Karabük İl Özel İdaresi'nin Safranbolu eski çarşıdaki Yemeniciler Arasta çarşısında bulunan bazı dükkanların kiralama ihalesinde, Genel Sekreter Mehmet Uzun’un kurumu yüzbinlerce lira zarara uğrattığı ortaya çıktı.

Karabük İl Özel İdare, 2017 Eylül ayında Arasta çarşısındaki bir dükkânı ihale ile kiraya çıkartmıştı.

‘Safranbolu ve Yöremizde unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının imalatı, tanıtılması ve sergilenmesi’ amacıyla ihale ile kiraya çıkartılan 20 metre karelik dükkân, aylık 250 TL’den 5 yıllık kiraya verilmişti.

‘Hediyelik Eşya Dükkânı’ olarak ihaleye çıktı, Kafeterya olarak kira sözleşmesi yapıldı

İhale ile kiraya çıkartılan söz konusu dükkânın ihale şartnamesinde açıkça belirtildiği üzere kiracının yapacağı iş alanı kısaca ve sadece ‘Yöresel Ürün ve Hediyelik Eşya Dükkânı’ belirtilmesine rağmen, ihaleden sonra kiracı ile yapılan kira sözleşmesine ‘Kafeterya faaliyetleri’ maddesi eklendi.

İhale ile dükkânı kiralayan kişi ise kira sözleşmesine dayanarak, Safranbolu Belediyesinden Kafeterya ruhsatı aldı ve bu sayede aylık 250 TL kira ile Kafeterya işletmeciliği yapmaya başladı.

Kafeterya işletmeciliği yapan bir kiracı 400 TL, diğer kiracı ise 40 Bin TL kira veriyor.

Aradan beş ay sonra, 2018’in mart ayında Arasta çarşısında bir başka dükkân ise yine Karabük İl Özel İdaresi tarafından ‘Kafeterya İşletmeciliği’ olarak ihale ile kiraya çıkartıldı ve aylık 25 Bin Lira bedel ile kiraya verildi.

Arasta çarşısında yan yana olan iki dükkân da kafeterya olarak hizmete başladı ve şu an bir dükkân 400 TL, diğer dükkân ise 40 Bin TL aylık kira veriyor.

5 Yıllığına ihale ile kiraya çıkartılan ve 2017’de 250 TL’ye kiralanan dükkânın ihale şartnamesinde ‘kafeterya işletmeciliği’ olarak kiraya çıkartılmış olsaydı 10 Bin TL’ye kadar talep görebileceği ifade ediliyor.

Bu nedenle Karabük İl Özel İdaresinin, bu dükkânın kiralanmasında sonra yapılan kira sözleşmesi usulsüzlüğü nedeniyle toplamda 5 yıl boyunca 750 Bin TL’nin üzerinde zarara uğratıldığı da açıkça görülmekte.

‘Kafeterya İşletmeciliği’ ihale şartnamesinde yok, kira sözleşmesinde var

İhale şartnamesinin ‘Kiraya verilecek dükkânda kiracıların yapacağı faaliyetler (iş alanı) başlıklı 6. Maddesinde kısaca ve yalnızca ‘yöresel ürünler ve hediyelik eşya dükkânı’ olarak kullanılabileceği açık bir şekilde yazılmasına rağmen, Karabük İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun’un ihale sonrası kiracı ile imza altına aldığı kira sözleşmesine kendi el yazısıyla ‘Kafeterya faaliyetleri’ maddesi ne amaçla ekledi?

İhale şartnamesinde olmayan bir maddenin kira sözleşmesine daha sonradan el yazısıyla ekleyen Genel Sekreter Mehmet Uzun’un yaptığı bu uygulamanın tam bir usulsüzlük ve yolsuzluk olduğu da açıkça ortaya çıkmış olmuyor mu?

İhale şartnamesinin 15. Maddesinde “Kiracıların şartnamenin 6. Maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunulmamasının tespiti halinde kiracının sözleşmesi fesih edilir.” Maddesi, söz konusu kira ihalesine açıkça fesat karıştırıldığını ortaya koymuştur.

40 Bin Lira kira veren kafeterya işletmecisi dilekçe ile itiraz etti ama cevap bile alamadı

Arasta çarşısında 2018’in Mart ayında aylık 25 Bin lira kira ile ‘kafeterya işletmeciliği’ olarak ihale ile dükkan kiralayan Nurettin Bahçecik, 26.06.2020 tarihinde Karabük Valiliği’ne bir dilekçe yazarak konuyu çok açık bir şekilde ifade etmesine rağmen, hiçbir sonucun ortaya konmadığı da görüldü.

Söz konusu dilekçe özetle şu ifadelere yer verilmiş;

“Mülkiyeti İ Özel İdaresine ait olan Safranbolu, Yemeniciler Arastasındaki 2 nolu dükkan şartnamede kafe olarak ihaleye çıkmamasına rağmen, ihaleye katılan kişiyle kafe kiralama sözleşmesi yapılmıştır.

İhaleye çıkarılırken Kafe kiralama ilanı olsaydı, muhammen bedeli diğer dükkanlar gibi olmazdı. Çünkü ben şu anda Mart 2018 yılında kiraladığım dükkana 34 Bin Lira kira vermekteyim. İki ayrı dükkanında kazancı hemen hemen aynı. Orası 340 Lira kira verirken, ben 34 Bin Lira kira veriyorum. Konuyu defalarca ilgili yerlere iletmeme rağmen hiçbir sonuç alamadım. Bu nedenle haksız menfaat sağlanmıştır. Tarafım ve devlet zarara uğratılmıştır. Mart 2018 yılından bu yana uğradığım zararların karşılanması ve konunun incelenmesini istiyorum.”

Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun’un tek skandalı bu değil.

Karabük İl Özel İdaresinin mülkiyetinde bulunan Safranbolu aşağı çarşıdaki Yemenicelr Arastasındaki iki dükkan da kafeterya işletmeciliği yaparken, birinin şu an 400 Lira, diğerinin ise 40 Bin lira aylık kira vermesi karşısında yüksek kira veren işletmeci itirazlarına rağmen bir sonuç alamayınca kirasını yatırmayı bırakmış. 13 Aydır kira vermeyen işletmenin 500 Bin liraya yakın kira borcu varken tahliye işlemi bile yapılmamış.

Kira sözleşmesinde 3 ay kira verilmemesi halinde direkt tahliye işlemi yapılır maddesi olmasına rağmen Karabük İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, 13 ay neden bekledi ve neden zamanında tahliye işlemi yapmadı?

Özel İdare’nin bu yolsuzluklardan zararı bir milyon liranın üzerinde?

Karabük İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun’un keyfi uygulamaları yüzünden, bir dükkanı çok düşük fiyata kiralamasından ve diğer dükkandan ise bir yılı aşkındır kira alamadığı halde işlem başlatmamasından dolayı kurum yüz binlerce lira zarara uğratılmış. Kaba hesap ile bir milyon liranın üzerinde zarara uğratılan Karabük İl Özel İdare Kurumu, bu parayı, Genel Sekreter Mehmet Uzun’a zimmet çıkarması gerekmiyor mu?  

T.C. Savcılarına suç duyurusu?

Karabük İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun’un ihale ile kiralama işleminde ihaleye fesat karıştırması, olmayan maddeyi keyfi kira sözleşmesine yazması, düşük bedel ile kiralama yapmasından ve diğer kiracıdan 13 aydır kira alamamasına rağmen uygulamaya son vermemesinden dolayı kamu kurumunun uğradığı zararlar açıkça ortadadır.

Bu olayların Karabük Cumhuriyet Savcılıkları tarafından inceleme altına alınarak, söz konusu kamu zararı ile ilgili inceleme başlatması kamu adına beklenmektedir.