KARDEMİR A.Ş’nin 2 Kasım 2020’de yapılan genel kurulu ile birlikte şirketin 20 yıllık yönetim yapısı kökten değişti.

20 Yılı aşkındır Kardemir yönetim kurulunu elinde bulunduran hakim hissedar aileler, 7 kişilik ana yönetimde artık iki kişi ile temsil ediliyor.

Genel Kuruldan bir kaç gün önce ne yaşandığı ve neler olduğu hala bilinmezliğini korurken, devlet 9 kişi ile Kardemir yönetiminde yer aldı.

2020’nin son gününde İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfi Türkkan’ın, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'a cevaplanmak üzere verdiği ve yedi sorudan oluşan soru önergesinde çok dikkat çekici bazı konular yer alıyor.

İYİ Partili Türkkan’ın soru önergesinde yer verdiği konular ile iddialar bir hayli düşündürücü ve işte o söz konusu sorular;

- İddiaya göre; 30 Ekim 2020 tarihinde SPK Başkanı, Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yolbulan ile görüşmesinde 11 isimden oluşan bir liste vermiş, hangi ismin hangi gruptan (A-B-D Grubu) seçileceğini de söylemiştir.  SPK Başkanı ayrıca, Genel Kurul’u kimin yöneteceğini, yardımcı olacak isimleri de vererek 3 tane gözlemci göndereceğini, bunların dışına çıkılamayacağını ifade etmiştir. 
Bu iddialar doğru mudur, Bakanlık’ın bu durumdan haberi var mıdır?
- SPK Başkanı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Yolbulan’ı tehdit ettiği ve seçimlere müdahalede bulunduğu doğru mudur, bu durumdan Bakanlık olarak haberiniz var mıdır?
- Bağımsız üyeler belirlenmesine rağmen, kanunlar çerçevesinde hareket etmesi gereken, devlete bağlı bir Kurul’un Başkanı’nın, bağımsız üyelerin aday olarak belirlenmesine karşı çıkarak yönlendirmede bulunması doğru mudur, hangi kanunda bununla ilgili madde yer almaktadır?
- Yüzde yüzü halka açık bir şirkette, adeta korkutarak, seçme ve seçilmeye nasıl müdahale edilmektedir, bunun hukukta yeri var mıdır?

KAMİL GÜLEÇ VE MUSTAFA YOLBULAN’I SPK BAŞKANI TEHDİT ETMİŞ
İYİ Parti Grup Başkanvekili Türkkan’ın da soru önergesinde yer verdiği iddiayı, Karabük’ün duayen gazetecisi Ahmet Gölbek, biraz daha açarak yazısında konu etti.

Gölbek, 4 Ocak tarihli yazısında, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ahmet Fuat Teşkesenlioğlu’nun, Mustafa Yolbulan ile Kamil Güleç’i peş peşe aradığına yer verdi.

SPK Başkanı Teşkesenlioğlu, genel kuruludan önce Mustafa Yolbulan ile Kamil Güleç’i arayarak, Türkkan’ın soru önergesindeki iddialarda da yer aldığı gibi Kardemir A.Ş’nin 11 kişilik Yönetim Kurulu listesini kendisi verip, tehdit ederek, dayatma mı yaptı?

ALPARSLAN BAYRAKTAR’DAN PİYASALAR AÇIKLAMA BEKLİYOR
Enerji Bakan Yardımcısı ve Kardemir A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Alparslan Bayraktar’ın, İYİ Partili Lütfi Türkkan’ın soruları ile gündeme gelen iddialara, demir çelik sektörü başta olmak üzere, Kardemir hissedarları, küçük yatırımcılar ile ilgili çevreler, Kardemir adına cevap vermesini ve bir açıklama yapmasını bekliyor.   


 

Editör: Haber Merkezi