Geçtiğimiz Mart ayında Safranbolu Mezarlığında kaçak define kazısı yapıldığı ve buradan bir lahit çıkarıldığı iddiaları günlerce tartışılmıştı.

Safranbolu Belediyesine ait aile mezarlığında mezar kazım ve defin ihalesini alan NOES Şirketinin sahibi Özlem Altınsoy’un “Buradan çıkardığımız lahitin tüm bilgisi, belgesini Safranbolu Belediyesine verdik.” şeklindeki açıklaması, Safranbolu Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğünü harekete geçirmiş ve inceleme başlatılmıştı.

Tüm bu gelişmelerin ardından Kastamonu Müze Müdürlüğü bugün söz konusu kaçak kazı yapıldığı iddia edilen Safranbolu Mezarlığındaki yerde geniş kapsamlı bir kazı yapmaya başladı.

Kastamonu Müze Müdürü İsmail Çoban’ın da bizzat katıldığı kazıya, yine Kastamonu Müzesinden arkeologlar ve uzmanlarda hazır bulundu.

Karabük İl Kültür Müdürü İbrahim Şahin de inceleme ve tespit kazısı yapılan yere geldi ve Kastamonu Müze Müdürü ile uzmanlardan kazı ile ilgili bilgiler aldı.

Yapılan kazının, burada daha önce tespit edilen kaçak kazıda tarihi eser, hazine veya lahit türü bir şeyin çıkarılıp, çıkarılmadığının tespiti amacıyla gerçekleştirildiği, ayrıca hala bir tarihi eser türü bir şeylerin olup olmadığının araştırılması amacıyla gerçekleştirildiği bilgilendirildi.

KONU KÜLTÜR BAKANLIĞININ GÜNDEMİNDE 

Safranbolu Mezarlığında kaçak kazı ve lahit alınması iddialarının Kültür ve Turizm Bakanlığının da gündeminde olduğu öğrenildi. 

Detaylı bilgilerin iletildiği Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan'ın, konuyu bakanlığın Müze Kaçakçılık Birimine ilettiği ve kendisinin de takipçi olacağı belirtildi.

ELİF KÖSE “TUVALET KUYUSU KAZILMIŞ” DEMİŞTİ

İddia edilen kaçak kazıdan lahit çıkarıldığı ve götürüldüğü söylentilerinde, Safranbolu Belediye Başkan Yardımcısı Halil Bakkal’ın isminin geçmesi üzerine, Belediye Başkanı Elif Köse bir açıklama yapmış, söz konusu NOES Şirketinin kendi bilgileri dahilinde buraya bir tuvalet kuyusu kazdığını açıklamıştı.

İhlas Haber Ajansı'na da gündemde olan bu kaçak kazı ile ilgili "Meğer tuvalet kuyusu kazmışlar" şeklinde haber yaptırılmıştı.

Belediye Başkanı Köse’nin “tuvalet kuyusu kazmışlar” açıklamasının daha sonra gerçek dışı olduğu da ortaya çıkmıştı.

KASTAMONU MÜZESİ RAPOR HAZIRLAYACAK

Kaçak kazı yapıldığı iddia edilen yerde Kastamonu Müze Müdürlüğünün geniş kapsamlı tespit ve inceleme kazısı sonrası bir rapor hazırlayacağı ve bu raporu da Safranbolu Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğüne göndereceği öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi