SAFRANBOLU’DA ETKİNLİKLER BAŞLIYOR


 

SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKANI DR. NECDET AKSOY;


 

-   “FESTİVALİMİZİN ANA TEMASI MEZAR TAŞLARI”


 

-   “SAFRANBOLU ARAŞTIRMA MERKEZİ KURULUYOR”


 

-   “GÜMÜŞ TOKİ KABA İNŞAATI YÜZDE 50’Yİ AŞTI”


 

safranbolu-dolu-dolu


Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Ramazan ayında yapılacak etkinlikler ve Altın Safran Belgesel Film Festivali ve bazı konular hakkında açıklamalarda bulundu.

Arslanlar Kültür Merkezi’nde gazetecilerle bir araya gelen Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Altın Safran Belgesel Film Festivali’nin Eylül ayında yapılacağını söyledi.

Festivalin ana temasının mezar taşları olduğunu belirten Aksoy, “Bu sene festivalimiz Eylül ayının başında yapılacak. Ekim ayında yağmur yağması ile çoğu zaman festivalin bir iki etkinliği iptal oluyordu. Üniversite öğrencilerinin de Safranbolu’ya geldikten sonra festival yapalım diye bekliyorduk. Bu nedenle Eylül ayına aldık. Bu sene ki ana temamız mezar taşlarımız. Her şehrin en mukaddes yerlerinden bir tanesi mezarlıklardır. Kimsenin dokunmadığı, harap etmediği yerler. Mezar taşları bir bölgenin geçmişine dair en güzel tarihçeyi veriyor. Geçmiş yıllarda da diğer konuları da ana tema yapmış bunlarla ilgili değişik kalıcı eserler meydana getirmiştik” dedi.

Safranbolu Araştırma Merkezi’nin kurulacağını kaydeden Başkan Aksoy, şunları söyledi;

“Belediye meclisimizin gündeminde Safranbolu Araştırmaları Merkezi konusu var. Bu merkez belediye merkezinde kuruluyor. Bunun yönetmeliğini hazırladık. Belediyeler kendi bölgelerinin bilimsel geçmişini, tarihi ve kültürünü araştırmakla görevli kurumlardır. Bu hükme istinaden Safranbolu Araştırma Merkezini kuruyoruz. Bu merkez ilk planda 8 cilt eser basıyor. Bu eserler tamamlanma aşamasında, bu eserlerden 5 cildi, Osmanlı dönemindeki mahkeme kararları. Safranbolu’da bulunun bütün kitabeleri prestij eser halinde basarak, bunları hem Türkçeleştirmiş hem de bu kitabelerin yazı karakterini hangi usta tarafından yazıldığını ifade eden kitabeler var. Safranbolulu Mehmet İzzet Paşa, Osmanlı döneminde 6 ya da 8 tane Sadrazam Mehmet İzzet Paşa var, bunlardan bir tanesi Safranbolulu, 3. Selim’in döneminde Sadrazamlık makamına yükselmiş. Mezarlıklarla ilgili, Safranbolu’da bulunan 200 tane mezarın taşanın okunması ve bu mezar taşının fotoğrafları ile birlikte basılması, Safranbolu evlerinin mimari ve mühendislik açısından incelenmesi var. Safranbolu Araştırma Merkezi bu ve bunun gibi birçok konuda bilimsel çalışmalar yürütecek.”

Safranbolu’nun bir mastır planına ihtiyacı olduğunu belirten Aksoy, konuşmasını şöyle sürdürdü;

“Safranbolu Araştırma Merkezi turizm mastır çalışmalarını yürütecek. Turizm mastır programına gerçekten çok ihtiyacımız var. Görev geldiğimiz zaman turizm haftası etkinliklerinde turizm mastır planına ihtiyacımız olduğunu açıklamıştım, bu konuşmam tarafları tarafından iyi algılanamadığını gördüm. Şehir dışından gelen misafirimle yaptığım sohbette Safranbolu’nun çok pahalı olduğunu söyledi. Belediye her bir fiyatı tek tek kontrol edecek yapısı ve yetkisi de yok. İyi bir mastır planla bu ve benzeri sorunları Safranbolu’nun turizminin geleceğini adım adım ön görebileceğimiz bir turizm mastır planına ihtiyacımız var. Ben belediye olarak bunu tek başıma yapabilirdim, ama bu belediyenin mastır planı olur, benim amacım Safranbolu’nun mastır planının yapılması.”
20130705AW000427_01

RAMAZAN AYI ETKİNLİKLERİ
Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında bir çok sanatçının halkla buluşacağını belirten Aksoy, “Safranbolu’da Ramazan etkinlikleri Ramazan ayı ile birlikte başlayacak. Birbirinden değerli güzel sanatçılar Safranbolu’ya gelecekler ve programlarını icra edecekler. 2009 yılında haftanın sadece üç gününde başlatmış olduğumuz Ramazan etkinlikleri bu senede haftanın her günü olmak üzere yapılmaya devam edecek. Ben tüm Safranbolu ve çevre illerde bulunan hemşerilerimizi buraya davet ediyorum. Bu sene ramazanla ilgili çadırımızı merkez park içine kurmaktayız. Hayırsever vatandaşlarımızın ikramı ile her gün 700-800 civarında ikram yapılacak. Bütün masraflar hayırseverler tarafından karşılanıyor. Ramazan ile ilgili etkinlikler bu sene meydan çalışmalarımız, hem hava muhalefeti hem de alt yapıda çıkan bazı aksaklıklar dolayısıyla Ramazan ayının ilk bir haftası veya 10 gününe yetişmediği için Arslanlar Kültür Merkezi’nde yapılacak. Ardından etkinliklerimiz merkeze tekrar inecek” dedi.


Yaptıkları mahalle toplantılarının olumlu geçtiğini belirten Aksoy, şunları söyledi;

“Safranbolu Belediyesi olarak bütün mahallelerimizde toplantı yaptık. Belediye olarak bizim faaliyetlerimizden hemşerilerimiz oldukça memnun. Ana sorunlar bitmiş Safranbolu’da artık ana halterlerle ilgili, içme sularıyla ilgili, belediyenin diğer hizmetleriyle ilgili ana hizmetler tamamlanmış durumda. Safranbolu Belediyesi olarak yapmış olduğumuz çalışmaları vatandaşlarımıza gösteriyoruz.”

TOKİ KONUTLARI
TOKİ tarafından yapılan konutlarla ilgili de bilgi veren Başkan Necdet Aksoy, “TOKİ’nin şuana kadar Safranbolu’da yürütmüş olduğu iki tane proje var. Bunlardan bir tanesi Gümüş konutlarıyla ilgili, müteahhit belli oldu, kaba inşaatlar yüzde 50 seviyesini aştı. Üç katlı binalar son derece depreme dayanıklı, her tarafı kalıp demir olan betonla yapılan binalar son noktasına hızlıca gelmekte. Müteahhit yılbaşına tamamlayacağını söyledi. Dış görünümleri Safranbolu evleri görünümünde olacak. Bu Gümüş Mahallesi’ne piknik yapılabilecek büyük bir alan yapılacak. Yazıköy TOKİ’nin ihalesi yapıldı, yer aynı yerde olacak” diye konuştu.

Karayolları arazisinin belediyeye tahsisinin yapıldığını kaydeden Aksoy, şöyle konuştu;

“Karayolları içerisinde bulunan yaklaşık 19 dönümlük arazi Safranbolu Kent Parkı olarak belediyeye tahsis edildi. Bu tahsis karşılığı olarak Karayollarına burada bulunan lojmanların yapılması amacıyla 890 bin TL civarında bir parayı Karayollarına yatıracak. Hemen ardından orada projemiz çerçevesinde 19 bin metrekare alanında en büyük park hizmete sunulacak.”

Atıl durumdaki otelin Anı Tur tarafından alındığını hatırlatan Aksoy, “Anı Tur Safranbolu’da yıllardır atıl durumdan Danaköy girişindeki oteli satın almıştır. Bu otelle ilgili müdür tayin edilmiş çalışmalar hızlı şekilde başlamıştır. Bunun bir iki yıl içerisinde tamamlanmasıyla Safranbolu’da bir anda iki tane 5 yıldızlı otel hizmete girmiş olacaktır. DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından Safranbolu içme suyuna yönelik arıtma tesisiyle ilgili proje ihalesi tamamlanmış olup müteahhidimiz proje hazırlama çalışmalarını sürdürmektedir." dedi.

KARABÜK BELEDİYE BAŞKANIN AÇIKLAMALARI
Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin Safranbolu Belediyesi hakkında söylediği iddialarla ilgili sorulan soruya Başkan Aksoy, şöyle cevap verdi;

“Cevap vermeyi değer bulmadığım için cevap vermiyorum. Bu soruları müfettiş, Vergi Dairesi, İç İşleri Bakanlığının denetçileri gelir biz onlara gereken cevapları veririz. RT9 konusunda devletin yetkili organlarının bu konuda çalışmalar yaptığını bilmekteyim. Biz sadece konuyu gündeme taşıdık, Safranbolu Belediyesi’nin yapmış olduğu asfalt çalışmalarını anlatmak için ben bunu kullandım. Biz sadece kendi işimize bakıyoruz. Kendi işimizi düzgün yapmaya gayret ediyoruz, insanların doğru bilgilerle bilgilenmesi lazım. Afaki sözlerle de cevap verilmemesi lazım. RT9’un sağlıklı mı sağlıksız mı olduğunu Çevre İl Müdürlüğüne sorarsanız cevap verecektir. RT9 ile ilgili bugün e kadar kamuoyuna açıklanmış ciddi veriler var. BU verileri Çevre İl Müdürlüğü açıklayacaktır diye düşünüyorum, ben sadece halkımı sevdiğimden Karabük halkını sevdiğimden bir tehlikenin farkında olmaları amacıyla bunu gündeme getirdik. Bizim yaptığımız asfalt çalışmalarını değerlendirirken bu cümleyi kullandık. Bizim kimsenin çalışmasıyla çok fazla ilgilendiğimiz söz konusu değildir. Biz kendi yaptığımız çalışmalara bakıyoruz.”

Editör: Haber Merkezi