Bugün, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan; tarihi evleri, hanları, hamamları, camileri, arnavut kaldırımları ile ünlü Safranbolu'nun Kültür ve Turizm Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından alınan "Koruma Kararı"nın 45. yılı.

45. yıl nedeni ile bir mesaj yayımlayan Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, "Bireysel korumacılıkla yola çıkarken; sürdürülebilir restorasyonlar, tarihi dokunun canlandırılabilmesi ve dünyaya sunulması, Safranbolu'yu dünyada en iyi korunan 20 kentinden biri, korumacılığın da başkenti haline getirmiştir." dedi.

Başkan Köse şöyle devam etti: "Bugüne kadar bozulmadan gelen Türk kültürünün en önemli belgelerinden birisi konumundaki Safranbolu'nun mimarisi, dokusu ve doğal özellikleriyle bir bütün halinde korunmaya devam ediyor.

12 Haziran 1975'te Safranbolu Belediye Meclisi'nde, Kültür Bakanlığı Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun da 8 Ekim 1976'da Safranbolu için 'koruma kararı' alınmasının ardından, Safranbolu tüm dünyanın dikkatini çekerek 1994 yılında UNESCO tarafından da Dünya Miras Listesi'ne dahil edildi."

Safranbolu'nun tarihi değerlerini içinde yaşayarak tüm halkı ile birlikte koruduğunu ve bu mirası dünya ile paylaştığını ifade eden Başkan Köse, "Bireysel korumacılıkla yola çıkarken sürdürülebilir restorasyonlar, tarihi dokunun canlandırılabilmesi ve dünyaya sunulması Safranbolu'yu dünyada en iyi korunan 20 kentinden biri haline getirmiştir. Başarılı çalışmaların ardından korumacılığın da başkenti haline getirmiştir. Belediyemizin kentimizi koruma ve restorasyonlar ile gelecek kuşaklara aktarabilmek ile ilgili yaptığı yoğun çalışmalar her geçen gün ivme kazanmaktadır." diye konuştu.

Alınan emaneti geleceğe bozulmadan bırakmak için var güçleri ile çalışacaklarını belirten Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, "Bu güzel emaneti bizlere bırakan, Safranbolu'nun bu günlere gelmesinde emeği olan ve ebediyete intikal etmiş büyüklerimize Allah'tan rahmet, yaşayanlara sağlıklı bir ömür diliyor, sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum." diye konuştu.