8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Safranbolu belediyesi tarafından 3 gün sürecek etkinliklerin ilk gününde coşkulu başladı.

Etkinlikler Sunal Tülbençti Öğretmen Evi önünden Misak-ı Milli Demokrasi Meydanına kadar süren ve vatandaşların yoğun katılım sağladığı Farkındalık Yürüyüşü ile başladı.

Etkinliğe Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin yanı sıra CHP İl Başkanı Abdullah Çakır, İyi Parti İlçe Başkanı Bilal Arslan, CHP İlçe Başkanı Bahtiyar Acar, STK Temsilcileri ile çok sayıda vatandaş ve basın mensubu katıldı.

Burada Belediye Başkanı Elif Köse tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumu yapıldı.

Saygı Duruşu ve istiklal Marşımızın okunmasının ardından Sivil Toplum Kuruluşlarının Kadın Temsilcilerinin günün anlam ve önemini belirten konuşmalarına geçildi.

STK’ları temsilen sırası ile Eğitim-İş Sendikası adına Gülgün Ertekin, Atatürkçü Düşünce Derneği adına Demet Çubukçu, Kadın Öğretmenler adına Nurfer Yukselen, Rotary adına Ergül Sönmez, Safranbolu Turizm Vakfı adına Leyla Gursel, Safranbolu Yardım Sevenler Dernegi adına Nurdan Bayramgil, Kızılay Derneği adına Leyla Dinçer ve CHP Kadın Kolları adina Handan Göçmen söz aldılar.

Etkinlikte son olarak Safranbolu Belediye Başkanı söz aldı.

Başkan Köse, bu gün tarih boyunca hak ve özgürlükleri başta olmak üzere emeği için verdiği mücadeleleri ciltler dolusu kitaplara sığmayan emekçi kadınların, yani bizlerin günüdür diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü; “ 8 Mart Dünya kadınlarının taleplerini birlikte daha gür haykırdıkları, kendilerini toplumda eşit bir birey olarak yok sayan çağ dışı zihniyetlere karşı çıktığı, kadını sömüren, aşağılayan, yok eden sistem ve zihniyetlere karşı omuz omuza mücadele verdiği gündür. Ancak bu yıl Dünya Kadınlar Gününü 100 yılı aşkındır kutluyor olmamıza rağmen, kadınların haklarında taleplerinde hala çok bir şey değişmemiştir. 2022 yılına savaş ne kadar yakışmıyorsa, kadın hakları mücadelesi verilmesi, hele bu bilince varılmaması da üzüntü verici bir durum. Yıl 2022 bizler hala haklarımız ile ilgili konuları konuşuyoruz.

Bizler 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün, kadınların eşitlik, bağımsızlık, özgürlük, politik ve ekonomik haksızlıkların giderilmesi, cinsel ayrımcılığın sona erdirilmesi, kadınlara uygulanan her türlü şiddetin önlenmesi, saygın yaşam ve insan onuruna yaraşır çalışma koşullarının sağlanması yolunda verdiği mücadelenin simgesi olduğuna inanıyoruz.. Ve hiçbir ülkenin kadınların emeği ve katkısı olmadan sağlıklı bir şekilde gelişmesinin, kalkınmasının, demokratikleşmesinin mümkün olmadığını düşünüyoruz.”

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, her yıl 8 Mart Dünya kadınlar Günü geldiğinde kadınların çalışma hayatı ve sosyal yaşamda ki kadın profili gözler önüne serildiğini ifade ederek, “ Siyasetten sanata, eğitime, medyaya kadınların katılımlarının ne kadar az olduğuna vurgu yapılıyor, gündem böylece geçiştiriliyor. Ancak biz 8 Mart’ı sadece kadınların yılda bir kez hatırlanmaları değil, sorunlarının çözülene kadar tartışılması için bir fırsat ve imkan olarak görüyoruz. Bu nedenle tüm söylem ve teşviklere rağmen kadının toplumsal hayatta ve siyasette vat olmayışının nedenlerini kedi tarihi tecrübelerimiz ve toplumsal geleneklerimiz ışığında yeniden ve gerçekçi bir şekilde irdelemek de gerekiyor” dedi.

Başkan Köse şöyle devam etti;

“Kadınlarımız; ekonomik ve sosyal hayatta var., iş yaşamında var. Ancak sorunlarıyla var, açmazlarıyla var, kronik dertleriyle var. Zira bizler “ Ey Kahraman Türk Kadını, Sen Yerde Sürüklenmeye Değil, Omuzlar Üzerinde Göklere Yükselmeye Layıksın. Dünyada Her Şey Kadının Eseridir. “ diyen bir liderin evlatlarıyız.Unutulmaması gerekir ki,; Kadın ‘halkarıyla’ kadındır.Hakları hiçe sayılan kadın, kadınlık bilinci ve erdemi çürümüş bir toplum yozlaşmayı beraberinde getirir.

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk “İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan oluşur. Kabil midir bu kütlenin bir parçasını ilerletelim., ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünü ilerleyebilsin.? Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa bağlı kaldıkça, öteki yarısı göklere yükselsin? Demiştir.

Demokrasinin en somut, tek ve en meşru aracı olan sandığa seşmen olarak kadının iradesinin yansıması kadınlarımıza yetmemektedir. Hayatımızı şekillendiren tüm alanlarda, gerek karar alma mekanizmaları gerek temsil organlarında daha fazla yer almak ve geleceğin şekillenmesinde aktif birey olmayı istemektedirler” diye konuştu.

Başkan Elif Köse konuşmasını şöyle noktaladı.

"Ülkemiz Atatürk’ün hedef gösterdiği yolda ilerlerken, her zaman olduğu gibi asil itici güç biz kadınlar olacağız. Okuyacağız, okutturacağız, kadını ikinci sınıf gören geri kalmış kültürleri değil karşısındakini önce insan olarak anlamayı gerektiren yaklaşımları anlatacağız. Erkeğin sahiplenmesindeki kastın sadece duygusal sahiplenme olduğunu, kadının kimsenin malı olmadığını anlatacağız. Kadının sadece anne olduğunda değil, her haliyle varoluşundan itibaren kutsal olduğunu anlatacağız. Namusun sadece kadının namusu şeklinde sorgulanamayacağını, erkeğin de namuslu olması gerektiğini anlatacağız. Tüm derdi sadece çalışıp eve ekmek götürmek olan kadının, kendini bilmez erkek sıfatındaki canlıların her istediğine boyun eğmek zorunda olmadığını anlatacağız. Televizyon programlarında kadın programı diye sunulan programların aslında toplumsal uyutma olduğunu herkesi kapsadığını anlatacağız. Bir ürünü satmak için illaki çıplak kadın imajının kullanılması gerekmediğini anlatacağız. O nedenle işimiz çok. Onlara bunları anlatırken okuttururken biz daha çok okuyacağız.

Bizler, güçlü bir toplumda yaşamak istiyorsak; kadını ve erkeği ile tüm toplum kesimlerini güzlendirmek, haklı taleplerini biran önce gerçekleştirmek zorunda olduğumuza inanıyoruz.

Elde ettiği hakları sonuna kadar koruyup, geliştireceği inancıyla, tüm kadınlarımızın bu anlamlı gününün kutluyoruz."

Burada yapılan konuşmaların ardından Belediye Başkanı Elif Köse Misak-ı Milli Demokrasi Meydanında Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından hazırlanan Hercai Menekşeleri vatandaşlara dağıttı. Çiçeklere olan ilgi gözlerden kaçmazken Başkan Köse ve beraberindekiler Esentepe Mahallesinde Safranbolu Belediyesi tarafından oluşturulan “İz Bırakan Kadınlar” Koruluğuna geçerek fidan dikimi gerçekleştirdi.

3 gün sürecek etkinlikler Karabük GSTF Müzik Bölümü Öğrencileri Konseri ile devam edecek.