Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, kentin ismini aldığı mucize bitki safranı elleri ile topladı.

Safranbolu’nun Yukarı Çiftlik Köyünde 11 yıldır yetiştirilen bitki kentin önemli sembolleri arasında yer alıyor. Safranbolu’da bu yıl 4 ’üncüsü düzenlenen ‘’Safran Festivali’’ etkinlikleri vasıtası ile Safranbolu’da yüzlerce yerli ve yapancı turist ağırlanıyor. Bu yıl da turistlerin pandemiye rağmen ilgi gösterdiği safran hasadı kentin turizmine de katkı sağladı.

Tarımı ve Turizmi desteklemek amacı ile kendi elleri ile safran toplayan Başkan Köse, hem vatandaşlara hem de turistlere öncülük ediyor. Safranın dünyanın en pahalı bitkisi olduğunu belirten Başkan Köse, yıllar önce bölgede safranın yoğun şekilde yetiştirildiğini kaydetti.

Başkan Köse, yıllar içinde safran yetiştiriciliğinin neredeyse yok olmaya yüz tuttuğunu ifade ederek, "4-5 sene önce içinde bulunduğumuz tarlanın sahibi safran üreticisi İsmail Yılmaz Bey'in girişimleriyle safran yeniden üretilmeye başlandı. Safranın faydaları saymakla bitmiyor. Safran, kullanım, alanı çok geniş bir bitki. Tıp alanında, ilaç, boya ve gıda sektöründe kullanılıyor." diye konuştu.

Safran üretiminin turizme büyük katkı sağlamaya başladığına işaret eden Köse, şöyle devam etti: "Her geçen yıl safran tarlalarına gelen turist sayısında ciddi bir artış var. Avrupalı turistin safran için buraya geldiğini öğrendim. Safranbolu'daki turizmin kalitesinin yükselmesi için bu çok umut verici. Turizmin durağanlaşmaya başladığı bir dönemde safran hasadı sayesinde hareketlilik sağlanacağını bilmek umut verici. Safran yetiştiriciliği konusunda gençlerin de desteklenmesini istiyorum. Safranın en çok yetişmesi gereken yer Safranbolu. En kaliteli safran burada yetişiyor. Safran yetiştiriciliğinin artması, desteklenmesi ve Safranbolu'ya yakışır bir şekilde yapılmasını turizme de katkısını düşünerek sağlamak gerekiyor."

Başkan Köse, belediye olarak bir karış toprak ekenin yanında olduklarını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi