Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk vefatının 83. yılında Karabük’te düzenlenen törenle anıldı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 83. yılı münasebetiyle Karabük Kent Meydanı’nda çelenk sunumuyla başlayan anma törenlerine, Vali Fuat Gürel, Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Seher Berker, Cumhuriyet Başsavcısı Koray Kesgin, İl Jandarma Komutanı Kd. Alb. Garip Gümüş, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, STK ve siyasi parti temsilcileri, askeri personel, emniyet teşkilatı personeli, muhtarlar, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Törende Vali Fuat Gürel ve Karabük Belediye Başkan Yardımcısı Seher Berker tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. 2 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve Karabük Belediye Bandosu eşliğinde İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından meydanda gerçekleştirilen tören sona erdi.

SAFRANBOLU

Dünya Miras Kenti Safranbolu ölümünün 83.yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anıyor.

Sabah Misak-ı Milli Demokrasi Meydanında başlayan törende Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz ve Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin Atatürk Anıtına çelenk sunmasının ardından tüm yurtta olduğu gibi Safranbolu’da da saat 09.05’te 1 dakika boyunca sirenler çaldı. İstiklal Marşının okunmasının ardından buradaki program sona erdi.

10 Kasım etkinlikleri Şehit Murat Akdemir Anadolu İmam Hatip Lisesinde gerçekleştirilen programla devam etti.

Burada ki törende saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz’ün günün anlam ve önemini anlatan konuşması ile devam etti.

Kaymakam Türköz konuşmasında şu görüşlere yer verdi.

“10 Kasım 1938 günü ebedi âleme uğurladığımız Cumhuriyetimizin kurucusu,  bağımsızlığımızın mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü 83. ölüm yıldönümünde Türk Milleti olarak bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anmaktayız.

Yalnızca ülkemiz tarihinde değil, dünya tarihi açısından istisna şahsiyetlerden biri olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk, elde ettiği zaferler ve kurucusu olduğu Cumhuriyetimiz ile saygın bir lider olarak tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır.

Atatürk’ün 57 yıllık hayatını, mücadelesini, milletimize kazandırdıkları ve kazandırmak istediklerini doğru anlama bakımından önemi büyüktür. Bu meyanda Atamızın bize ve ülkemize kazandırdıklarının gururu ile yeni bir 10 Kasım’ı idrak ediyoruz.

Demokratik, laik ve çağdaş değerlerle oluşturulmuş en büyük eser olan Cumhuriyet başta olmak üzere elde ettiği başarıların tamamını Aziz Türk Milleti'ne mal eden Atatürk, mücadeleci kişiliği, düşünceleri ve ardında bıraktığı yıkılmaz eserleriyle düşmanlarının bile takdir ve saygısını kazanmıştır.

Milletimizin refahı için ömrünün son demlerine kadar durmaksızın çalışmış ve bu uğurda hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır.

Çünkü O "Egemenlik kayıtsız ve şartsız Milletindir" derken, Cumhuriyeti Türk Gençliğine emanet ederken Milletinin azmine, cesaretine, inancına ve kararlılığına güvenmiştir. Türk Milleti de o eşsiz insanı unutmadığını ilke ve inkılâplarına bağlılık göstererek, dün Milli Mücadele'de ortaya koyduğu ruhla bugün yıkıcı ve bölücü tüm unsurlar karşısında Cumhuriyet'e ve Milli İradeye sahip çıkarak tüm dünyaya ilan etmiştir.

Aziz milletimiz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 1919'da başlayıp 1923'te Cumhuriyeti kurarak taçlandırdığı büyük mücadelede, bizleri vatansız bırakmak isteyenleri kanıyla, canıyla, yüreğiyle durdurmuştur.

Ne mutlu ki bugün O'nun fikir, öngörü ve eserlerinden aldığımız ilham ile Türkiye'mizi dünya durdukça barış, huzur ve refah içerisinde yaşatmak ve yüceltmek için engel tanımaksızın yolumuza devam etmekteyiz.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tarihin tanıklık ettiği üstün kabiliyetleri ve eşsiz liderliğiyle milletimizin içinde bulunduğu karanlıkları aydınlığa çevirmiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır, fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.' diyerek yolumuzu ve yönümüzü çizmiştir.

Büyük milletimizin canından değerli bildiği vatan topraklarını parçalamaya yeltenenleri,  binlerce yılda oluşturduğumuz kutsal değerleri çiğneme cüreti gösterenleri,  “geldikleri gibi” gönderen bir iradeye liderlik yapan bu Devlet Adamına çok şey borçlu olduğumuzu asla unutmamalı ve unutturmamalıyız.

Bağımsızlık savaşımızın önderi, eşsiz kahraman Mustafa Kemal Atatürk, daima Türk Milleti’nin gönlünde yaşayacak, omuz omuza mücadele ettiği silah arkadaşları ve istiklal savaşımızın kahraman şehit ve gazileri hiçbir zaman unutulmayacaktır.

Bizlere düşen en büyük görev, fikir ve başarıları ile yalnızca bize değil, dünya milletlerine de örnek olan Mustafa Kemal Atatürk'ün emanet ettiği Cumhuriyete sahip çıkmak ve gelecek nesillere onun fikirlerini aktarmak olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle, vefatının 83. yıl dönümünde, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşları ile tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle yad ediyorum. Ruhları şad olsun.”

Program, 10 Kasım ile ilgili düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesi  ve ardından Safranbolu İMKB Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirmeleri ile son buldu.

Etkinlikler, Safranbolu Belediyesi tarafından saat 19.30’da Leyla Dizdar Kültür Merkezinde verilecek kokteyl ve ardından Atatürk Giysileri Koleksiyon Defilesi ile son bulacak.

Editör: Haber Merkezi