Safranbolu’da Toplum Destekli Polisler mahalle toplantısı yaparak vatandaşları uyardı


20130629AW000383_01Safranbolu İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polis Amirliği’nde görevli polis memurları, Emek Mahallesi’nde toplantı yaparak vatandaşları dolandırıcılara karşı uyardı. Video ve slayt gösterisi eşliğinde vatandaşlara bilgi veren Toplum Destekli Polis Amirliği’nde görevli polis memuru Şükrü Kaya Yazıcı, apartmanların dış kapılarının yüzde 80-90 oranında açık olduğunu ve vatandaşların apartmanlarının dış kapılarını kapatmaları söyledi.

Yazıcı, “İşyerinizin pencerelerine mutlaka demir korkuluk yaptırınız. İşyerinizi kapatırken kapıyı mutlaka kilitleyiniz. İşyerinizin kepenk kilitlerinin sert bir cisimle kırılabileceğini ve duvarların delinebileceği ihtimaline karşı tedbirler alınız. Büyük iş merkezlerinde veya hanlarda işyeriniz varsa, hırsızların içeride kalıp gece hırsızlık yapabileceklerinden dolayı saklanabilecekleri yerleri bekçi veya özel güvenlik görevlilerine kontrol ettiriniz. İşyerinizden çok kısa süreli ayrıldığınızda bile kapınızı mutlaka kilitleyin veya içeride bir yakınınızı bırakınız. İşyerinize çatı katlarından girilebileceğinden çatı katlarındaki kapı ve pencereleri sürekli kilitli tutunuz. Telefonla sizi maliyeci gibi komşunuzun iş yerine çağıran şahıslara itibar etmeyiniz. Gitmeniz gerekiyorsa kapınızı mutlaka kilitleyerek gidiniz.

İşe alacağınız şahısların geçmişini önceden araştırınız. Günümüzde hırsızlar birçok çelik para kasasını rahatlıkla açabilmektedir. Bu yüzden çalışma saatleri dışında çelik para kasalarında para ve ziynet eşyası bulundurmayınız. Tanımadığınız kişilerden faturasız mal almayınız. İşyerinizin etrafındaki şahısların yüzlerini ve araçların plakalarını net görüntüleyebilen bir kamera sistemini taktırmanın yanında özellikle GPS modülü olan alarm sistemleri ile işyerinizi daha güvenli hale getirebilirsiniz. İşyerinize hırsızlığa karşı güvenlik sigortası yaptırınız” dedi.

Kontör ve para dolandırıcılığına karşı da vatandaşları uyaran Yazıcı, “Ülke genelinde çok sayıda mağduru bulunan ve ‘Kontör/Para Dolandırıcılığı’ adıyla bilinen dolandırıcılık olaylarında şüphelilerin değişik resmi unvanlar kullanarak veya farklı firmaların promosyon amaçlı yaptığı kampanyaları konu alan ödüller kazanıldığı şeklinde kontör ya da para talebinde bulunmak sureti ile vatandaşları dolandırdıkları tespit edilmiştir. Kontör/TL dolandırıcılığında başkasına ait kimlik veya sahte kimlik bilgileri beyan edilerek alınan faturasız/kontörlü GSM numaraları ve faturasız/kaçak cep telefonlarının kullanıldığı bilinmektedir. Bu suçun önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalarda; Emniyet Genel Müdürlüğü koordinesinde ülkemizde faaliyet gösteren GSM şirketlerinin yetkilileri ve Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu üst düzey temsilcilerin katılımıyla Kontör-TL dolandırıcılık olaylarını önlemek için alınacak tedbirleri konu alan toplantılar yapılmıştır. Yapılan görüşme ve çalışmalar neticesinde; Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu vatandaşların kendi üzerlerine kaç adet hat açıldığını öğrenebildikleri ‘Mobil Hat Sorgulama Sistemi’ni oluşturmuşlardır. Bu sisteme ‘https://hat-sorgulama.btk.gov.tr’i internet adresinden ulaşılabilmektedir. 02.01.2013 tarihinden itibaren kullanıma açılan sistem vasıtası ile vatandaşlarımız bilgileri dışında kendi üzerlerine açılan hatları öğrenerek, bu hatları kapattırmak için GSM operatörlerine başvurabileceklerdir” diye konuştu.

20130629AW000383_03Polis ve savcı gibi kendilerini tanıtıp vatandaşların dolandırıldığını kaydeden Yazıcı, polis veya savcının kesinlikle para istemeyeceğini belirterek, şunları söyledi;

“Son zamanlarda kontör dolandırıcılığında olduğu gibi vatandaşlarımızı cep telefonlarından arayan ve kendisini emniyet mensubu olarak tanıtan kişilerin ‘Kimlik bilgileriniz kullanılmak suretiyle adınıza kart çıkarıldı, biz bu şahısların peşindeyiz, şahısları tespit ederek yakalayabilmemiz için sizin ATM cihazında işlem yapmanız gerekir’ diyerek vatandaşlarımızı herhangi bir bankanın ATM cihazına yönlendirdikleri, kendilerinin verdiği ve takip ettikleri şahıslara ait olduğunu belirttikleri T.C. Kimlik numarası ve telefon numarasına para havale ettirdikleri ve vatandaşlarımızı bu şekilde dolandırdıkları tespit edilmiştir.”