Safranbolu kentsel sit alanları etrafındaki doğal sit alanlarındaki yeni imar planı değişikliği ile ilgili Safranbolu Belediyesi’nin bakanlığa talebi olduğu ve imar planı değişikliği süresi olan iki yıl boyunca belediyenin hiç itiraz etmediği ortaya çıktı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değilşkliği Bakanlığı tarafından, Safranbolu’nun kentsel sit alanları etrafındaki doğal sit alanlarının statüsünü değiştirerek, yapılan yeni imar planına CHP Safranbolu İlçe teşkilatı tepki göstermişti.

Gösterilen tepkide, sit alanlarında Bakanlık tarafından yapılan imar planı değişikliğinin, Safranbolu’nun tarihi dokusuna büyük zarar vereceği öne sürülerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yeni imar planına karşı oldukları ve sonuna kadar mücadele edecekleri ifade edilmişti.

SAFRANBOLU BELEDİYESİ ADETA UYUMUŞ

2019 Eylül ayında, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse imzası ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bir dilekçe ile başvuru yapılmış. Koruma amaçlı imar planı revizyon çalışmasının Bakanlığın, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmesi ve yapılması istenilmiş.

Bakanlığa bağlı ilgili Genel Müdürlüğün, birbuçuk yıllık yeni imar planı çalışması süresi içinde Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin, İmar Müdürlüğünün ve İlgili Belediye Meclis Üyelerinin bilgilendirildiği, hatta yeni imar planı çalışmasının sonunda da brifing verildiği öğrenildi.

Bakanlığın, Safranbolu Belediyesi ile koordineli yaptığı kentsel sit alanları etrafındaki doğal sit alanlarındaki yeni imar planı değişikliğine Belediyenin bu zamana kadar hiçbir itirazı olmadığı da edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

YALANDAN TEPKİ GÖSTERİLERİ Mİ YAPILIYOR?

Bakanlığın, Safranbolu kentsel sit alanları etrafındaki doğal sit alanlarındaki yeni imar planı değişikliği onaylanıp, Resmî Gazetede yayınlanınca ilk olarak CHP Safranbolu İlçe Başkanlığı tepki göstererek, Safranbolu’nun tarihi dokusuna zarar vereceğini ve bu yeni imar planına karşı olduklarını belirtmişti.

Ardından Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun bir açıklama yaparak, “İstanbul’a ihaneti yıllar sonra itiraf edenleri uyarıyoruz; Safranbolu’ya ihanet etmeyin. Safranbolu’nun doğasına, tarihine ve turizmine bir hançer gibi saplanacak bu imar planından vazgeçin. Dünya mirası ilçemizden rant elinizi çekin. Vicdan sahibi bürokratlara da sesleniyoruz: İktidarın yeni bir ihanetine ortak olmayın.” İfadelerini kullanmıştı.

ELİF KÖSE’YE KAMU ADINA SORUYORUZ..!

Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse imzasıyla, 26.09.2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’ne özetle, “Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında, koruma amaçlı imar planlarında revizyon yapılması hasıl olmuştur. Bu kapsamda yapılması gereken koruma amaçlı imar planı revizyon çalışmalarının Genel Müdürlüğünüzce yürütülmesi talebi ile konun değerlendirilmesi…” şeklinde dilekçe yazıp, yeni imar planı çalışması yapılması istenilmiş.

Yaklaşık bir buçuk yıl bakanlık tarafından sürdürülen yeni imar planı çalışmalarının tüm aşamaları, Safranbolu Belediye Başkanı, İmar Müdürlüğü ve ilgili Belediye Meclis Üyeleri ile paylaşılmış.

Yeni imar planı madem Safranbolu’nun tarihi dokusuna zarar veriyordu da, neden Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanıp, resmi gazetede yayınlanmadan itiraz etmediniz?

Safranbolu Belediyesi ile Bakanlıkla tarafından beraber oluşturulan yeni imar planını Safranbolu’nun tarihi dokusuna zarar vermeyecek şekilde neden çıkarılması için çaba göstermediniz?

Şimdi CHP Safranbolu İlçe Başkanlığına ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Toruna açıklama yaptırarak, kendi ihmalinizi örtmeye mi çalışıyorsunuz?

Bu ve bunun gibi konuyu içeren soruları, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin, kamu adına cevaplandırmasını bekliyoruz.

Editör: Haber Merkezi