Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu geçtiğimiz günlerde Safranbolu aile mezarlığında yapılan kazının ‘kaçak kazı’ olduğu kararına vardı ve 2863 Sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanunun 9. Maddesine aykırı ve izinsiz olarak yapıldığı anlaşılan izinsiz uygulamalar hakkında kanunun 65. Maddesi kapsamında yasal işlem başlatılmasına karar verildi.

Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, Safranbolu aile mezarlığında yapılanın ‘kaçak  kazı’ olduğu kanaatine kesin olarak varıldığı alınan karar gereği ortaya konuldu.

Kurul aldığı kararda yapılan bu kaçak kazı işlemi ile ilgili yasal işlem başlatılması için suç duyurusunda bulunulması kararına da vardı.

Alınan kararda, yapılan kaçak kazının teknik detayları en ince ayrıntısına kadar anlatılırken, bölgede daha somut verilere ulaşılması için Müze Müdürlüğü denetiminde kazı alanının genişletilmesine yönelik kazı çalışmalarının devam ettirilmesine karar verildi.

SUÇ DUYURUSU İÇEREN 2863 SAYILI KANUNUN 65. MADDESİ NE?

Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 2863 Sayılı Kültür Varlıklarını Koruma Kanun 65. Maddesine göre yasal işlem yapılması için aldığı kararda, 65. Maddenin içeriği şöyle;

“Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının bu Kanuna göre tebliğ veya ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten sebebiyet verenler ile izin alınmaksızın inşaî ve fiziki müdahale yapanlar veya yaptıranlar, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.

Bu Kanuna aykırı olarak yıkma veya imar izni verenler, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.

Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen fiiller, korunması gerekli kültür ve tabiat varlığını yurt dışına kaçırmak amacıyla işlenmiş ise verilecek cezalar bir kat artırılır.

Taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile bunların koruma alanları ve sit alanlarında, 3194 sayılı İmar Kanununun 21 inci maddesi kapsamına giren ruhsata tabi olmayan tadilat ve tamiratları, kültür varlıkları yönünden bünyesinde koruma, uygulama ve denetim büroları kurulmuş yerlerde yetkili idarelerden, koruma, uygulama ve denetim büroları kurulmamış yerlerde koruma bölge kurulu müdürlüklerinden; tabiat varlıkları ve doğal sit alanları yönünden ise çevre ve şehircilik il müdürlüklerinden izin almaksızın ya da izne aykırı olarak yapanlar veya yaptıranlar, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.”

HANİ TUVALET KUYUSUYDU?

Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararına göre mezarlıkta kültür varlığı bulunma amacıyla kaçak kazı yapıldığı belirtilirken, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse ise burada herhangi bir amaçla kaçak kazı yapılmadığını üzerine basa basa vurgulamış ve tuvalet kuyusu açmak amacıyla firmanın kazı yaptığı yönünde açıklamalar yapmıştı.

Safranbolu Belediyesi, mezar kazım ve defin işini ihale ettiği ve on gün sonra sözleşmeyi fesih ettiği Kastamonu menşeili firmanın burada tuvalet kuyusu açmak amacıyla kazı yaptığını savunsa da Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararının tam tersi yönünde yer alması yaptığımız haberlerin doğruluğunu bir kere daha ortaya koydu.

BAŞKAN KÖSE, HALA TUVALET KUYUSU İDDASINDA DURACAK MI?

Safranbolu mezarlığında kazı yapıldığı ve lahit mezar bulunduğu yönündeki haberler karşısında Başkan Elif Köse “Kesinlikle böyle kaçak bir kazı söz konusu değil. İlgili firma tuvalet kuyusu açmak istedi” diye açıklama yapmıştı.

Başkan Köse’nin bu açıklamasının gerçeği yansıtmadığı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararında ortaya çıktı. Başkan Köse, yakın geçmişte gerçeği yansıtmayan açıklamasının hala arkasında duracak mı ve Kurul kararından sonra nasıl bir açıklama yapacak, merakla bekleniliyor.

BAŞKAN KÖSE, YARDIMCISI HALİL BAKKAL’I KURTARMAK İÇİN Mİ YALAN SÖYLEDİ?

Safranbolu mezarlığında mezar kazma ihalesini alan Kastamonulu firmanın kaçak kazı yaptığı, burada bir lahit mezar bulduğu yönündeki iddiaları içeren haberlerimizde, Safranbolu Belediye Başkan Yardımcısı Halil Bakkal’a daha önceden burada kaçak bir kazı yapıldığı yönünde bilgiler veren ve Başkan Elif Köse ile görüşmek isteyen iki kişiye “Kaçak kazı yapılmıyor, tuvalet kuyusu açılıyor.” Diyerek gönderdiği iddiaları da yer almıştı.

Başkan Yardımcısı Bakkal’ın da bu kaçak kazıdan haberi olabileceği yönündeki haberlerimizdeki iddialar karşısında, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse tüm bu olayları yalanlayan bir açıklama yapmıştı.

Başkan Köse’nin, yardımcısı Bakkal’ı korumak amacıyla yaptığı açıklamaların ve yalanlamaların kurul kararına göre gerçek olmadığı da ortaya çıktı.  

  

Editör: Haber Merkezi