Karabük’teki demir çelik sektöründe faaliyet gösteren haddehanelerde son aylarda meydana gelen ölümlü iş kazaları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının incelemesi altına alındı.

Karabük Organize Sanayi Bölgesindekiler başta olmak üzere, şehrin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren haddehanelerde son aylarda iş güvenliği eksikliğine dayalı ölümlü iş kazalarının çoğalması kamuoyunda tepkilere neden olurken, ilgili kurumların ise dikkatini çekmeye başladı.

Özellikle genç yaşlarda işçilerin çok basit iş güvenliği önlemlerinin ihmalinden hayatlarını kaybetmesi ile ilgili haddehanelerde iş güvenliği önlemlerinin ve kriterlerinin tam uygulanmadığı yönünde tartışmalar başladı.

KARDEMİR’DE ALINAN ÖNLEMLER NEDEN HADDEHANELERDE ALINMIYOR?

Kardemir A.Ş’de de geçtiğimiz yıllarda sıklıkla meydana gelen yaralamalı ve ölümlü iş kazalarının yaşanmasının ardından alınan ciddi iş güvenliği önlemleri sayesinde, 2018 yılından bu yana kayda değer bir iş kazası yaşanmıyor.

Yaklaşık 3 bin işçinin sahalarında çalıştığı Kardemir, dünya standartlarında iş güvenliği protokollerini uyguladı, hatta iş güvenliği birimini güçlendirerek, iş kazalarını minimize etmeyi başardı.

Kardemir’de alınan bu önlemlerin, çok daha az sayıda işçilerin çalıştığı demir çelik haddelerinde uygulanmaması ölümlü iş kazalarını arttırıyor.

KARABÜK’TEKİ HADDELER BAKANLIK GÜNDEMİNDE  

Karabük’te hemen hemen her ay yaşanan ölümlü iş kazalarının artmasının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Doç. Dr. Muhittin Bilge'nin dikkatini Karabük’e çevirdi ve büyüteç altına aldı.

Ölümlü iş kazalarındaki ihmallerin araştırılmasıyla ilgili Karabük’e bir ekip görevlendirileceği de öğrenildi.

HADDE SAHİPLERİ DUYARSIZ

Ölümlü iş kazalarının yaşandığı bazı haddehane sahiplerinin gerekli duyarlılığı göstermediği, hayatını kaybeden işçilerin ailelerine tazminatların verilmesi ve yardımların yapılmasında zorluklar çıkardıkları da konuşuluyor.

Hatta bazı hadde sahiplerinin, kendi fabrikalarında yaşanan ölümlü iş kazası olduğu günlerde, kamuya açık yerlerde eğlendiği de gözlemlenmekte.

İNCELEME SONUCUNU TAKİP EDECEĞİZ

Bakanlığın ilgili Genel Müdürlüğünden gönderilecek ekibin ihmaller üzerinde yaptığı araştırmaları Karabük Net Haber olarak takip edeceğiz ve hangi firmanın ne gibi önlemlerden kaçtığını kamuoyu ile paylaşacağız.

KARABÜK NET HABER ARTIK FİRMA İSMİ AÇIKLAYACAK

Yaşanan iş kazalarında hukuksal ve diğer nedenlerden dolayı açıklanmayan firmaların isimlerini Karabük Net Haber olarak bundan sonra açıklayacağız.

Editör: Haber Merkezi