SAFRANBOLU'DA SAFRANIN HASADI BAŞLADI


 

GIDA, KOZMETİK, BOYA VE İLAÇ SANAYİSİNDE KULLANILAN SAFRAN ARAŞTIRMA KONUSU OLDU


 

20131028AW000558_01Karabük'ün Safranbolu ilçesinde dünyanın en pahalı bitkilerinden safranın hasadı başladı.

Ağustos ayının ikinci yarısında dikimi yapılan ve çok sayıda kullanım alanıyla "şifalı bitki" diye nitelendirilen safran, ilçede 39 dönüm alanda 35 çiftçi tarafından üretiliyor. Dünyanın en pahalı bitkisi olan safranda bu yıl 15 -20 kilo ürün elde edileceği belirtildi. Kendi ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kozmetik, gıda ve ilaç endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılan safranın kanser hastalarına da çare olacağı belirtildi.
Kilosu 15 bin doları bulan ve altınla eş tutulan safranın fiyatının bu yıl gramı 15-20 lira civarında olacağı kaydedildi.

Safran üreticisi Mehmet Yoldaş, safranı daha ileri getirmek için çaba sarf ettiklerini ancak zorluklarının büyük olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: “Küresel ısınmadan dolayı biz daha önce bu bitkiyi Ekim ayı başında toplardık ama şimdi Ekim sonu ve Kasım başı topluyoruz. Safranın çiçeğini satmakta zorlanmıyoruz. Alıcısı çok. Safranbolu safranı çok faydalı bir bitkidir. Son zamanlarda kanseri önleyici ve prostatta kullanıyorlar. Beyin hücreleri yenileyip damar açıcı özelliğine sahip bir bitkidir."

Devlet yardımı olursa safran üretimini artırmayı hedeflediklerini anlatan Yoldaş, şunları söyledi:

"Bunun için en büyük eksikliğimiz su sorunu. Bol su isteyen bir ürün ve şu an su sıkıntısı yaşıyoruz. Safranı en iyi şekilde üretmenin yollarını bulmamız lazım. Son dönemde safrana yoğun talep üniversitelerden geliyor. En son Samsun 19 Mayıs Üniversitesinden istendi. Kanser ve prostat araştırması için onlara gönderdik. Biz bunun gramını burada 15 -20 liraya veriyoruz ama Avusturya’ya, Amerika’ya 50 -60 liraya gönderiyorlar. Safranbolu’nun safranı artık tescillendi ama tescillenmesine rağmen Safranbolu safranı ile İran safranını ayırıp satmıyorlar.”
20131028AW000558_03Yoldaş, yılda 800 gram ürün elde ettiğini anlatarak sözlerini şöyle tamamladı: “Bu bitkinin sarı yapraklarında polen var ve bunun özelliği damar açıcı ve prostata iyi geliyor. Kırmızı yaprakları renk verici özelliğe sahip olduğundan yemek, boya, kozmetik endüstrisinde kullanıyorlar. Safranbolu’nun safranı özellikle tıp alanında çok kullanılıyor.”

 

Editör: Haber Merkezi