesis sadece ıhlamuru işlemeyecek, ıhlamurun sabununu, kolonyasını yapacak. Şuanda kaynak yönünden sıkıntımız yok, sadece bürokratik işlemlerin hallolması için zamana ihtiyacımız var. Yenice bunu bekliyor, Yenice buna potansiyel olarak hazır” diye konuştu.

Köylerdeki arazilerin yüzde 80’inin işlenmediğini kaydeden Osman Kahveci, şunları söyledi:

“Köyde arazilerin yüzde 80’inin işlenmediğini gördüm. Köylere manav gidiyor, yazın olsun köylere manav gitmemesi lazım, kendi ürünlerini yetiştirmeleri lazım. Toprakları güzel, iklimi güzel, sadece ormana bağımlı kalmamalılar. Yenice’de doğ çok zengin, bu zenginliği muhakkak kullanmamız lazım.”

Bütün köyleri gezmeye çalıştığını belirten Kahveci, “Biz Karabük sadece Karabük’ün köyü değil, Yenice’nin de, Eflani’nin de köyü benim köyüm. Geçen geldiğim de Karabük’ün köylerini gezdim. Yenice’nin meslek itibariyle sorunları ağırlıklı olduğu için belki biraz daha o nedenle geliyorum” dedi.

Yenice Belediye Başkanı Zeki Çaylı da, fabrikanın kurulmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, “Buraya kurulacak bu tesis Yenice’deki işsizliği de bir nebzede olsa çare olacaktır. Verdiği sözü yerine getirdiği için vekilimize teşekkür ediyoruz. Bu tesis kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi