Başkan Köse, sohbet havasında geçen kahvaltı sonrası yaptığı açıklamada, 23. kez düzenlenecek olan festival ile ilgili bilgilendirmede bulunacağını söyledi.

Her yıl Eylül ayında düzenlenen festivalin alınan kararla bu yıldan itibaren Haziran ayına alındığını ifade eden Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, “ Bunun sebebi hava koşullarının daha iyi olması ve katılımın daha yoğun olacağını düşündük. Festivali daha rahat yapabilmek için dört güne yaydık ancak dolu dolu bir program olacak. Uluslararası olan festivalimizin daha geniş kitlelere ulaşması şart. Çünkü çok büyük bir emek var ve Safranbolu’nun tanıtımına da önemli bir katkı sağlıyor.

Bu vesile ile 23 yıldır aralıksız devam eden, sürekliliğini bozmadan bu günlere gelmesinde emeği olan tüm Belediye Başkanlarımıza, ekiplerine teşekkür ediyorum. Aynı zamanda bu yıl yine çok yoğun bir emekle çalışan Belediyemiz Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüze ve tüm belediye personelimize çok teşekkür ediyorum” dedi.

Festivalin maliyetinin 2 Milyon TL’yi bulduğunu kaydeden Başkan Köse, “ Bu yıl ki festivalde ilçemizdeki tüm Sivil Toplum Kuruluşları ve odalar var. Onların katkılarını da yadsıyamayız. Yine festivalin en önemli katılımcılarından birisi de Safranbolu Turizm İşletmeciler Derneği.  Malumunuz ana temamız ‘Kültürel Miras ve Korumacılık’. Yan temamız ise bu yıl ‘Yerel Mutfak’. Biz yerel mutfak kısmını Safranbolu Turizm İşletmeciler Derneği ile birlikte yürüttük. Onlara da ayrıca teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Festival programı ile ilgili bilgiler veren Başkan Elif Köse şunları söyledi:

 “Festivalimiz ilk gün 11.30’da çelenk sunumu ile başlayacak. 12.00’da sosyal tesisimizin açılışını yaparak, yan temamız olan Yerel Mutfak ile ilgili sunumları izleyeceğiz. Buradan kültür merkezimize geçeceğiz ve 14.30'da başlayarak 19.30’daki Festival Kortejine kadar sürecek söyleşi, sergi ve tiyatro gösterisi etkinliklerine katılacağız. 19.30’da festival korteji ile buradan hareketle Misak-ı Milli Demokrasi Meydanına geleceğiz. Buradaki konuşmaların ve gala filmi gösteriminin ardından, saat 21.00’de sahneye çıkacak olan sanatçımız Manuş Baba’nın konseri ile keyifli dakikalar geçireceğiz.” 

İkinci gün, saat 13.00’de Tarihi Çarşı’da başlayacak, en iyi restore edilen ev plaket çakımı gibi Festival’imizin geleneksel etkinliklerine katılacağız. Yine burada da seminer ve sergi olacak. Ayrıca cephe restorasyonu tamamlanan 23 tescilli yapımızın açılışını gerçekleştireceğiz. 15.30’da buradan Leyla Dizdar Kültür Merkezimize gelerek, gösterim ve söyleşilere katılacağız. 17.30’da Tarihi Çarşı’ya hareket ederek, dans gösterilerini seyredeceğiz. Saat 18.00’de Yaziköy’de Safranbolu’muzun yerel yemeği olan keşkeği fırına koyma etkinliğine geçerek, 20.30’da Misak-ı Milli Demokrasi Meydanına gelip, Kolpa konserinde eğleneceğiz. 21.30’da da Ulu Cami’nin önünde toplanarak gece yürüyüşü yapacağız. Buradan sonraki durağımız yeniden konser alanımız olacak ve Eypio konserine katılacağız. 

Üçüncü gün yine yoğun bir programla şöyle devam edeceğiz. Saat 11.00’de Yazıköy’de olup, önceki gün fırına atılan keşkeğin tadına bakacağız. 

14.00’te Tarihi Çarşı’daki SAKEM binamıza gelip, Safranbolu’muzun yerel mutfağının tanıtımını dinleyeceğiz.15.30’da kültür merkezimize gelip söyleşilere katılacağız. 17.30 – 20.30 saatleri arasında Tarihi Çarşı’da dans gösterileri ve yerel mutfakla alakalı programımız var. 20.30’da ise Leyla Dizdar Kültür Merkezimizde, hepimizin “Mandra Filozofu” olarak tanıdığı Müfit Can SAÇINTI’nın gösterisini seyredeceğiz. 21.00’de Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda DJ performansı ile başlayacak eğlencemiz, Fatma Turgut ile devam edecek. 

Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivalimiz 4. ve son gününe ise, saat 09.30’da Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda toplanarak doğa yürüyüşü ile başlayacağız. 15.00’te en iyi korunan evin plaketini çakacağız ve 16.00’da Cinci Han’da söyleşi, 17.00’de Kazdağlıoğlu Meydanında dans gösterilerine katılacağız. Saat 18.00’da Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı’nda kitap lansmanı ve sergi, 19.00’da ise belgesel film ve fotoğraf yarışmalarımızın ödül töreni için Leyla Dizdar Kültür Merkezimizde olacağız.”

Başkan Köse konuşmasını şöyle sürdürdü, “Değerli basın mensupları son gün saat 18.00’de yapılacak olan kitap lansmanı Safranbolu için çok önemli. Bunu özellikle takip etmenizi rica ediyorum. Safranbolu ve Safranbolu turizmine çok büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Kısaca şöyle anlatayım. Yapılan tarihsel araştırmalarda 1800’lü yıllarda Safranbolu’da yaşamış İtalyan bir prensesin varlığını keşfettik. Onunla ilgili bir kitap hazırlandı. İş İnsanı Sayın Şefik Dizdar sponsorluğunda basımı gerçekleştirildi. Kısaca, bu prenses sayesinde Safranbolu Milano arasında yoğun bir gidiş geliş olacak gibi görünüyor" diye konuştu.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, toplantının sonunda Safranbolu’nun ve Festivalin tanıtımına katkı sağladıkları için basın mensuplarına teşekkür ederken, çekilen hatıra fotoğrafının ardından basın toplantısı sona erdi.

Editör: Haber Merkezi