Demir Çelik şehri olan Karabük, ülkenin en fazla ağır tonajlı karayolu nakliyesinin yapıldığı illerin başında geliyor.

Yaklaşık 300 kişi ile firmanın sahip olduğu 500’e yakın kamyon, tır ile şehirler ve uluslararası yük taşıyıcılığının yapıldığı Karabük’te nakliyeci esnafı bir kooperatif çatısı altında birleşti.

Yeni kurulan ‘Karabük Taşıyıcılar Kooperatifi’ hemen hemen tüm kamyon ve tır sahiplerini bir çatı altında birleştirdi.

260 nakliyecinin 400’e yakın kamyon ve tır aracı ile kurduğu Taşıyıcılar Kooperatif Başkanı Hayrettin Akbaş, Karabük Net Haber’e önemli açıklamalar yaptı.

NAKLİYECİLERİN %90’I KOOPERATİF ÇATISI ALTINDA
Karabük Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hayrettin Akbaş, daha yeni bir oluşum olduklarının altını çizdi ve “İlimizde bulunan kamyon ve tır sahiplerinin %90’ı ile birlikte kooperatifimizi kurduk. Daha kuruluşumuzda 380 kamyon ve tır ile 260 kişi kooperatife üye oldu. İlerleyen yakın zamanlarda diğer nakliyeci arkadaşlarımızın da kooperatifimize dahil olacaklarına inancımız tam.” Diye konuştu.

“AMACIMIZ TONAJ VE YABANCI NAKLİYECİLER İLE MÜCADELE ETMEK”
Başta artan akaryakıt ücretleri karşısında kamyon ve tırcı esnafının kazancının çok düştüğünü ve ayakta durma mücadelesi verdiklerini belirten Akbaş “Amacımız bir çatı altında daha düzenli ve daha karlı çalışmak. Nakliyeci esnafının baş belası olan fazla tonajlı yük taşıma ile mücadele edeceğiz. Yasaların öngördüğü miktarın iki hatta üç katı fazla yük taşımaya artık son. Yasalar bir Tırın en fazla taşıyacağı yükü 27 ton olarak belirlemiş. Fakat bazı arkadaşlarımız 65 ila 75 ton arası kaçak yük taşıyor. Hem aracına yazık hem de bozulan karayollarımıza yazık oluyor. 

Şehir dışından gelen bazı kamyon ve Tırcılar ise çok daha düşük ücretlere Karabük’ten gidiyor. Biz de burada iş alacağız diye bekliyoruz. Kuruluşumuzun amaçları bunlarla mücadele etmek.” Dedi.

“KOOPERATİFLEŞEREK AVANTAJLARIMIZ ÇOK FAZLA OLACAK”
Kooperatifleşerek çok daha fazla avantajlara sahip olacaklarını belirten Karabük Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hayrettin Akbaş açıklamalarına şöyle devam etti;

“Akaryakıt, yağ ve lastik gibi en fazla gider kalemlerimizi daha aşağıya çekmek için kooperatif olarak anlaşmalar yapacağız ve üyelerimize ciddi indirimler kazandıracağız. Sigorta firmaları ile anlaşarak, aldığımız yükleri sigortalı olarak taşıyacağız. Bu ve bunun gibi çok sayıda avantaj kazanmak için yola çıktık.”

“AMACIMIZ TEKELLEŞEMEK DEĞİL”
“Kooperatifleşerek nakliyeci esnafı olarak işimize daha fazla sahip çıkmak amacındayız” diyen Hayrettin Akbaş “Amacımız tekelleşerek nakliye fiyatlarını arttırmak değil. Piyasa fiyatları neyse onu uygulayacağız. Bütün yükleri kooperatif olarak üyelerimize biz dağıtacağız ve Tırcı arkadaşları yüksek komisyon vermekten kurtarıyoruz. Zaten demir çelik sektöründe birçok şirketle görüştük. Nakliye fiyatlarımızın piyasa şartlarında olması halinde kendileri için hiçbir sorun olmayacaklarını belirttiler.” Diye konuştu.

“KAMYON GARAJI VE ŞOFÖRLERİN BEKLEYECEĞİ SOSYAL TESİS İSTİYORUZ”
Şoför esnafı olarak 2014 Yılında da bir kooperatif deneyimi yaşadıklarının altını çizen Akbaş, “Daha önceden de deneyimli olduğumuz için, önceden yapılan hataları yapmayacağız. Kamyon ve Tırlarımız şehir içinde park etmek zorunda kalıyor. Çünkü bir kamyon garajımız yok. Mahalle aralarında park eden araçlarımız ceza yiyor, bunun yanı sıra depolarından mazot çalınıyor. Bugün bir depo mazot 13-14 Bin Lira. 

İçinde şoför arkadaşlarımızın iş almak için bekleyeceği, çayını kahvesini içebileceği. Diğer ihtiyaçlarını giderebileceği bir sosyal tesisin olduğu kamyon garajı kooperatifimizin en öncelikli hedefimiz. Karabük Belediye Başkanımız Rafet Vergili’den tek bir talebimiz var bize kamyon garajı yapabileceğimiz bir yer tahsis etsin. Zaten önümüzdeki günlerde Sayın Valimizi, Belediye Başkanımızı ve İl Emniyet Müdürümüzü ziyaret ederek bizlere yardımcı olmalarını isteyerek, taleplerimizi ileteceğiz.” Dedi.