28.01.2021 tarihinde yürürlüğe giren 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun geçici madde 11 hükmü kapsamında, ilgili kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatına sahip konaklama tesislerine  “Basit Konaklama Tesis İşletme Belgesi” alma zorunluluğu getirildi.

Basit Konaklama Tesis İşletme Belgesi için başvurularının son tarihi de 28 Temmuz 2022 olarak açıklandı. Üyelerine uzun süredir gerekli bilgilendirme ve danışmanlık desteğinde bulunan SAFTİD yönetimi Safranbolu’daki tüm tesislere bu konuda bir hatırlatma yaptı.

SAFTİD yönetiminden yapılan açıklamada, belgeyi almanın oldukça basit olduğu belirtilirken, 28 Temmuz 2022 tarihine kadar başvuru yapılmaması durumunda tarihle ilgili herhangi bir uzatma yapılmayacağı daha önce açıklanmıştı .Kapsam içine giren otel, pansiyon, apart gibi işletmeler gerekli başvuruyu süresi içinde yapmazlarsa ruhsatları iptal edileceği de yapılan açıklamada yer aldı. Basit Konaklama İşletme Belgesi İl Kültür Turizm Müdürlükleri tarafından düzenleneceği bildirilirken, Kanunun çıktığı 28.07.2021 tarihinden sonra ruhsat almış konaklama tesisleri için başvuru yolu ve şartlar daha farklı olduğu belirtildi. Bu kapsamdaki işletmeler için belge doğrudan Bakanlıkça düzenleniyor ve başvurular ise e-devlet aracılığıyla yapılıyor. Daha sonra başvuran tesisler niteliklerine göre uygunlukları belgelendiriliyor.

Öte yandan belgelendirme işlemlerinin turizmde konaklama envanter oluşturulmasına ve yapılacak denetimlerin bakanlık nezdinde yürütülmesi ile hizmette standart getirilmesine katkı sağlayacağı ifade edildi.

Editör: Haber Merkezi