Orman Genel Müdürlüğünün son yıllarda yurt genelinde ‘Dikili Ağaç Satış’ uygulaması Yenice ilçesinde de yaygınlaşmaya başladı.

Orman Kooperatiflerinin çokluğu ile bilinen ve Yenice halkı ile köylülerinin çoğunluğunun geçim kaynağı olan Orman emvali ve kesim işi büyük önem taşıyor.

Yaklaşık 35 orman kooperatifinin bulunduğu Yenice’de ‘dikili ağaç kesim’ uygulaması başladı.

Orman Kooperatiflerinin şiddetle karşı çıktığı dikili ağaç satışının mücadelelere rağmen bu sene ilçede uygulanmaya başlamasını vatandaş istemiyor.  

Orman İşletme Kurumları tarafından şahıslara veya şirketlere verilen dikili ağaç satış ve kesim işini orman kooperatifleri şimdilik yanaşmıyor.

Genelgelere göre dikili ağaç satış işini alan firma, bölgede bulunan orman kooperatiflerine kesim işini teklif etmek zorunda. Kooperatif ücreti az bulup kabul etmezse, kesim, tasnif ve nakliye işini kendi imkanları ile yapabiliyor.

ORMAN KOOPERATİFLERİ DİKİLİ AĞAÇ KESİM İŞİNE BOŞUNA DİRENİYOR

Dikili ağaç kesim işini alanların tekliflerini şu an kabul etmeyen Yenice’deki orman kooperatiflerinin bu direncini gereksiz gören sektör içindeki firmalar “Dikili ağaç satışını alanlar aslında Kooperatiflere Orman İşletme Müdürlüklerinin belirlediği ücretlerden kesim işi teklif ediliyor ama kabul etmiyorlar. Orman Kooperatifleri dikili ağaç işinin yaygınlaşmaması için bu işleri ret ediyorlar. Daha sonra sezon içinde gelirlerinin düştüğünden hayıflanıyorlar.” Şeklinde konuyu ifade ediyorlar.

Dikili ağaç kesim işinin her geçen yıl daha da fazlalaşacağına dikkati çeken sektör içindeki firmalar, Yenice’deki orman kooperatiflerinin dikili ağaç kesim işi alan firmalar ile boşuna inatlaştıklarını belirterek “Orman kooperatiflerimiz artık dikili ağaç kesim işini kabullenmelidirler. Dikili ağaç kesim işi alan firmaların tekliflerini nereye kadar ret edecekler. Bu tür tavırlar ile kooperatif yöneticileri üyelerini zarara uğratmaktan başka bir şey yapmıyorlar.” Diyorlar.  

   

Editör: Haber Merkezi