Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin 2022 yılı içinde şehir içinde konaklarda ve konak bahçelerinde düğün yaptırmamam kararı almıştı.

Başkan Köse’nin talimatıyla geçtiğimiz Kasım ayında konaklara tebligat yapılarak, düğün rezervasyonları alınmaması istenilmişti.

Tüm bu gelişmelerin ardından turistik konak sahipleri Safranbolu Belediyesi’ne bir dilekçe vererek, düğün salonu ruhsatı olmayan tüm işletmelerde düğün yapılamayacağını, yapılırsa ve buna Safranbolu belediyesi müsaade ederse, çifte standart uyguladıklarından dolayı dava açacaklarını belirtmişlerdi.

Safranbolu'da düğün salonu ruhsatına sahip hiç bir işletme olmaması ise "Bu yıl Safranbolu'da düğünlerin yapılması sıkıntıya mı girecek?" sorusunu gündeme getirdi.

Safranbolu Belediyesi tarafından düğün yapma yasağı kapsamına sokulan konak sahipleri bir basın toplantısı düzenleyerek, kararlılıklarını tekrar ortaya koydular.

Basın toplantısına Safranbolu Esnaf Odaları Başkanı Muammer Dumaner de katıldı ve Safranbolu Belediyesi’nin bu uygulamasının son derece yanlış olduğunu vurguladı.

Konak sahipleri ile birlikte açıklama yapan Esnaf Odaları Başkanı Dumaner “Safranbolu’da düğün salonları olmadığı için konaklarda düğün yapma sıkıntımız var. Belediye Başkanımız da bu sene için rezervasyon yapmayın, düğün almayın diye bir tebligat yaptı ama tabi ki Safranbolu’da düğün salonları olmadığı için biz konaklarda düğün yapmak mecburiyetindeyiz. Sadece konakları düşünmemek lazım, konaklarda düğün olduğu zaman fotoğrafçısından, pastanecisine herkes bundan yararlanıyor ve şimdi bu uygulama mağduriyet yaratıyor. Bu yüzden, bu arkadaşların mağdur olmaması için düğün yapmak mecburiyetindeyiz.

Safranbolu’da da hiç ruhsatlı düğün salonu yok. 12-13 arkadaş konaklarında düğün yapamadığı zaman birkaç kişiye bu düğünler kalıyor ve esnafımızda halkımızda mağdur oluyor.

Rezervasyon alan arkadaşlarımızın da düğün yapmaması gerekiyor. Ya hep yapacağız ya da hiç yapmamamız lazım. Onun için hukuki sorun doğacak ve biz bu durumun takipçisi olacağız. Mahkemeye vermemiz gerekirse mahkemeye vereceğiz yani ne yapmamız gerekiyorsa yapacağız.” Diye konuştu.

Safranbolu Esnaf Odası Başkanı Muammer Dumaner konuşmasında “Düğün yapılacak yerler için şu anda belediye başkanımızın nasıl bir kriter uyguladığını bilemiyorum ama otellerde meskun mahal yerlerde, bizim konaklarımızda meskun mahal yerlerde. Ama biz belediye başkanımıza iki senedir bu düğünleri yaptırdık, valeler tutarak otopark sorununu çözdürdük, müziklerin desibelini ayarladık, gece saat 11-12’ye kadar uzayan düğünlerimizi 10’da kestik, bunları belediye başkanımıza izah ettik ve iki senedir bu şekilde yapıyorduk ama bu sene kati ve kesin biz karar alması bizi çok üzdü. Mağdur bir durumdayız, meskûn mahal olmayan bir iki yerimiz var onlarda Yazıköy’de ve Çevrikköprü’de. Büyük otellerde meskûn mahalde onlara nasıl düğün izni verecek belediye başkanımız bilemiyorum ama bunun takipçisi olacağız.

Vatandaşlarında mağdur olmaması mümkün değil, çünkü sadece birkaç yerde düğün yapıldığında fiyatlarda misli misline artıyor ama her yerde yapılmış olsa bu fiyatlar bu kadar artmaz. Birde şöyle bir şey var Safranbolu’da halkın düğün yapabileceği mekanlar yok, biz konaklarda da yapmış olsak yetmiyor yani. Belediye başkanımız halkı düşünüyorum diyor ama bir yandan da halkı düşünmüyor. Çünkü bu konaklarda düğün yapılmazsa halk birkaç kişinin elinde kalmış oluyor, onlarında fiyatları belli hem biz niye halkı başka yerlere yönlendirelim. Bugün Karabük’te de fazla bir düğün salonu yok onlarında ruhsatı olup olmadığını bilmiyoruz. Biz burada ki konaklarda düğün yapmaya mecburuz. Safranbolu ekonomisi yönünden de çok büyük bir katkısı var düğünlerin. Düğünler bütün meslektaşlarına yayılıyor sadece düğün yapan konak sahibine kalmıyor bütün esnafımız da yararlandığından esnafa ve Safranbolu ekonomisine çok büyük bir katkısı var bu düğünlerin.

Bu iş yasaklandığından beri konuya müdahiliz zaten ama kanunen mahkemeye verilecek falan dendi ama sayın belediye başkanımızla devamlı görüşmelerle müdahil oluyoruz. Tabi ki benim esnafım mağdur olursa, sonuna kadar gitmeye razıyız, mahkemeyse mahkeme, neyse haklarımız onları savunacağız tabi ki.” İfadelerini kullandı.

Konak sahiplerinden biri ise “11’inci ayda gelen tebligattan dolayı bu sene düğün rezervasyonu almadık. Mecbur almıyoruz çünkü 3’üncü ihtardan sonra kapatma geliyor, mühür vurulabiliyor ondan sonra da canlı müzik ruhsatınız da elinizden alınabiliyor. İşletme ruhsatı olan yerler düğün yaparsa ve belediyede buna göz yumarsa elbette hakkımızı hem de yapan yerlerle ilgili dava arayacağız.” Diyerek, mağduriyetlerini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi