- SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKANI DR. NECDET AKSOY “GÜMÜŞ’TEKİ VATANDAŞLARIMIZI İNSAN ONURUNA YAKIŞACAK EVLERDE YAŞATMAYI HEDEFLİYORUZ. İLK GÜNDE 300 BAŞVURU FORMU ALINDI”

 

20121228AW000419_01Karabük’ün Safranbolu ilçesi Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, TOKİ tarafından yapılacak olan 460 konut için ilk gün 300 başvuru formu aldıkların söyledi.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy yaptığı açıklamada, TOKİ tarafından Safranbolu’ya 460 konut yapılacağını belirterek, ilk gün 300 başvuru olduğunu, bu sayının 2 bin 500’ü bulacağını söyledi.

Başvuruların Safranbolu’daki konut ihtiyacını da ortaya çıkaracağını belirten Aksoy, “TOKİ’nin Safranbolu’da iki tane projesi var, biri Gümüş’te yaşayan vatandaşlarımız için, Gümüş’teki vatandaşlarımızı insan onuruna yakışacak evlerde yaşatmayı hedefliyoruz. Bunun için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızdan bütçesinden önemli bir miktarda parayı ayırttırdık, bu parayla TOKİ tarafından 190 tane konutun ihalesi yapılıyor. Bu ihaleden sonra inşallah çalışmalar başlayacak, binalar tamamlanacak, Gümüş’teki vatandaşlara ücretsiz verilecek. TOKİ’nin ikinci projesi ise, Safranbolu’da 460 adet konutun yazısını bize yazdı, müracaatları almaya başladık, buda sosyal konut projesi, 88 metrekare konutlar, 2+1 konutlar, Safranbolu’da görünümünde evler olacak. Başvuru esnasında 4 bin TL peşin para alınacak, kurada çıkıp da binaların kaba inşaatları tamamlandıktan sona vatandaşlarımız 6 bin TL kadar bir para daha ödeyecekler, Safranbolu’da yaşıyor olmak ya da Safranbolu nüfusuna kayıtlı olmak, 25 yaşını aşmış olmak, kendi ailesi veya çocukları üzerine kayıtlı gayrimenkulü olmaması şartları var. Bu şartları taşıyanlar 28 Ocak’a kadar belediyeye başvurarak kayıtlarını yaptırabilirler. Sayı 460’ı aşarsa kura neticesinde belli olacak. Ama ben bu konuda TOKİ’ye yapılacak olan müracaatları aynı zamanda Safranbolu’daki konuta olan ihtiyacı belirlemek anlamında bir veri olarak kullanmak istiyorum. Bu müracaat üst sayılara çıkarsa, demek ki Safranbolu’da bu tür konutlara ihtiyaç var, hem kendimi daha çok konut yapma konusunda cesaretli hissedeceğim, hem de halkımızın beklentisini ölçmüş olacağız. Bundan sonrası ile ilgili yereldeki arkadaşlarımızla ve meclis üyelerimizle bir araya geliyoruz paylaşımda bulunuyoruz. Safranbolu’da bu şekilde bizim konut üretebilmemiz lazım. İlk günde 300 başvuru formu alındı. Tahmin ediyorum 2 bin 500 civarında başvuru olacak. Bu rakamda Safranbolu’daki konuta olan ihtiyacı ortaya çıkarmış olacak. TOKİ ile şart değil, yerel de bunu sağlayabiliyorsa, TOKİ şartlarında bina yapabiliyorsa bu da onlar için önemli. Bunu yapabileceklerini düşünüyorum. Biz belediye olarak sosyal konut alanları tahsis edip o olanları özel imarla bu çalışmaları yapabiliriz, bu çalışmalara gireceğiz. TOKİ’nin Safranbolu’da bu ilk projesi değil, bundan önce TOKİ restorasyonu destek veriyordu. Safranbolu’da bir binası olup da projesi olan herkese başvurmaları halinde restorasyonda kullanmak amacıyla 100 bin TL’ye katar kredi verebiliyordu. Safranbolu olarak TOKİ’ye yabancı bir yer değiliz” dedi.

“SAFRANBOLU 2012’Yİ ÇOK KAZANÇLI BİR ŞEKİLDE GEÇİRDİ”
Safranbolu’nun turizm anlamında 2012’yi kazançlı geçirdiğini belirten Başkan Aksoy, “Turizmde önemli noktalara ulaştık. 2012 yılında Safranbolu’ya gelen turist sayısında günü birlikte ziyaretlerde 500 bini aştık, konaklamalı da 250 bin dolaylarındayız, bu önemli bir rakam. Turizm tek başına bir konu değil, kültür turizmin yanında mutlaka başka şeyleri de katarak bu sayıyı yukarıya çekmemiz lazım. Kültür turizminde belli bir dönüm noktası var, o nokta tamamlandığında yeni bir şey ilave etmezseniz, geriye dönüşler başlar. Deniz turizminin şöyle bir farkı var; deniz turizminde insanlar bu sene denize gidenler, beğendikleri takdirde aynı yere denize gitmek isteyebilirler. Ama kültür turizminde öyle değil, ‘Ben Safranbolu’ya bir kez gördüm, bir kez daha görmeye gerek kalmadı’ diyor, kültür turizmi böyle oluyor. Bizim her yıl yeniliklere koyarak bunu genişlememiz lazım. Biz bunu 2012 yılında başardık. Valimizin destekleriyle tokatlı kanyonu, İncekaya Su Kemerini devreye alarak oradaki seyir terasını 2012 yılında turizm paketimizin içine katarak yenilikleri bünyemizde bulundurmuş olduk. Kanyonları da turizme katarak 7’den 70’e herkesin yürüyebileceği, bir kanyon turizmi oluşturduk. Safranbolu’nun içerisinde yaptığımız restorasyonlarla buraya gelen turistlerin çok daha rahat gezebilmeleri imkanını oluşturduk. Çeşmelerimizden suları akıttık, bunlar nostaljiyi ortaya çıkardı, köy tanıtımlarıyla ilgili Yörük köyünün dünya miras listesine ilavesiyle ilgili girişimlerde bulunduk, Yörük köyüyle ilgili koruma planı koruma kurulundan geçerek yürürlüğe koyuldu. Bütün bunlar Safranbolu’da kültür turizmi macera turizmi hepsi iç içe bir hale geldi, mağarada da yol çalışması, mağaranın içerisi aydınlatması yapıldı böylelikle Safranbolu turizmde çeşitliliği artırdı, hem kaliteyi artırdı. Tanıtım çok önemli ve hemen her fuara katıldık. EMITT fuarında büyük bir stant açtık, böylelikle rakamlarımız 500 binlerin üzerine çıktı. Bu yüzde 45 artış demektir, yüzde 45 yakalamak çok büyük bir başarıdır” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi