Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda "Fiili Hizmet Zammı" olarak geçen yıpranma payı, diğer mesleklere nazaran daha fazla gayret sarf edilen mesleklerdeki işçilere fazladan prim günü vererek erken emekli olmalarını sağlayan mesleki yıpranma payı ile ilgili Kardemir de işyerlerinin yeniden tespiti noktasında Özçelik İş Sendikası Karabük Şubesi ve Kardemir tarafından yapılan çalışma sona erdi.

Özçelik İş Sendikası Karabük Şube Başkanı Kenan Yılmaz, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

‘’Göreve geldiğimiz günden bugüne kadar aralıksız bir şekilde Şanlı Çelik İşçisinin hak ve menfaatleri için mücadele ediyoruz.

Fiili Hizmet Zammı olarak bilinen mesleki yıpranma payı ile ilgili KARDEMİR 2009 yılından sonra (geçtiğimiz yıl) 2021 yılında yaptığı çalışmada 836 kişinin yıpranmadan faydalanacağını beyan etmişti. Biz göreve gelene kadar hiçbir çalışma yapılmadığı için süreç o haliyle beklemedeydi. Biz Göreve geldikten sonra işyerlerinde yaptığımız araştırmalar da 2009 yılından bugüne 13 yıllık süreçte yapılan çalışmanın yetersiz olduğunu tespit ederek, Kardemir yönetimine bu konuyu ilettik.

Yaptığımız bu tespitin ardından Genel Başkan Yardımcımız Sayın Recep Akyel, Eski Genel Sekreterimiz Sayın Hicret Bozoklu, Karabük Şube yönetimimiz, işyeri Baştemsilci ve Temsilcilerimiz ile birlikte fabrikanın bütün kısımlarını tek tek gezerek bu kapsamda yıpranmadan yararlanacak işyerlerini tespit edip, Kardemir yönetimi ile paylaştık.

Yaptığımız bu çalışmalarının sonucunda Kardemir'in geçen yıl düzenlediği yeni şemaya göre yıpranmadan faydalanan işyeri sayısı 22 iken 47 işyerine, yıpranmadan yaralanan çalışan sayısı ise 836’dan 1600’e yükseltilmiş ve Mart ayı itibari ile uygulamaya geçilmiştir.

Bu süreçte bize olan destek ve katkılarından dolayı Kardemir A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Alparslan Bayraktar'a ve Kardemir Genel Müdürü Sayın Necdet Utkanlar'a Kardemir İşçisi adına teşekkür ediyorum.

Elde edilen bu kazanımın tüm Kardemir emekçisine hayırlı, uğurlu olmasını diliyor, kademe çalışmalarının da sonuna gelindiğini ve çok kısa bir süre sonra işçimizin de memnun olacağı yeni bir kademe sistemine geçiş yapacağımızı da sizlerle paylaşmak istiyorum.”

Editör: Haber Merkezi