SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKANI NECDET AKSOY, YENİ YAPILAN SU ARITMA TESİSİSNDEN SUYU NEDEN KULLANMIYOR, HEBERLERİNE AÇIKLAMA GETİRDİ.

 

necdet-aciklama

Safranbolu Belediyesi’nin yeni yapılan tesisten arıtma suyunu kullanmadığı yönündeki haberlere açıklama getiren Belediye Başkanı Necdet Aksoy, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu;

“Arıtma tesisi hükümetimizin girişimleriyle Safranbolu Belediyesi’nin de yoğun gayretleriyle yapıldı. Projenin bu aşamaya gelene kadar belediyemizin çok yoğun gayreti var.

Safranbolu yıllar boyunca Hızar’dan gelen suyu kullanıyor. Hızar’dan gelen suyumuz Karasu’dan gelen su gibi çok yoğun kireç içermiyor, sertlik derecesi daha düşük. Hızar suyumuz içilebilir kalitede, içilebilir sertlikte. Burada bir çökertme tesisi var, bu tesisi de Hızar’dan gelen suyun içerisindeki varsa çamur ve diğer maddeleri 8-10 ton silolardan geçirerek süzüyor. Bu tesis 1994 yılında yapılmış, halen devam ediyor ve manuel sistemle çalışıyor. Su bulanık olduğunda bir personel süzmeyi daha sıklaştırıyor ve tesis çalışmaya devam ediyor.

Bu tesisin modernizasyonu için DSİ’ye başvurduk, ‘bunu modernize etmek yerine biz size sıfır tesis yapalım’ dediler. Hemen yatırım projesini aldılar ve ihaleyi yaptılar. 2013 yılında da bu proje gerçekleştirilecek, daha modern otomatik bir tesis yapılacak.

Osmanlı zamanında da bu su kullanılıyordu. Hazır su kaynağı elimde varken, bu suyu ben şuanda herhangi bir enerji sarf etmeden kullanıyorken, neden enerji sarf ederek suyu şehir halkına pahalı vereyim? Arıtırken, enerji sarf edecek, suyu yukarıya pompalamak için iki farklı istasyonda motorlar kullanacağım. Karabük enerji sarf etmeden bunu kullanıyor. Oradan bastığım suyun kalitesi ile diğerinin kalitesi fark etmiyor.

Polemik çıkarmak için bunu söylemiyorum. Sayın Başkan ‘benim masrafım daha aza insin diye Safranbolu’da bunu kullansın’ diyor. Hazır yukarıdan gelen su kaynağım var, bunu kullanmayıp, aşağıdan gelen suyu kullanmak ‘sen gel israf yap’ demektir. Yıllardan beri kullandığımız gibi bu senede kullanıyoruz. Geçen sene kullanıyorduk da, bu sene kullanıncamı bir şey oldu, bu sene mi sıkıntı meydana geldi?

İnsanlarımız 1994’te kurulan arıtma tesisimizi o gün faturalara yansıtılan bedellerle ödediler. Su bedellerine para yansıtıldığını biliyorum. Ama bu sefer su faturalarına yansıtmayacağımız DSİ’nin projesiyle gerçekleşecek tesis hayata geçecek. Biz bunun parasını daha sonra DSİ’ye ödeyeceğiz. Suni bir gündem, altında herhangi bir gerçeklik payı, olmayan bilimsel bulguya, tehdide yer olmayan suni gündem, geçen seneki durum ne ise bu seneki durumda aynı. Bu konuda koparılan fırtınalar suni gündemden başka bir şey değil.”