Önümüzdeki günlerde 22. kez kapılarını aralayacak olan Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali'nin tanıtım toplantısı, Karabük ve Safranbolu medyasının yoğun katılımı ile yapıldı.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, Belediye Başkan 1. Vekili Onur Varlı, Başkan Yardımcısı Halil Bakkal, Belediye Meclis Üyesi ve Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği Başkanı Serap Karaoğlu ve Kültür ve Sosyal İşler Müdür V. İnci Sungur’un da katıldığı toplantı, kahvaltı ile başladı.

Sohbet havasında geçen kahvaltının ardından açıklama yapan Belediye Başkanı Elif Köse; 21 yıldır aralıksız olarak devam eden festivalin, Türkiye’nin ilk ve tek belgesel film festivali olma özelliğine sahip olduğunun altını çizdi. Başkan Köse, bu yıl 16 - 18 Eylül 2021 tarihleri arasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın destekleriyle 22.ci kez yapılacak festivalle ilgili konuşmasına, “Ana teması 'Kültürel Miras ve Korumacılık' olan festivalimizin, bu yılki yan teması; Ahilik Teşkilatı'nın önderi Ahi Evran’ın doğumunun 850. yılı olması münasebetiyle, 'Ahilik Kültürü' olarak belirlenmiştir.

Festival kapsamında düzenlenen Uluslararası Altın Safran Belgesel Film, Fotoğraf ve Belgesel Film Yapım Destek Yarışmalarının ödülleri de bu süreçte sahiplerini bulacak." ifadeleriyle devam etti.

Festival öncesinde, her yıl olduğu gibi bu sene de Belgesel Film Yarışması'nda ödül almış belgesel filmleri açık hava gösterimleri ile seyircilerle buluşturduklarını kaydeden Başkan Köse, "Safranbolu Belediyesi Leyla Dizdar Kültür Merkezi'nde oluşturulan alanda 7 Eylül'de başlayan, nostaljik film makinesinden belgesel filmler ile unutulmaz Yeşilçam filmlerinin gösterimi, 15 Eylül'e kadar devam edecek." diye konuştu.

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, “Festivalimizin düzenlenmesinde desteklerini esirgemeyen başta T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, Türk Dünyası Belediyeler Birliği, Karabük Valiliği, Karabük Üniversitesi ve Safranbolu Kaymakamlığına teşekkür ve şükranlarımızı sunuyor, Dünya Miras Şehri Safranbolu’muzun tarihi atmosferinde zamanda yolculuğa çıkmak isteyen herkesi davet ediyoruz.” diyerek, festivale çağrı yaptı.

22. Uluslararası Altın Safran Belgesel Film Festivali, 16 Eylül 2021 Perşembe günü Organizasyon Komitesinin Atatürk anıtına çelenk sunması ile başlayacak. Kortej yürüyüşünün ardından festival meşalesinin yakılması ile şenlenecek festival; Misak-ı Milli Demokrasi Meydanı'nda, geçen yıl Belgesel Film Yapım Destek Yarışması’nda en iyi proje ödülünü alan Yönetmen Alper Şahin’in “Safranbolu’da Bir Başkan” isimli belgesel filminin gala gösterimi ve konser ile 1. gününü tamamlayacak.

Üç gün boyunca sergi, söyleşi ve açılış gibi sanatsal ve kültürel etkinliklerin yanı sıra konserler, folklor gösterileri ve Tarihi Çarşı'da sokak sanatçılarının performans gösterilerinden oluşan festivalde, katılımcılara eğlenceli dakikalar yaşatacak etkinlikler de yer alacak. 

Çocuklara özel etkinliklerin gerçekleşeceği festivalde, yan temanın Ahilik kültürü olması sebebiyle Ahilik geleneklerinden enstantaneler de canlandırılacak. Festivalin ana temasına atıfta bulunan ve mihenk taşlarından biri olan En İyi Restore Edilen Ev ve En İyi Korunan Ev Plaket Çakım Törenleri ile, katılımcılar Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerini yansıtan konaklarda ağırlanacak. 

18 Eylül 2021 Cumartesi akşamı gerçekleşecek Altın Safran Belgesel Film ve Fotoğraf Yarışması Ödül Töreni ile ödüller sahiplerini bulacak.