Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı tarafından düzenlenen, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve en iyi korunan 20 kent arasında bulunan Safranbolu’da bu yıl 4 ’üncüsü düzenlenen ‘’Safran Festivali’’ başladı.

Bugün saat 11: 00 ‘da Yukarı Çiftlik Köyü keten Mahallesinde düzenlenen programa, Vali Fuat Gürel, Karabük Milletvekilleri Niyazi Güneş, Cumhur Ünal, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, ilçe protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı - iş insanı Şefik Dizdar ile vatandaşlar katıldı. Yukarı Çiftlik köyünde 11 yıldır safran yetiştiren İsmail Yılmaz’a bu yıl 20 üretici daha katıldı. 40 dekar alana ekilen safrandan bu yıl 25 kilogram ürün elde edilmesi bekleniyor. Pandemi sebebiyle etkinliklerin ve katılımın sınırlı tutulduğu ‘’Safran Festivali’’ salgına rağmen büyük ilgi gördü.

Dünya miras kenti Safranbolu tarihi dokusuyla tüm dünya tarafından zaten ilgi görmekte ifadelerine yer veren Belediye Başkanı Elif Köse ‘’İsmini aldığı safran bitkisiyle de bu ilgi daha da artmakta’’ dedi. Başkan Köse konuşmasına şöyle devam etti ‘’Hasat zamanı Safranbolu’da yüzlerce yerli ve yabancı turist geliyor; bunun kentin tanınmasına ve ekonomisine büyük katkısı var, bizler Safranbolu Belediyesi olarak tarımı önemsiyoruz bunun için de Yazıköy’ de kiraladığımız 18 dönüm arazide süs bitkisi ve sebze yetiştiriyoruz. İstiyoruz ki bir karış toprağımız boş kalmasın, artık göçler şehirlere değil, şehirlerden köylere gerçekleşiyor. Tüketen değil üreten bir Safranbolu olmak için tarımsal faaliyetlerin her zaman arkasındayız. Ben öncelikle Safrana hayat veren, yok olmak üzereyken tekrar hak ettiği değeri kazandıran, İsmail beye ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum’’ dedi.

Konuşmaların ardından sinevizyon gösterileri ve safranlı lokum kazanı kaynatılarak, safran hasadına geçildi. Protokole ve vatandaşlara tarladan toplanan safran hasadı sonrasında ikramlarda bulunuldu.

Editör: Haber Merkezi