Safranbolu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Mavi Sistem Çalıştayı devam ediyor


 

20130619AW000619_0118 Haziran Salı günü Cinci Handa Aytekin Kuş’un “Bir Zamanlar Safranbolu” fotoğraf sergisi ile başlayan ve Doç. Dr. Zeynep Aygen’in “Dünya Kültür Mirası Kavramının Gelişimi Çerçevesinde Safranbolu”, Dr. Sinan Genim ve Yüksek Mimar İbrahim Canbulat’ın “Kültür Varlıklarında Yeni Yaşamlar” adlı sunum ve söyleşileri ile devam etti.

Saat 17.00’da başlayan programa; Karabük Valisi İzzettin Küçük, Safranbolu Kaymakamı Gökhan Azcan, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, İl Genel Meclisi Başkanı Hüsnü Özcan, konuk öğrenciler ve basın mensupları katıldı. Stuttgart University Dekanı Prof. Dr. Klaus Peter Goebel’in Mavi Sistem Çalıştayının amacı ve neden Safranbolu konulu açılış konuşması ile başlayan program Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’un konuşması ile devam etti.

Çalıştayın başlıca amacının Türk evleri olarak adlandırılan ve nerede görülürse görülsün Safranbolu evine benziyor diye adlandırılan evlerin korunması ve en büyük zarar görme nedenlerinden birisi olan ıslak zemin nedeni ile deforme olması ile ilgili bilgi alışverişi ve verilen zararların önüne geçilebilmesi olduğunu söyleyen Başkan Aksoy, “Geçmişte evlerimizde bir banyo var iken şimdilerden neredeyse her odaya bir banyo yapmaktayız. Yine geçmişte ısınma sistemimiz bir oda ile sınırlı iken bu gün yere odayı ısıtabilen bir sulu sistem kullanmaktayız. Bütün bunlar bir araya geldiğinde düzenlediğimiz bu çalıştayın yapılması gerekliliği ortaya çıkmış oldu. Bundan sonra bu tür çalışmalarımızı Safranbolu Belediyesi bünyesinde kuracağımız ‘Safranbolu Araştırma Merkezinden’ yürütmeyi planlıyoruz. İnşallah merkezimiz 8 ciltlik bir araştırma serisi ile vatandaşlarımızın huzuruna çıkacak. Merkezimiz çeşitli kurum ve kuruluşlar ile araştırmalar yaparak çalışmalarına devam edecek. Ben böylesine güzel bir etkinlikte bizlerle beraber olduğunuz için tüm katılımcılara teşekkür ediyor çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.

Çalıştay Başkan Aksoy’un konuşmasının ardından önce Yüksek Mimar İbrahim Canbulat ardından Prof. Dr. Sinan Genim’in sunumlarına geçildi. İlgi ile takip edilen çalıştayın 2. gün programı yaklaşık 2 saat sürdü.