Hindistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı AVS Ramesh Chandra, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy'u ziyaret etti


 

20130624AW000193_02

Hindistan’da bulunan Türk okullarının Genel Müdürü Şaban Küçükzoroğlu’nun daveti üzerine Karabük’e gelen Hindistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı AVS Ramesh Chandra, Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy’u makamında ziyaret etti.

Chandra, yaptığı konuşmada, ülkesindeki Türk okullarından sorumlu Genel Müdür Şaban Küçükzoroğlu’nun daveti üzerine Karabük’e geldiğini söyledi. Safranbolu’ya hayran kaldığını ifade eden Chandra, “Gördüğüm tarih ve kültürel zenginlik beni kendine hayran bıraktı. Bu ilçeye bir daha gelmek isterim. İlçenin tarihi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak istiyorum. Ülkemdeki turistlerin de bu ilçeye gelmesini öneriyorum” dedi.

Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy da, Hindistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı AVS Ramesh Chandra’nın ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Safranbolu'nun Osmanlı Devleti'nin 800'lü yıllarda kurduğu bir şehir olduğunu belirterek, 1500 ve 1600'lü yıllardan başlayıp 1900'lü yıllarda tamamlamış olan bir kent olduğunu belirterek, “Geçmişinde Bizans'a Roma'ya oradan daha eskilere uzanan tarihi kalıntılar Safranbolu'da mevcut. Safranbolu'nun binaları ise geniş bir ailenin rahatça yaşayabileceği ideal binalardır. Büyük baba, çocukları ve torunları ile iki üç ailenin aynı ortamda yaşadıkları evlerdir. Evler aynı zamanda kullanılan malzeme olarak da ahşap ön planda ve taban yapısı taş kullanılmış durumdadır. Bu şehir 2 farklı kültürün bir arada yaşadığı bir şehir. 1930'lu yıllara kadar Rum ve Türk nüfusu beraber yaşıyorlardı ve birbirinin yapılarından etkilenmişler. Mesela taş yapı kısmını Rum ustalar, ahşap kısmını Türk ustaların yaptığı bir şehir burası. Birbirleri ile ilişki içerisinde olup ve birbirlerinin de sanatlarına zanaatlarına saygı duyup binaya direkt olarak uygulamışlardır. Yapılarında, ibadetlerinde, inançlarında birbirine olan saygıyı görebiliyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi