Türkiye Çelik Üreticileri Derneği'nin aylık yayını ve çelik sektörünün önemli dergisi olan Çelik Dergisi'nin Nisan ayı bülteninde, AK Parti Karabük Milletvekili Niyazi Güneş’in demecine yer verildi.

Başkanlığını Fuat Tosyalı’nın, Genel Sekreterliğini Veysel Yayan’ın yaptığı Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nin aylık yayın organı olan Çelik Dergisinde Milletvekili Güneş’in yazısı şöyle;   

3 Nisan 1937 Türk Sanayisinin Temelidir       

84 yıl önce, 3 Nisan 1937 yılında temeli atılan ve 1939 yılında işletmeye açılan Karabük Demir-Çelik Fabrikaları’nın kurulması Türk Milleti’nin; çalışma, üretme ve dünya ile eşit seviyede yaşama iradesini güçlü bir biçimde vurgulaması bakımından çok anlamlıdır. Bu müessese Türk tarihinde “İlk Türk Çeliği”ni üretmenin haklı gururunu yaşamakta ve bir Karabüklü olarak ta bizlere yaşatmaktadır. Demir-Çelik Fabrikalarımız uzun yıllar ülkemizdeki endüstriyel atılımlara rehberlik yapmış, Türk sanayisinin; öncüsü, okulu ve uygulayıcısı olmuştur. Öyle ki, adını tarih kitaplarına “Fabrikalar Kuran Fabrika” olarak yazdırmış, ülkemizin sanayisine ve yurdun dört bir yanına unutulmaz eserler kazandırmıştır. Nisan ruhuyla yaşayan bir Karabük ülkemizin önemli şehirleri arasında girmiştir. Pirinç vadisini Türk Milleti çelik vadisine dönüştürmüş ve geleceğimizi teminat altına almıştır. İlk Türk çeliğini üretme onuruna sahip şehrimiz aradan geçen 80 yılı aşkın sürede; sanayi, eğitim, turizm ve ormancılık gibi ana ekonomik sektörlerde önemli atılımlar yaptı. Karabük, bu atılımlarla sadece kendi ihtiyaçlarını karşılamakla kalmadı, ülkemizde ve uluslararası alanda birçok başarılara ve ilklere imza attı. Şehrimizin en önemli değeri Demir-Çelik Fabrikalarımızdır. Üretime başladığı yıllarda 500 Bin Ton çelik üreten Karabük Demir-çelik Fabrikaları, bugün 3 Milyon Ton çelik üretimiyle önemli bir sanayi hedefi gerçekleştiriyor.

Çelik üretmekle kalmayan Fabrikamız, son yıllarda milli imkânlarla geliştirdiği nitelikli ürünlerle ülkemizin ihtiyacı olan birçok sektörde kullanılan ürünleri üretir hale geldi. Tren rayı, tren tekeri, dünyada sayılı tesiste üretilebilen kalın kangal üretimi ve otomobil lastiklerinde kullanılan tekerlek çeliği ilk kez Karabük’te üretilmektedir. Bu üretimler dışa bağlılığımızı bitirmenin yanı sıra, bu ürünlerin ihraç kalemlerine eklenmesi de ekonomimize ikinci bir artı değer katmaktadır. Üreten Türkiye’nin güçlü temelini kuran Kardemir yeni hamlelerle Türk sanayisine ilk günkü gibi güven vermeye devam etmektedir. Tüm üretim prosesle rini yenileyerek ilerleyen Kardemir artık dünya şirketi haline gelmiştir. Kardemir etrafında gelişen demir ve çelik firmalarımız da ilimizin sanayi potansiyelini yukarıya taşımakta ve her geçen gün önemli işlere imza atmaktadır. Pandemi sonrası yeniden şekillenecek dünya dengeleri arasında kendimize güçlü bir yer edinmek istiyorsak yerli ve milli üretim modellerimizi daha yukarı taşımalıyız. Avrupa’nın kendi üreticilerini ve iç pazarlarını korumak amacıyla attığı adımları iyi değerlendirmeli ve yeni pazar alanlarını ülkemize kazandırmalıyız. Türkiye dünyanın önemli çelik üretici ülkelerinden birisidir. Bu potansiyelimizi en iyi şekilde ülkemiz lehine kullanmalıyız.

Karabük Filyos’suz Filyos Karabüksüz Olmaz

Ülkemizin en önemli projelerinden olan Filyos Limanı ve Endüstri Bölgesi’nin alt yapısı tamamlanmak üzere. Filyos Limanı tamamlandığında Orta Anadolu’nun ve Batı Karadeniz’in ana ihracat merkezi olacaktır. Filyos, Liman olmanın ötesinde bölgemizi ve ülkemizi ileriye taşıyacak lojistik üssü haline de gelecektir. Türkiye’nin demir-çelik sektöründe ihtiyaç duyduğu birçok nitelikli çelik üretimi bu bölgede planlanmakla birlikte ithal ürünleri artık yerli ürünlerimizle ikame edeceğiz. Türkiye’nin en köklü üretim merkezi olan Karabük’te, Kardemir ve etrafında şekillenen demir ve çelik sektörümüzün üreticileri için Filyos Limanı dünyaya açılan penceremiz olması dolayısıyla vazgeçilmezdir. Böyle köklü bir geçmişe ve üretim kapasitesine sahip olan Karabük, Filyos Limanı’nın, Endüstri Bölgesi’nin ve Serbest Ticaret Bölgesi’nin en büyük işbirlikçilerinden birisidir. Ayrıca Filyos Limanı’nın Orta Anadolu’ya açılan demiryolu ve karayolu güzergâhları tam da Karabük’ten geçmektedir. Karabük Filyos’suz, Filyos da Karabük’süz olmaz diyoruz. Şehrimiz için üzerimize düşen görevleri yapıyoruz.

Karabük yüzyıla yakın sanayi tecrübesiyle yüksek eğitim anlayışını artık birleştirmiştir Karabük üniversitemiz ülkemizin genç üniversitelerinden biri olmasına rağmen kısa sürede çok önemli işlere imza attı. 2019 yılında dünyanın en saygın üniversite derecelendirme organizasyonlarından biri olan Times Higher Education (THE) tarafından dünyanın en iyi ilk 1000 üniversitesi arasında gösterildi. Yaklaşık 15 yıllık geçmişe sahip olan bir üniversite için büyük bir başarıdır. Karabüklü olarak hepimizi gururlandırmıştır. Karabük, yüzyıla yakın sanayi tecrübesiyle yüksek eğitim anlayışını birleştirmiştir. Bu uyumun Karabük’e ve ülkemize önemli başarılar getireceğine inanıyoruz. Karabük teknik üniversite olma yolunda hızlı bir ilerleme kaydediyor. Bölgemizin sanayi üretim altyapısını düşündüğümüzde önemli paydaşlardan birisi de Karabük Üniversitemiz olacaktır.