Safranbolu Tokatlı Kanyonunda uzun yıllardır faaliyet gösteren ve Safranbolu’ya gelen yerli, yabancı turistlerin uğrak yeri olan Kristal Cam Seyir Terasının işletmeciliğini yapan firmanın 5 yıllık kira sözleşmesi doldu. 

Kira sözleşmesinin 3. Maddesine göre idarenin müsteciri çağırıp, artı beş yıl uzatılıp, uzatılması yönünde pazarlık yapmadan tahliye talebinde bulunması büyük bir ihmal skandalını doğurdu.

5 Yıl önce ihale ile kiraya verilen ve şu an yıllık 1 Milyon 200 Bin Lira kira getirisi olan Kristal Cam Seyir Terasının işletmecisi, kira sözleşmesindeki 3. maddeyi Karabük İl Özel İdarenin yerine getirmemesi nedeniyle tahliye kararına itiraz etti.

GENEL SEKRETER MEHMET UZUN’UN İHMALİ MİLYONLARCA LİRA KAMUYU ZARARA UĞRATABİLİR

2016’nın Ocak ayında Karabük İl Özel İdaresi tarafından ihale ile beş yıllığına kiraya verilen Kristal Cam Seyir Terasının yıllık kirası vergisiyle birlikte 700 Bin Liraydı. 

Şu an vergisiyle birlikte yıllık 1 Milyon 200 Bin lira kirası olan seyir terasını Galaksi Basın Yayın Turizm İnşaat Limited Şirketi işletiyor.

Geçtiğimiz Eylül ayının 25’in de beş yıllık kira süresi biten Kristal Cam seyir Terasının, kiranın uaztılması veya tekrar ihaleye çıkabilmesi için kira sözleşmesinde yer alan 3. Madde İl Özel idare tarafından atlanınca, mevcut işletmecinin kira sözleşmesinin beşer yıllık dilimler halinde 25 yıl uzatması söz konusu oldu. 

Kira sözleşmesinde yer alan “İhale ile belirlenen kira süresi 5 yıl olup, 5 yılın sonunda idare müstecirle kira bedelinde anlaşabilirse bu süreyi her 5 yılda bir, 5 yıl ara ile 2886 S.K.51 Md. Kapsamında pazarlık usullü ile encümen kararı ile uzatabilecektir. Anlaşmazsa yeniden açık ihale yapılacaktır.” Şeklindeki 3. maddeye göre, Karabük İl Özel İdaresi işletmeciyi çağırıp, anlaşmaya varması ya da uzlaşma olmadığına dair tutanak tutması gerekiyordu.

Kira sözleşmesine istinaden, işletmecinin defalarca kendilerinin çağırılması yönünde dilekçe vermelerine rağmen, Genel Sekreter Mehmet Uzun tarafından çağırılmayınca kira süresinin beşer yıllık dilimler halinde 25 yıl daha uzayabileceği ifade ediliyor.

İL ÖZEL İDARE SÖZLEŞMEYE UYMADI, TAHLİYE YAZISI GÖNDERDİ

Karabük İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun, 25 Eylül 2021 tarihine kadar seyir terası işletmecisini sözleşme maddesi gereğince çağırıp, "anlaşmaya varıldı ya da anlaşma sağlanamadı" yönünde süreç başlatmadı. Buna rağmen şimdi işletmeciye tahliye yazısı gönderince, firma da mahkeme yolu ile tahliyeye itiraz etti.

Yasa ve yönetmelikler gereği Safranbolu mülki idare amiri olan Safranbolu Kaymakamının da İl Özel İdarenin tahliye kararını bu ihmalden dolayı yapamayacağı vurgulanıyor. 

MÜSTECİR FİRMA 25 YIL DAHA DURABİLİR Mİ YA DA MİLYONLARCA LİRA TAZMİNAT ALABİLİR Mİ?

Karabük İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun’un ihmali nedeniyle Kristal Cam Seyir Terası işletmecisi olan müstecir firma konuyu hukuka taşıdı.

Müstecir firmanın 5'er yıllık dilimler halinde 25 yıl daha kira sözleşmesi ya uzatılacak ya da zorla tahliye edilirse, milyonlarca lira tazminat talebinde bulunabilecek.

Müstecir firma tahliye edilse bile, Karabük İl Özel İdaresinin Kristal Cam seyir Terasını yasalara göre 3 yıl boyunca kiraya veremeyeceğinin de altı ayrıca çiziliyor.

Sonuçta Müstecir firma milyonlarca lira maddi tazminat alırsa, kamunun uğradığı bu zararın sorumluları olan başta Karabük İl Özel İdare Genel Sekreteri Mehmet Uzun ile diğer imzaları olan kişilere rücu edilecek mi?

MÜSTECİR FİRMA ÖZEL İDARE TARAFINDAN MAĞDUR MU EDİLİYOR?

Kristal Cam Seyir Terası işletmecisinin kira sözleşmesinden doğan hak ve menfaatlerini gözettiği için, Karabük İl Özel İdare tarafından çeşitli uygulamalar ile mağdur edilmeye başlandığı konuşuluyor.

Çeşitli arızalar bahane edilerek, birkaç aydır cam terasa su verilmediği ve bu yönden de turistik bir işletme mağduriyet yaşarken, yerli yabancı turistlere karşı da Safranbolu’nun imajının zedelendiği daha önceden kamuya yansımıştı.
 

Editör: Haber Merkezi