Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, şehir içinde birçok konak, çay bahçesi, otel ve işletmelerde yapılan düğün, nişan ve kına merasimleri ile ilgili bir karar almıştı.

Çok sayıda turistik konak, çay bahçesi, otel ve işletmelerin, 2022 yılı içinde bahçesinde ve tesisinde düğün yapamayacağı Başkan Köse tarafından bizzat açıklanmıştı.

Safranbolu Belediyesinin aldığı bu karara bazı turizm işletmeli konaklardan itiraz geldi ve ‘Düğün Salonu İşletme Ruhsatı’ olmayan tüm konak, çay bahçesi, otel ve işletmelerde de düğün yapılamayacağı ve yapılırsa dava açacaklarını belediyeye yazdıkları dilekçe ile bildirdiler.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse 2021 yılının Kasım ayında bir duyuru yayınlamıştı. Duyuruda özetle “Şehrimizde gerekli ruhsatı bulunmayan işletmelerin meskun mahalde yaptığı düğün, nişan, kına vb. gibi etkinliklerle alakalı vatandaşlarımızın şikayetleri artarak devam etmiştir.

Belediyemiz tarafından kabul edilip, yürürlüğe giren sosyal etkinliklerin yapılabileceği mekanlara ilişkin yönetmelik ve bu yönetmelikte belirtilen 3194 sayılı imar kanunun 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun, 5236 sayılı Kabahatler Kanunu, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına ilişkin yönetmelik, çevresel gürültünün değerlendirilmesi ve yönetmeliği titizlikle uygulanmaktadır.

Vatandaşlarımızın mağduriyetinin önüne geçilmesi adına bu duyurunun ardından bahse konu yerlerde ruhsatsız veya diğer vatandaşlarımızı rahatsız edecek etkinliklerin yapılmaması, etkinliklerle alakalı herhangi bir randevu verilmemesi, rezervasyon yapılmaması konusunda azami dikkat ve hassasiyetin gösterilmesini rica ederim.” Denilmiş ve 2022 yılı için düğün rezervasyonları almayın uyarısı yapılmıştı.

KONAK SAHİPLERİ BAŞKAN KÖSE’Yİ UYARDI “DAVA AÇARIZ”

Safranbolu Belediyesinin bu uyarısından sonra yaklaşık 5, 6 turizm işletmeli konak ve işletme Safranbolu Belediyesine bir dilekçe yazarak adeta Safranbolu’da ‘Düğün Salonu İşletme Ruhsatı’ olmayan hiçbir işletmede düğün yapılamayacağı uyarısında bulunuldu ve dilekçede “Safranbolu Belediyesi sınırları içerisinde ‘Düğün Salonu’ ruhsatı bulunmayan, otel, kafe, restoran vs. olarak hizmet veren, hiçbir tesise düğün yaptırılmaması ile ilgili gerekli iş ve işlemlerin yapılmasını, bu konuda bizim gibi işletmelere uygulanan yaptırımların çifte standartta mahal verilmeden yukarıda adı yazılı tesislere de acilen uygulanması, bu tesislere gerekli yaptırımın yapılmaması durumunda kurumunuzdan savcılık kanalıyla şikayetçi olunacağı, ayrıca statü olarak bizden farkı olmayan bu tesislere düğün vs. yaptırılmasına devam edilirse, işletmemizle ilgili kaybettiğimiz itibarımız ve iş kaybımız sebebiyle de tarafınızdan davacı olunacağı bildirmek isteriz.” denildi.

Safranbolu Belediyesi’ne açıkça dava açılacağını, hatta kendi işletmeleriyle ilgili kaybedilen itibarları ve iş kaybı hususunda da ayrıca dava açılacağı uyarısında bulunan işletmeler kararlılığını ortaya koydu.

SAFRANBOLU’DA HİÇBİR YERDE BU YIL DÜĞÜN YAPILAMAYABİLİR

Konak sahipleri Belediyeye yazdıkları dilekçede ayrıca Safranbolu’da kaç tane işletmenin ve mekanın ‘Düğün Salonu’ ruhsatı olduğunu sordular ve bir konak haricinde hiçbir konağın, çay bahçesinin, otelin ve işletmenin düğün salonu işletme ruhsatına sahip olmadığını vurguladılar.

Safranbolu’da bulunan başta Hilton, Bağlar Saray, Zalifre gibi birçok otelde düğün yapılıyordu. Hatta Safranbolu Öğretmen Evinde de düğün yapılıyor ve Safranbolu Belediyesi Sosyal Tesislerinde de bu yıl düğün yapılması planlanıyordu.  

Bazı konak işletmelerinin belediyeye yazdığı uyarı dilekçesinden sonra şimdi buralarda da bu yıl acaba düğün yapılamayacak mı?

KONAK SAHİPLERİ MÜCADELEYE HAZIR

Bahçelerinde ve tesislerinde bu yıl düğün yapamayacak olan çok sayıda konak, sadece ‘Düğün Salonu İşletme’ ruhsatı olan yerlerde düğün yapılabileceğini ve bu işletme ruhsatına sahip olmayan her türlü yerde düğün yapılırsa savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını açıkça ifade ediyorlar.

Konak sahipleri, hiç bir işletmenin düğün salonu ruhsatı olmadığından adeta Safranbolu'da bu yıl düğün yapılmasını engelleyerek, belediyenin bu kararında geri adım attırmayı başarabilecek mi?

Konak sahiplerinin önümüzdeki günlerde Karabük yerel basınına da verecekleri mücadeleyle ilgili açıklamalar yapacaklarını da belirttiler.

Editör: Haber Merkezi