Karabük ve Safranbolu’da günlük yayın yapan ve resmi ilan alma hakkına sahip yerel gazetelere Basın İlan Kurumu ceza yağdırdı.

Karabük’te 7, Safranbolu’da ise 3 adet bulunan günlük yerel gazetelerden, Karabük’te 3, Safranbolu’da ise 1 yerel gazeteye basın iş kolu şartlarına uymayan personel çalıştırdıkları gerekçesi ile Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü bir süre resmi ilan alma yasağı ve para cezası verdi.

YEREL GAZETELER ZOR AYAKTA DURUYOR

Gelirlerinin %90’ını oluşturan ve sadece resmi ilan ücretleri ile ayakta duran yerel gazetelere kısa adı BİK olan Basın İlan Kurumu ağır şartlar getirmeye başladı.

En az 5 personel çalıştırma şartı bulunan yerel gazetelere şimdi, bu çalışanların ya en az 2 yıl 2642 kodu ile bilinen Basın İş Kolundan sigortalı çalışmış olma şartı, ya da 4 yıllık iletişim fakültesi mezunu olma şartı olma zorunluluğu getirdi.

Karabük merkez ve Safranbolu’da gazete başı aylık ortalama 7-8 Bin TL resmi ilan yayınlayan yerel gazeteler, resmi ilan gelirleri personel maaşı ve sigorta primlerini karşılamadığı, kağıt ve baskı maliyetlerinin bir hayli yüksek olduğu ifade ediliyor.

Anadolu’da yayın hayatını zor şartlar altında sürdürmeye çalışan yerel gazetelere, BİK’in de kaldırması çok zor olan şartlar getirmesi ve üstüne üstlük bir de belirli bir süre ilan yayınlama yasağı ve para cezası gibi cezalar kesmesi yerel gazeteleri daha zora sokmaya başladı.   

BİK’İN YEREL GAZETELERİ BİRLEŞTİRME ÇABASI VAR

BİK’in Anadolu’da uzun yıllardır yayın hayatını sürdüren çok sayıda yerel gazetelerin sayısını azaltmak için birleştirme çabası içinde olduğu ifade edilirken, Karabük merkezde yayın yapan 7 günlük gazeteyi birleştirip, iki gazeteye indirme hedefi olduğu da öne sürülüyor