Karabük Valiliğinde yapılan toplantı ile Ormanlık alanlara girişler 16 Haziran tarihinden itibaren yasaklandı.

Eylül ayı başına kadar, belirlenen piknik ve mesire alanları dışında, tüm ormanlık alanlara izinsiz her türlü giriş, çıkış yapmak, piknik yapmak ve ateş yakmak yasaklandı.

Orman varlığı ve orman yangınları ile mücadele organizasyonu hakkında bilgilerin verildiği toplantıda şu kararlar alındı;

- Oluşan kurak şartlarında muhtemel orman yangınını önlemek amacıyla, orman yangınlarının artması söz konusu olacağından, izinli alanlar ve yetkili kişiler dışında orman alanlarına giriş çıkışlar 16.06.2022 tarihinden itibaren 01.10.2022 tarihine kadar yasaklanmasına, giriş çıkış yasağının uygulanması ve kontrolünün il emniyet müdürlüğü, il jandarma komutanlığı ve orman işletme müdürlüğünce sağlanmasına karar verilmiştir.

- Resmi tescilli piknik/mesire alanları dışında kalan ormanlık alanlarda; mangal vb. ateşli piknik yapılması, orman içi yollarda ATV, UTV, Motosiklet vb. vasıtalarla sportif amaçlı her türlü faaliyetler ile çadırlı yapılması, dilek feneri, meşale, havai fişek vb. yangın çıkmasına sebep olabilecek malzemeler sokulması ve kullanılması yasaklanmıştır.

- Turizm ve sportif amaçlı Trekkinglerin resmi tescilli alanlarda olmak koşuluyla kafile başkanı tarafından ilgili Orman İşletme Müdürlüğüne, yürüyüşün başlayacağı saat, bitiş saati, güzergâhı, katılımcı sayısı ve katılımcıların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralarını belirten dilekçe ile müracaatları halinde İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve ilgili Orman İşletme Müdürlüğü kontrolünde gerekli izinlerin verilmesine. Trekking esnasında hiçbir şekilde ateş yapılmamasına karar verilmiştir.

İLİMİZDE İZİNLİ PİKNİK/MESİRE ALANLARI

Orman alanlarına giriş yasağı ile birlikte Karabük İl genelinde belirlenen piknik ve mesire alanları da açıklandı.

Merkez ilçeye bağlı; Karabük Şehir Ormanı Orman Parkı, Karabük Belediyesi Şehir Parkı, Kayı Köyü Orman Parkı, Saitler Köyü Aladağ Orman Parkı, Hanköy Orman Parkı ve Aydınlıkevler mevkii Kavşaktepe Orman Parkı

Safranbolu ilçesine bağlı; Beştepeler Orman Parkı, İncekaya Orman Parkı, Gayza köyü Çamtarla Orman Parkı ve Safranbolu Şehir Orman Parkı

Eflani İlçesine bağlı; Ortakçı Göleti Orman Parkı

Eskipazar ilçesine bağlı; Kemikli Orman Parkı, Özel Hadrian Kamp Alanı ve Çetiören Orman Parkı

Yenice ilçesine bağlı; Göktepe Orman Parkı, İncedere Orman Parkı, Keltepe Orman Parkı, Şeker Orman Parkı, Yazıköy Orman Parkı ( Ihlamur teras) ve Yortan Orman Parkı

Ovacık ilçesine bağlı; Karagöl Orman Parkı ve Keklik Deresi Orman Parkı

- Belirtilen piknik/mesire alanlarında 16 Haziran 01 Ekim 2022 tarihleri arasında her akşam 20.30’dan başlayarak ertesi sabah saat 09.00’a kadar mangal/semaver/ateş ve kontrollü ateş yakmak yasaktır.

- Karabük ili ve ilçelerinde ormanlara 4 km mesafede yer alan ve orman köyleri sınırları içerisinde 16 Haziran 1 Ekim tarihleri arasında her gün 24 saat boyunca, tüm zamanlı olarak, anız ve bağ- bahçe temizliği vb. kontrollü ateş yakılması yasaklanmıştır.

- Bu tedbirler ve yasaklara uymayanlar hakkında suç unsuruna göre 6831 sayılı orman kanunu, 2872 sayılı çevre kanunu, 5271 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre adli ve para cezasını mucip hallerde de 5326 sayılı kabahatler kanunu ile 657 sayılı devlet memurları kanununa göre işlem yapılmasına karar verilmiştir.

Editör: Haber Merkezi