Cinci Han’ın arkasında bulunan alanın yayalaştırılarak, gezi alanı oluşturulduğu proje; Koruma Bölge Kurulu'nca onaylandı.

Alanda Safranbolu Belediyesi, Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı bölümü, Mimarlar Odası ve Tarihi Kentler Birliği iş birliği ile yapılması plânlanan çalışma için; Bilkent Üniversitesi öğrencileri tarafından hazırlanan 6 proje, “Ortak Miras Ortak Karar” sloganıyla Safranbolu halkının seçimine bırakılmıştı. 

Proje Kuruldan Geçti 

Tarihi Çarşı SAKEM şubesinde ve online yapılan sergi ve oylama sonucunda vatandaşların beğenisini kazanan projeler, Koruma Kurulu’nun onayına sunuldu. Koruma Kurulu, projeleri geçtiğimiz günlerde onayladı.

Çalışmalar; geleneksel çarşı yapılanmasının korunması ve sürdürülebilmesi, kentsel kimliğin yaşatılması, kent estetiğine değer katan alanların korunması için yürürlükte olan 1/500 ölçekli koruma amaçlı imar planına göre ilerliyor.

Projede oturma alanları ve gelen turistlerin dinlenmeleri için alanların mevcut olduğunu belirten Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, “Tarihi Çarşı bölgemizde gerçekleştireceğimiz projemizi halkımızın seçimine bırakmıştık. Bu anlamda daha önce de belirttiğim üzere halkımızın fikirlerini önemsiyoruz. Bu çalışmayı Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım Bölümü öğrencileri ile birlikte yaptık. Buradan 6 farklı proje elde ettik ve sonucunda en çok beğenilen projelerin üzerinde de çalışmaya başladık.” ifadelerine yer verdi. 

Konuşmasını, “Amacımız, her zaman gelecek nesillere çok daha yaşanılır bir Safranbolu ve geçmişten aldığımız emaneti aynı şekilde bırakmak.” diyerek sürdüren Başkan Köse, “Projede ise kentsel sit sınırları içerisinde bulunan bu özgün alanı, tarihi değerlere saygı göstererek bütüncül müdahalelerle yeniden kurgulamak; alanın geçmişten getirdiği izleri vurgulamak, değerini yerel ve ulusal ölçekte pekiştirmek ve korunmasının önemini vurgulamak, alanda yer alan bir kısmı açık bir kısmı kapatılmış olan Akçasu Deresi’ni rehabilite ederek bir peyzaj değeri olarak kamu kullanımına sunmak, mevcut yeşil dokusu ve doğal değerleri korumak önceliğimiz. 

Bununla birlikte Proje alanındaa motorlu taşıt trafiğini minimuma indirerek, bünyesinde barındırdığı Cinci Han ve diğer tescilli yapıların da aşınmasına ve zarar görmesine engel olmayı, yaya konforu baz alınarak hali hazırdaki ticari birimleri canlandırmak ve birbiri ile ilişkilendirmeyi de hedefliyoruz.” diye konuştu.

İlgili birimlerin, onaylanan projenin uygulamasına yönelik çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi.
 

Editör: Haber Merkezi